Резултати от лента за електрокардиограма (ЕКГ), показващи сърдечен удар

ЕКГ е често използван тест за сърдечна функция. В случай на инфаркт, ЕКГ може да разкрие важна информация за тежестта на ситуацията и какво лечение може да е необходимо.

Електрокардиограмата (ЕКГ) е тест за електрическата активност на сърцето, който оценява честотата и ритъма на сърцето в реално време. ЕКГ е един от няколкото теста, на които можете да се подложите, ако изглежда, че имате инфаркт.

ЕКГ може да разкрие нарушение на сърдечния ритъм (аритмия), запушване на коронарните артерии и увреждане на сърдечния мускул, което може да е причинено от инфаркт.

Въз основа на резултатите от вашето ЕКГ, особено ако е диагностициран инфаркт, вашият здравен екип може да препоръча допълнителни тестове или незабавно лечение.

Тази статия обяснява повече за това какво показва ЕКГ, как резултатите влияят върху препоръките за лечение и какви други видове ЕКГ могат да бъдат подходящи в определени ситуации, дори ако не се подозира инфаркт.

Може ли електрокардиограмата (ЕКГ) да установи инфаркт?

ЕКГ е един от няколкото теста, които могат да показват инфаркт. Сърдечен удар настъпва, когато притока на кръв през една или повече от артериите, които доставят кръв към сърдечния мускул, е блокиран. Сърдечният удар често е резултат от плака в коронарна артерия, която се прекъсва и блокира кръвообращението в сърцето.

Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта предполага, че ЕКГ може да бъде най-често срещаният тест приложен на някой в ​​спешното отделение на болницата за симптоми на инфаркт.

Ако ЕКГ показва сърдечен удар, ще последват други тестове или лечения. Нормалното отчитане на ЕКГ може също да доведе до повече тестове, за да се види какво друго може да причинява симптоми.

Освен това понякога може да се използва ЕКГ за откриване на предишен инфаркт. Необичайни или необичайни електрически модели, открити в ЕКГ, могат да подскажат, че сърдечната мускулна тъкан може да е била увредена от предишен инфаркт.

Как разчитате ЕКГ лента?

ЕКГ изглежда като вълнообразни линии върху тясна лента милиметрова хартия, пълна с малки и големи кутии.

Getty Images/Владимир Годник

Малките квадратчета са широки 1 милиметър (mm) и представляват 0,04 секунди от сърдечния ви ритъм. По-големите кутии са с ширина 5 mm (или 5 малки кутии широки) и представляват 0,20 секунди.

Електрическата активност на един сърдечен ритъм се представя от пет точки или вълни на ЕКГ. Вълните се идентифицират с помощта на буквите „PQRST“ вместо „ABCDE“, за да се даде възможност за добавяне на повече точки или вълни, ако е необходимо. Местоположението и формата на всяка вълна по изходната линия показват специфична характеристика на това как функционира сърцето ви.

Важните части от ЕКГ, които трябва да знаете, са:

 • P вълна: А P вълна представлява електрическата активност, възникваща, когато двете предсърдия (горната камера на сърцето) се свиват. P вълната бележи началото на електрическата активност, която предизвиква сърдечен ритъм и обикновено изглежда като малка издатина на ЕКГ.
 • QRS комплекс: Според проучване от 2004 г., QRS комплекс изобразява електрическата активност през вентрикулите (долните камери), когато те се свиват. На ЕКГ комплексът изглежда като висок шип (R вълна), докато две „долини“ или „спадове“ (Q и S вълни) могат да се появят от двете страни на шипа. Q и S вълните обаче не винаги присъстват.
 • T вълна: The T вълна представлява електрическата активност на вентрикулите, когато са в покой. Т вълната е последната вълна, която се появява преди Р вълната да се появи отново.

Ако имате инфаркт, анормалните резултати от ЕКГ показват „ST елевация“, при която ST сегмент (сегментът между S и T вълните) е повдигнат над базовата линия.

Какво означават нормални и необичайни резултати?

Нормалната ЕКГ би показала постоянен и предвидим сърдечен ритъм и сърдечна честота между 60 и 100 удара в минута. Малко вероятно е да имате инфаркт с нормално ЕКГ.

Ако резултатите от ЕКГ са нормални, но все още имате симптоми като гръдна болка, например, може да се извършат допълнителни изследвания, за да се определи причината за тях. Тези тестове могат да включват:

 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • компютърна томография
 • коронарна ангиограма
 • ехокардиограма
 • стрес тест

Абнормните резултати от ЕКГ може да покажат, че сърцето ви има допълнителни удари или значителни паузи, или преминава в неправилен ритъм (аритмия), като например предсърдно мъждене. Други потенциални проблеми, свързани с анормална ЕКГ, включват:

 • вроден порок на сърцето
 • електролитен дисбаланс
 • сърдечна недостатъчност
 • миокардит (възпаление на сърцето)

Ще имате ли нужда от лечение за инфаркт в зависимост от резултатите?

Ако здравният екип установи, че имате сърдечен удар въз основа на вашите симптоми, резултатите от ЕКГ и други тестове, както и физически преглед, може да бъдете лекувани незабавно.

Незабавното лечение може да включва тромболитична терапия (лекарства за разграждане на кръвен съсирек в коронарните артерии) или по-инвазивни процедури като стент. Ако сърцето ви е силно блокирано, може да се нуждаете от присаждане на коронарен артериален байпас (CABG), което е вид операция на отворено сърце.

Нормалното отчитане на ЕКГ не изисква никакво лечение, освен ако други тестове не предполагат, че има друг продължаващ сърдечен проблем или има вероятност такъв да се развие.

Какво се случва след ЕКГ

След като е налице ЕКГ, лекар ще интерпретира показанията. Ако ЕКГ е неубедителен, могат да бъдат поръчани други тестове, включително допълнителни ЕКГ.

Друг тест, който често се прилага, е кръвен тест за проверка на нивата на тропонин, протеин, който обикновено не се намира в кръвта, освен ако не е имало увреждане на сърдечния мускул. А Проучване от 2019 г предполага, че симптомите на дадено лице, резултатите от ЕКГ и тестовете за тропонин обикновено могат да потвърдят, че настъпва сърдечен удар.

След диагностициране на инфаркт здравният екип ще реши кое лечение е най-смислено.

Колко често трябва да правите ЕКГ?

Тъй като ЕКГ е бърз, неинвазивен и сравнително евтин тест, той може да се приложи в много ситуации, но здравните експерти казват, че повечето хора не трябва да правят ЕКГ, освен ако нямат симптоми на инфаркт.

А Проучване от 2019 г предполага, че при липса на каквито и да било симптоми, ЕКГ няма голяма стойност. По същия начин Работната група за превантивни услуги на САЩ препоръчва да не се правят рутинни ЕКГ за лица без симптоми, отбелязвайки, че фалшивите положителни резултати могат да доведат до допълнителни ненужни скъпи и предизвикващи безпокойство изследвания или лечение.

Въпреки това, ако имате други признаци като анамнеза за сърдечно заболяване или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване, или ако имате състояние като диабет, здравният екип може да поиска да включи рутинни ЕКГ като част от обичайната ви превантивна грижа.

Ако имате симптоми на инфаркт, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ. Опитайте се незабавно да стигнете до спешното отделение на болницата, ако е възможно. Най-вероятно ще имате ЕКГ, когато пристигнете. Ако сте откаран с линейка, може да имате ЕКГ по пътя.

Във всеки случай резултатите от ЕКГ често могат да покажат дали имате инфаркт или сте имали предишен инфаркт.

Нормален резултат от ЕКГ предполага, че сърцето ви функционира добре, но може да се нуждаете от други тестове, за да видите какво причинява болката в гърдите, задуха или други симптоми.

Не забравяйте, че ЕКГ не изпраща електричество в тялото ви. ЕКГ просто открива електрическата активност на сърцето, за да даде на медицинския екип представа за текущото ви сърдечно здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss