Разпознаване и лечение на деменция, свързана с алкохол

С течение на времето прекомерната употреба на алкохол може да причини симптоми, подобни на деменция. Но тези ефекти могат да бъдат забавени – и понякога обърнати – ако спрете да пиете.

„Алкохолна деменция“ е по-стар термин, който обикновено се използва за описване на медицинското състояние, известно сега като деменция, свързана с алкохола, или предизвикано от алкохол голямо неврокогнитивно разстройство. Тези термини се използват взаимозаменяемо и описват тежка форма на мозъчно увреждане, свързано с алкохол (ARBD).

ARD е вид когнитивно увреждане, което възниква в резултат на тежка консумация на алкохол за дълъг период от време.

Имайте предвид, че свързаната с алкохола деменция понякога се бърка със синдрома на Вернике-Корсаков. Докато двете условия споделят някои прилики, те имат различни причини. Синдромът на Wernicke-Korkasoff се причинява от дефицит на тиамин (витамин B1), въпреки че тежката употреба на алкохол може да бъде основна причина за този дефицит.

Какви са симптомите на деменция, свързана с алкохола?

Симптомите на деменция, свързана с алкохола, и деменция, свързана с възрастта, са доста сходни.

Потенциалните симптоми на деменция, свързана с алкохола, включват проблеми с:

 • памет (особено способността ви да формирате нови дългосрочни спомени)
 • фокус и концентрация
 • решаване на проблеми и планиране
 • поставяне на цели
 • вземане на решение
 • организация
 • мотивация
 • емоционален контрол
 • физически баланс, дори когато не пиете

Симптомите се развиват постепенно и се влошават с течение на времето, ако продължите да пиете.

Какво причинява деменция, свързана с алкохола?

Проучване показва, че прекомерната, дългосрочна употреба на алкохол може да доведе до структурно и функционално увреждане на мозъка, което може да доведе до промени във вашите:

 • памет
 • пространствено съзнание
 • изпълнително функциониране

Тези промени могат значително да повлияят на ежедневието ви и да затруднят изпълнението на прости задачи като готвене на храна или плащане на сметки. С течение на времето те също могат да повлияят на вашето настроение, личност и социални умения.

Голяма Проучване от 2022 г от 36 678 като цяло здрави хора на средна възраст и по-възрастни открили подобни връзки между редовната консумация на алкохол и мозъчните промени.

Мозъците на участниците, които са пили три единици алкохол на ден през предходния месец, са имали намаление както на бялото, така и на сивото вещество, което кара мозъците им да изглеждат с три години и половина по-стари. За справка, една единица се счита за половин халба бира или малка чаша вино.

Как се диагностицира свързаната с алкохола деменция?

Ако смятате, че може да страдате от деменция, свързана с алкохола, говорете със здравен специалист.

Вероятно ще започнат, като направят физически преглед и ще попитат за вашите физически и психологически симптоми. Те могат също да ви помолят да попълните въпросник относно симптомите, свързани с вашата памет и когнитивни способности.

В зависимост от вашите симптоми може също да се подложите на сканиране на мозъка, за да изключите други проблеми, като инсулт или тумор, или мозъчно кървене, причинено от физическа травма. Можете също така да получите мозъчно сканиране, за да изключите други потенциални състояния, като инсулт, тумор или мозъчно кървене, причинено от физическа травма.

Цялата информация, събрана по време на диагностичния процес, също ще им помогне да изключат други видове деменция, включително болестта на Алцхаймер или съдова деменция.

Как се лекува деменцията, свързана с алкохола?

Първата част от лечението на деменция, свързана с алкохола, има за цел да ви помогне да спрете да пиете алкохол. Това може да отнеме няколко седмици и може да се наложи да го правите под лекарско наблюдение.

Ако сте пили алкохол дълго време, може да изпитате симптоми на отнемане на алкохол, включително дезориентация, възбуда и промени в настроението. Но вашият медицински екип може да предпише лекарства, които да помогнат при симптомите на отнемане. Може също да получавате течности, соли и тиамин чрез инжектиране.

След като процесът на оттегляне приключи, вероятно ще бъдете насочени към специалист по психично здраве за допълнителна подкрепа. Присъединяването към група за подкрепа също може да бъде полезно на този етап от лечението.

Често симптомите спират да прогресират и дори се подобряват, след като спрете да пиете. Но в някои случаи вашият екип може да предпише лекарства като ривастигмин или мемантин, които обикновено се използват за овладяване на симптомите на болестта на Алцхаймер.

Обратима ли е деменцията, свързана с алкохола?

Ако спрете да пиете, е възможно поне частично да обърнете ефектите от свързаната с алкохола деменция. Проучване предполага, че е възможно да изпитате частично възстановяване на бялото вещество на мозъка, което е придружено от подобряване на когнитивните и двигателните способности.

Долния ред

Алкохолната деменция или деменцията, свързана с алкохола, е тежка форма на свързано с алкохола мозъчно увреждане, причинено от много години тежко пиене. Може да доведе до симптоми, подобни на деменция, включително загуба на паметта, променливо настроение и лоша преценка.

Ако подозирате, че имате това състояние, свържете се със здравен специалист възможно най-скоро, за да обсъдите възможностите за лечение. Колкото по-рано лекувате деменцията, свързана с алкохола, толкова по-добри са шансовете ви за възстановяване.

Ако сте загрижени за употребата на алкохол, но не сте сигурни за следващите стъпки или не се чувствате комфортно да говорите със здравен специалист, националната линия за помощ на SAMHSA, 1-800-662-HELP (4357), предлага безплатна, поверителна поддръжка .

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss