Ревматоиден артрит и вашите зъби: Какво трябва да знаете

Хроничното автоимунно заболяване ревматоиден артрит причинява болки в ставите и възпаление. Може да доведе и до проблеми със зъбите.

Ревматоидният артрит (RA) е хронично автоимунно заболяване, което най-забележимо причинява болка в ставите, подуване и възпаление. Има и други по-малко забележими проблеми, които могат да възникнат от RA, включително ефекти върху вашите зъби и орално здраве.

Вашата челюстна кост, зъби и други структури на устната кухина се нуждаят от силна опорна система и RA може да затрудни редовното четкане и почистване с конец.

Някои лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит – както и други здравословни състояния – също могат да доведат до сухота в устата и да причинят други орални и зъбни проблеми. Въпреки че това може да не се случва често в резултат на употребата на лекарства за РА, консултацията със здравен екип може да бъде важен начин за определяне на възможните странични ефекти за всякакви лекарства, отпускани с рецепта или лекарства без рецепта.

Тази статия ще разгледа някои от най-честите орални и зъбни проблеми, които могат да се развият при хора с ревматоиден артрит и какви стъпки можете да предприемете.

Може ли ревматоидният артрит да засегне вашите зъби?

Загубата на костна маса, свързана с ревматоиден артрит, със сигурност може да повлияе на вашето орално здраве. RA е автовъзпалително заболяване, което засяга цялото ви тяло.

Въпреки че промените може да са най-забележими във вашите стави, където болката и възпалението са най-изразени, костното разрушаване и гниене може да се случи и в много други области на тялото ви.

По-долу са някои от основните начини, по които RA може да причини проблеми за вашето орално здраве.

Пародонтоза

Пародонталното заболяване може да бъде причина за RA при някои хора.

Това е хронично възпалително заболяване, предизвикано от филм от бактерии, които могат да се развият върху вашите зъби и венци. В крайна сметка този бактериален растеж води до възпаление и увреждане на тъканите. Вашите богати на колаген тъкани са изложени на най-голям риск от увреждане както от ревматоиден артрит, така и от пародонтоза.

При RA тази загуба може да се случи във вашите:

 • костен
 • хрущял
 • тъкани около вашите стави (периартикуларни тъкани)

При пародонтоза може да настъпи увреждане на:

 • ръбът на костта, който държи вашите зъби (алвеоларна кост)
 • връзките, които държат зъбите ви на място (пародонтални връзки)
 • вашите венци (гингива)

Проблеми с темпоромандибуларната става (TMJ).

Дисфункцията на темпоромандибуларната става (TMJ) е често срещан проблем при хора с RA.

TMJ се използва повече от 2000 пъти на ден за дъвчене и говорене. Между 5% и 86% от хората с RA се смята, че изпитват дискомфорт в тази става.

Едно проучване установи:

 • относно 45% от хората с RA, които са имали проблеми с TMJ, са имали затруднения при дъвчене.
 • относно 40% трябваше да направят промени в диетата си поради тези проблеми с дъвченето.
 • относно 30% имаше болки при хранене.
 • относно 36% взе болкоуспокояващо лекарство за проблеми, свързани с TMJ.

Суха уста

Автоимунни състояния като RA и болестта на Sjögren също са често срещани причини за проблеми със слюнчените жлези.

Проблеми със слюнчените жлези, които водят до сухота в устата – и в крайна сметка причиняват допълнителни проблеми като кариес – се появяват в приблизително 30% до 50% на хора с РА.

В допълнение към физическите проблеми със слюнчените жлези, които могат да доведат до сухота в устата, някои лекарства, използвани за лечение на RA и свързаните с него състояния, могат да причинят сухота в устата като страничен ефект.

Специфични лекарства за артрит, които могат да причинят изсъхване на слюнчените жлези в устата ви, са нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), включително Celebrex.

Други лекарства, които могат да причинят сухота в устата, но не са специално за RA, включват:

 • антихистамини
 • антидепресанти
 • антипсихотици
 • хапчета за кръвно налягане
 • диуретици
 • болкоуспокояващи
 • успокоителни

Има ли ефекти върху челюстта ви от RA?

RA е хронично заболяване, при което тялото ви атакува собствените си клетки, причинявайки увреждане и разпадане с течение на времето на вашите кости, стави и други тъкани.

RA може да причини болка и възпаление, обикновено в повече от една става на тялото ви – и това може да е всяка става. TMJ е това, което движи челюстната ви кост, докато говорите и дъвчете. Проблемите в тази става могат да бъдат болезнени и особено трудни за понасяне, тъй като не можете да направите нищо, за да избегнете използването на тази област.

Въпреки че костната деконструкция на TMJ може да бъде проблем, това е рядкост при възрастни, чиито възпалителни симптоми са добре контролирани.

Има и гниене, което може да се случи с челюстната ви кост поради болестния процес на RA, както и лекарства, използвани за лечение на RA.

Терминът свързана с медикаменти остеонекроза на челюстта беше използван за първи път за описание на увреждане на челюстната кост от определени лекарства през 2014 г. Той конкретно описва увреждания на вашата челюстна кост, които могат да се случат, когато използвате определени лекарства.

Можете ли да получите зъбни импланти, ако имате ревматоиден артрит?

Зъбите, които са извадени и заменени със зъбни импланти, изискват растеж на нова кост, за да може имплантирането да бъде успешно. При хора с RA или хора, които приемат определени лекарства за лечение на RA, растежът на костите им е бавен или изобщо не съществува.

някои проучвания показват по-висок процент на неизправност на зъбния имплант при хора с RA или тези, които са лекувани за RA, в сравнение с хора без заболяването. Но наличието на RA или болестта на Sjögren не означава, че не можете да получите зъбни импланти. Специалист по дентална медицина или ревматология може да ви помогне да се ориентирате за възможните рискове и ползи.

Можете ли да извадите зъб, ако имате RA?

Понякога е необходимо изваждане на зъби за справяне с орални здравословни проблеми.

Ако трябва да ви извадят зъб и имате RA, може да изпитате някои допълнителни усложнения.

Но в зависимост от причината да извадите зъб, тези въпроси може да не е причина да избягвате извличането. Отлагането на вадене на зъб, което е необходимо за лечение на неща като инфекция, може да ви причини множество други проблеми.

Говорете със зъболекар или медицински специалист за вашите индивидуални причини да имате и рисковете от изваждане на зъб. RA и лекарствата, използвани за лечението му, рядко са причина за забавяне или отмяна на екстракция на зъб.

Възможно ли е да получите RA в зъбите си?

RA не засяга вашите зъби директно.

Това е заболяване, което атакува клетките, изграждащи вашите кости, стави и съединителна тъкан. Това означава, че ревматоидният артрит може да засегне вашите венци и цялостното здраве на зъбите, но не и зъбите ви конкретно.

Ще ви болят ли зъбите от лекарствата за РА?

Някои лекарства, които се използват за лечение на RA, могат да ви причинят проблеми със зъбите.

Лекарства, наречени модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs) които потискат имунната ви система, са основното лечение за RA.

Въпреки че тези лекарства вършат добра работа за намаляване на болката и възпалението при ревматоиден артрит, те също могат да увеличат риска от инфекция и потенциално да причинят загуба на костна плътност.

Всички тези неща биха могли да допринесат за болка в зъбите, особено ако развиете орални инфекции или разклатени зъби в резултат на това.

Как лекувате зъбната болка, причинена от RA?

Болката е голяма част от RA. Въпреки че някои лекарства, използвани за лечение на възпаление на RA, могат да намалят болката, може също да ви бъдат предписани НСПВС или други болкоуспокояващи. Тези лекарства могат да лекуват много видове болка и трябва да помогнат при всяка зъбна болка, която имате, както и болка при ревматоиден артрит.

Ако изпитвате зъбна болка като единствен симптом, тя може да не е причинена от RA.

Но ако сте получили диагноза RA и започнете да имате зъбна болка, говорете със здравен екип или зъболекар. Те може да са в състояние да изключат по-сложни причини за болка или инфекция, особено ако имате RA и приемате лекарства, които могат да потиснат имунната ви система.

RA е хронично заболяване, което кара тялото ви да атакува собствените си стави и кости. Всички стави и кости могат да бъдат засегнати, включително тези в челюстта и устата.

Ако имате RA, важно е да предприемете стъпки за предотвратяване на инфекции и други форми на възпаление в устата си с добра зъбна хигиена. Има шанс изваждането на зъб или имплантирането да бъде затруднено от RA и бавния растеж на костите, свързан с него, но зъболекар или медицински екип може да ви помогне да предприемете стъпки за намаляване на риска от усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss