Разрешителна хипертония: Може ли този подход за възстановяване след инсулт да ви помогне?

Пермисивната хипертония е подход за лечение, който лекарят може да използва, след като сте прекарали исхемичен инсулт. Това обикновено е инсулт, при който имате кръвен съсирек, който предотвратява притока на кръв към определена област на мозъка ви. При тези обстоятелства по-високото кръвно налягане може да има ползи за защита на мозъка.

След като сте преживели остър инсулт, вероятно ще се нуждаете от хоспитализация. През това време здравните специалисти внимателно ще следят кръвното Ви налягане, за да се уверят, че кръвното Ви няма да се повиши твърде много.

Пермисивната хипертония обикновено не е подход, който ще използвате извън болницата. Продължавайте да четете, за да научите повече за това как действа допустимата хипертония, рисковете и потенциалните ползи от нея.

Какво е пермисивна хипертония?

Пермисивната хипертония е подход, при който лекарят ще задържи или намали дозите на лекарствата за понижаване на кръвното налягане до 48 часа непосредствено след инсулт. В резултат на това кръвното налягане на човек обикновено ще бъде по-високо от обичайно приетите граници.

Изследванията не са напълно убедителни, че пермисивната хипертония е най-добрият подход, след като човек получи инсулт. Някои изследвания обаче показват, че по-високото кръвно налягане може да помогне за насърчаване на притока на кръв към кръвоносните съдове в мозъка, които може да не са получили кръв по време на инсулт.

По добра причина мозъкът ви пасва плътно в черепа ви. Ако се надуе, няма много място за разширяване. Обикновено, докато кръвното ви налягане е в определен диапазон, мозъкът ви получава кръвния поток, от който се нуждае. Ако кръвното ви налягане е твърде ниско, мозъкът ви може да не получава достатъчно кръв. Ако кръвното ви налягане е твърде високо, мозъкът ви може да се подуе и рисковете от кървене се увеличават.

Въпреки това, ако сте имали инсулт, мозъчната ви тъкан може да се увреди. Същите правила и натиск, по които работеше преди, може да не работят толкова добре този път. Вместо това мозъкът ви не може да регулира кръвния поток и може да се нуждаете от по-високо кръвно налягане, за да сте сигурни, че мозъкът ви получава кръвта, от която се нуждае.

Тази концепция е в основата на пермисивната хипертония. Ще проучим потенциалните ползи от високото кръвно налягане след инсулт в следващия раздел.

Защо поддържате високо кръвно налягане след инсулт?

Високото кръвно налягане е а основен допринасящ фактор до инсулт — и пациентите, приети с инсулт, често имат по-високо от стандартното кръвно налягане. Една от причините, поради които кръвното налягане може да бъде толкова високо по време на инсулт, е, че тялото се опитва да достави повече кръв към мозъка.

Когато човек получи исхемичен инсулт, той има съсирек, който блокира притока на кръв към област на мозъка. Мислете за това като дънер, падащ през поток, предотвратявайки изтичането на водата от другата страна. Тялото се опитва да повиши кръвното налягане като начин да заобиколи препятствието, подобно на това, че ако има значително увеличение на водния поток, водата може да премине над дънера.

Аргументът за поддържане на високо кръвно налягане след инсулт има няколко причини. Първо, тези, които са преживели инсулт, обикновено вече имат високо кръвно налягане. Понижаването на кръвното им налягане твърде много може да повлияе на начина, по който функционира тялото им, тъй като телата им са свикнали да „работят“ при по-високи кръвни налягания.

Второ, мозъкът се опитва да поддържа или възстанови кръвния поток, след като е бил блокиран. По-високото кръвно налягане обикновено ще доведе до по-голям мозъчен кръвоток.

Едно проучване установи, че пациентите, обгрижвани у дома след инсулт, са имали повече функционални подобрения, отколкото тези, обгрижвани в заведение за рехабилитация след инсулт. Съоръжението за остра рехабилитация контролира кръвното налягане по-строго, като не позволява толкова допустима хипертония.

Изследователите теоретизираха, че твърде строгият контрол на кръвното налягане след инсулти се отразява негативно на връщането им към функционалност.

Стандартни насоки за пермисивна хипертония

През 2019 г., Американската сърдечна асоциация (AHA) пусна актуализирани „Насоки за ранно лечение на пациенти с исхемичен инсулт“. В тези насоки са включени препоръки за управление на кръвното налягане. Тези препоръки зависят от това как лекарят лекува инсулта.

Следващата диаграма илюстрира препоръките на AHA за кръвно налягане по лечение.

Лечение Препоръки за кръвно налягане
Интравенозна алтеплаза Внимателно понижаване до по-малко от 185 систолно и 110 диастолно преди прилагане.
Механична тромбектомия (отстраняване на съсирека) Поддържайте кръвното налягане 185/110 или по-малко преди процедурата.
Поддържащи лечения Ако нямат определена медицинска история (сърдечна недостатъчност, коронарен стент или прееклампсия/еклампсия), започнете лечение, ако кръвното налягане е по-високо от 220 систолно или 120 диастолно.
Първата цел трябва да бъде да се намали кръвното налягане с около 15% от тяхното налягане, когато са дошли в болницата.

Насоките на AHA казват, че полезността на индуцираната от лекарства хипертония (даване на лекарства за целенасочено повишаване на кръвното налягане) „не е добре установена“. Техните насоки също така насърчават лекарите да изучават внимателно всеки пациент и неговата медицинска история, преди да определят целта за кръвно налягане.

Винаги следвайте препоръките на Вашия лекар

Препоръките за допустима хипертония са точно това — обобщена препоръка. Те не са предназначени за употреба от всеки.

Ако вие или ваш близък сте имали инсулт, най-добрият план е да следвате препоръките на лекаря.

Възможни странични ефекти на пермисивна хипертония

Пермисивната хипертония може да представлява риск, тъй като изключително високото кръвно налягане може да увеличи риска от промяна на исхемичен инсулт (поради кръвен съсирек) в хеморагичен инсулт. Хеморагичен инсулт е мястото, където артерия в мозъка се спука и има значително кървене в мозъка.

Лекарите обикновено не препоръчват разрешителни методи за хипертония за лечение след инсулт за тези, които имат устройство за подпомагане на лявата камера (LVAD). Това устройство помага на сърце, което функционира зле.

Изследванията също така показват, че допустимата хипертония може действително да намали (вместо да увеличи) притока на кръв към мозъка. В резултат на това допустимата хипертония при пациент с LVAD може да бъде потенциално опасен подход.

Разрешителното лечение на хипертония покрива ли се от застраховка или Medicare?

Разрешителната хипертония няма специален код или режим на лечение за застраховка или Medicare. Вместо това, временно спиране на вашите лекарства за понижаване на кръвното налягане може да бъде част от цялостното ви лечение, след като сте прекарали инсулт.

Когато сте имали време да се възстановите от инсулта, Вашият лекар може да оцени лекарствата, които приемате, за да определи какво трябва да продължите да приемате и дали имате нужда от нови лекарства. Можете да прегледате застрахователния си план и обезщетенията от Medicare в момента, за да определите какви лекарства покриват.

Грижа за себе си след инсулт

Независимо дали изпитвате дългосрочни дефицити след инсулт, да знаете, че сте имали инсулт на първо място, може да бъде непреодолимо чувство. Някои стъпки, които да ви помогнат да се грижите за себе си след инсулт, включват:

  • Попитайте лекар дали във вашия район има програма за неврорехабилитация. Тези програми предлагат специализирани услуги, за да помогнат на пациентите да се възстановят след инсулт.
  • Използвай Търсач на групи за подкрепа при инсулт на Американската асоциация за инсулт за да намерите група за поддръжка близо до вас.
  • Оценете дома си за потенциални рискове от падане. След инсулт рискът от падане е по-голям. Уверете се, че имате здрави мебели, чисти подове и неплъзгащи се повърхности на ваната.
  • Получете професионална помощ от консултант. Рисковете от депресия след инсулт са високи. Посещението на консултант по-рано, отколкото по-късно, може да помогне.

Пермисивната хипертония може да изглежда като необичаен подход след инсулт. В крайна сметка не се случва често лекар да ви казва да не приемате лекарствата си. Въпреки това, за правилните пациенти, пермисивната хипертония може да помогне за подобряване на възстановяването след инсулт.

Повишаването на кръвното налягане след инсулт, свързан с кръвни съсиреци, понякога може да бъде начин да помогнете на мозъка да възстанови кръвния поток. Това обаче ще бъде направено само докато сте под внимателно наблюдение в болница.

Не трябва да спирате приема на лекарствата си за кръвно налягане при никакви други обстоятелства, освен ако лекар не Ви нареди да го направите. Разговорът с Вашия лекар е най-добрият начин да разберете възстановяването си от инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss