Рискове от наблюдение на плода

Какво представлява наблюдението на плода?

Вашият лекар ще извърши мониторинг на сърцето на плода, за да измери сърдечната честота и ритъма на вашето бебе. Най-често лекарите извършват мониторинг на сърцето на плода в родилната зала. От решаващо значение е Вашият лекар да следи сърдечната честота на Вашето бебе по време на раждането. Времето на сърдечния ритъм на вашето бебе може да покаже дали то е в беда или е изложено на физически риск.

Лекарите могат също да използват фетален мониторинг по време на следните тестове:

 • нестрес тест, който измерва как се променя сърдечната честота на бебето, докато се движи
 • биофизичен профил, който съчетава нестрес тест и ултразвук при бременност
 • стрес-тест за контракции, който сравнява сърдечната честота на бебето със скоростта на контракциите на майката

Видове наблюдение на плода

Лекарите могат да използват външно или вътрешно наблюдение на плода.

Външно наблюдение на плода

Външното наблюдение на плода включва увиване на устройство, наречено токодинамометър, около стомаха. Токодинамометърът използва високочестотни звукови вълни за измерване на сърдечната честота на вашето бебе. Този метод за наблюдение на плода е неинвазивен и няма свързани усложнения.

Вътрешно наблюдение на плода

Вътрешният фетален мониторинг включва поставяне на трансдюсер през цервикалния отвор и поставянето му върху скалпа на бебето. Преобразувателят е малък обект, подобен на пластир, прикрепен към проводник. Проводникът се свързва с монитор, който показва сърдечната честота на вашето бебе. Вашият лекар може да извърши вътрешен мониторинг на плода, докато оценява налягането в матката. Това им позволява да следят сърдечната честота на вашето бебе и да го сравняват с контракциите ви. Те обаче могат да направят този тип наблюдение само след като водата ви се счупи и шийката на матката се отвори. Ако тези две събития не са се случили, Вашият лекар не може да извърши вътрешен фетален мониторинг. Вътрешното наблюдение на плода обикновено е по-точно от външното наблюдение на плода. По време на външно наблюдение, точността на отчитането на сърдечната честота може да варира в зависимост от това къде Вашият лекар поставя токодинамометъра. Устройството също може лесно да се изплъзне от мястото му, което се отразява на способността му да работи добре. В други случаи външното наблюдение няма да улови добър сигнал, а вътрешният мониторинг е единственият начин Вашият лекар да получи истинско отчитане на сърдечната честота на Вашето бебе. Поради тези причини Вашият лекар може да използва вътрешен фетален мониторинг вместо външен фетален мониторинг, за да определи сърдечната честота на Вашето бебе.

Рискове от наблюдение на плода по време на бременност и раждане

Вашият лекар може да избере да извърши наблюдение на плода по време на бременност или раждане, ако се случи някое от следните:

 • Имате анемия.
 • Имате анамнеза за сърдечно заболяване, диабет или хипертиреоидизъм.
 • Имате олигохидрамнион.
 • Вие сте с наднормено тегло.
 • Носиш повече от едно бебе.
 • Започвате да раждате преди 37 седмици.
 • Вие започвате раждане след 42 седмици.
 • Вашето бебе се премества в седалищно положение, което означава първо краката или дупето

Мониторингът на плода обикновено не вреди на бебетата, но този метод крие някои рискове. Важно е вие ​​и вашият лекар да вземете предвид тези рискове, преди да използвате наблюдение на плода.

Риск от инфекция

Вашият лекар трябва да постави ръка с ръкавица в шийката на матката, за да прикрепи трансдюсера за извършване на вътрешен фетален мониторинг. Това увеличава риска от инфекция, тъй като бактериите от ръкавицата, тъканите или кръвта ви могат да се разпространят към бебето. Поради този риск вътрешното наблюдение на плода не се препоръчва за жени с инфекции, които потенциално биха могли да се разпространят върху бебето.

Риск от нараняване на плода

По време на вътрешния фетален мониторинг, Вашият лекар се опитва да постави трансдюсера върху скалпа на бебето възможно най-нежно. В някои случаи трансдюсерът може да причини някои наранявания на вашето бебе. Примерите за потенциални наранявания включват синини и надраскване. Тези белези обикновено заздравяват бързо без никакви усложнения.

Риск от усложнения при асистирано раждане

Мониторингът на плода дава на лекарите повече информация за сърдечната честота на вашето бебе по време на раждане. Тази информация може да бъде полезна, но понякога може да създаде ненужно безпокойство. В някои случаи може да е трудно да се определи дали вашето бебе е в истински дистрес или дали мониторът просто не отчита пулса им точно. Когато наблюдението на плода показва, че бебето е разстроено, лекарите са склонни да грешат от страна на предпазливост. По-вероятно е те да извършат асистирано раждане, за да помогнат за предотвратяване на усложнения при бебето. Примерите за асистирани доставки включват:

 • раждане с цезарово сечение, което включва правене на един разрез в корема и друг в матката, за да родите вашето бебе
 • раждане с помощта на вакуум, което включва използване на устройство, подобно на вакуум, за да помогне на вашето бебе да излезе от родовия канал
 • раждане с помощта на форцепс, което включва използването на големи, извити клещи за нежно издърпване на бебето ви от родовия канал

Въпреки че тези методи на доставка са широко използвани и може да са необходими, всякакви допълнителни интервенции увеличават риска от усложнения. За майката те могат да включват:

 • тежко кървене
 • разкъсвания или рани в гениталния тракт
 • наранявания на пикочния мехур или уретрата
 • проблеми с уринирането
 • временна загуба на контрол върху пикочния мехур
 • тежка инфекция
 • нежелана реакция към анестезия или лекарства
 • кръвни съсиреци

За бебето те могат да включват:

 • проблеми с дишането
 • прорези или порязвания
 • натъртване
 • кървене в черепа
 • леки рани на скалпа
 • пожълтяване на кожата и очите, което се нарича жълтеница

Вашият лекар винаги трябва да обсъжда с Вас рисковете и ползите от асистираното раждане, преди да родите.

Алтернативи на наблюдението на плода

Според Американската академия по медицински сестри, рисковете, свързани с вътрешния фетален мониторинг, надвишават ползите при нискорискова бременност. Това са бременности, които се считат за здравословни и не са изложени на риск от усложнения. При нискорискова бременност алтернативата на вътрешния фетален мониторинг се нарича периодична аускултация. Този метод включва използването на специален инструмент, подобен на стетоскоп, за оценка на сърдечния ритъм на бебето. В някои случаи наблюдението на плода може да помогне за предотвратяване на усложнения при раждане. Последните изследвания показват, че гърчовете при новородени се появяват по-рядко при жени, които са имали фетален мониторинг, отколкото тези, които не са го правили.

Какво можете да направите сега

Мониторингът на плода е важен за използване в определени ситуации, но включва известен риск. Трябва да говорите с Вашия лекар за тези рискове и да определите дали този метод е най-подходящ за вас и вашето бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss