Разбиране на физическите симптоми на скръбта

Лукас Отоне/Стокси

Въпреки че има много общи черти, преживяването на скръб е уникално за всеки човек. Симптомите му не са само емоционални и умствени. Те могат да включват и физически ефекти върху тялото ви.

Изследователите са направили ясни връзки между скръбта и някои телесни промени, включително въздействие върху здравето на сърцето, моделите на сън, настроенията и много други.

Продължавайте да четете, за да откриете връзките ум-тяло между скръбта и физическите симптоми. Ще направим преглед на изследванията, определящи какви здравни резултати може да причини скърбът и какви стъпки можете да предприемете, за да се справите.

Как скръбта засяга тялото

Скръбта може да има дълбок ефект върху вашето психическо и физическо здраве. Изследване от 2019 г. подчертава, че скръбта може да причини сърдечно-съдови проблеми и преждевременна смърт в месеците след смъртта на съпруга.

Ето един поглед към някои от най-изследваните физически промени, които скръбта може да причини.

Имунна система

Доказано е, че скръбта причинява дисфункция на имунната система при някои хора, като повишава общото възпаление и риска от инфекции.

Според а 2019 преглед според изследванията, скърбящите хора имат по-ниски нива на определени клетки на имунната система, включително естествени клетки убийци и лимфоцити. Те също имат по-високи нива на възпалителни маркери (включително IL-6 и IL-1), които могат допълнително да влошат вероятността от заболяване или инфекция.

Ваксините също могат да бъдат по-малко ефективни, когато се прилагат на скърбящи хора, чиито тела изглежда не създават толкова много антитела, за да реагират на инфекции.

Настроения

Преживяването на скръб споделя много симптоми с хронични психични състояния като тревожност и депресия. За хора с настроение или тревожно разстройство скърбът може да влоши съществуващите симптоми на безпокойство или безнадеждност.

Скръбта може да предизвика силни емоции, които включват:

 • гняв
 • безпокойство
 • безпомощност
 • безнадеждност
 • тъга

Настроенията имат пряко физическо въздействие върху тялото ви. Депресията и тревожността могат да причинят умора и социално оттегляне и да доведат до прекарване на по-малко време в дейности, които ви харесват. Това може да доведе до промени в теглото, лоша хигиена на съня и хронична болка, наред с други ефекти.

Ако имате диагностицирано психично заболяване, много е важно да продължите да следвате плана си за лечение, когато скърбите. Продължаването на терапия или групи за подкрепа, приемането на лекарства или участието в други текущи грижи е от съществено значение за поддържане на вашето здраве и стабилност, докато обработвате загуба.

Преживяването на скръб също е свързано с повишен риск на самоубийство в зависимост от причината за смъртта на близък човек. Това е особено вярно, ако наскоро сте загубили някого поради самоубийство. Знайте, че не сте сами и помощта е налична.

Помощта е там

Ако вие или някой, когото познавате, е в криза и обмисля самоубийство или самонараняване, поддръжката е налична в момента:

 • Обадете се на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ.
 • Обадете се на линията за спасяване на самоубийства и кризи на 988.
 • Изпратете съобщение „ДОМА“ на линията за кризисен текст на 741-741.
 • Не сте в Съединените щати? Намерете линия за помощ във вашата страна с Befrienders Worldwide.

Ако се обаждате за някой друг, останете с него, докато чакате да пристигне помощ. Премахнете всички оръжия или вещества, които могат да причинят вреда.

Ако не сте в едно домакинство, останете на телефона с тях, докато пристигне помощ.

сън

Скърбящите хора може да забележат усложнения както с количеството, така и с качеството на съня. Това може да зависи от тежестта на скръбта на дадено лице, която е изключително лична и трудно може да се определи количествено.

Изследователите имат няколко теории защо скръбта влошава съня. Едно потенциално обяснение е, че хората са по-склонни да мислят за любимите си хора вечер преди лягане или да ги сънуват.

Проблемите със съня могат също да причинят допълнителни физически симптоми на скръб. Когато не спите достатъчно, обикновено изпитвате по-малко енергия през деня поради умора. Може да имате проблеми с фокусирането или главоболие.

Скръбта и депресията не са единствените неща, които могат да причинят умора. Научете повече за потенциалните причини за дневна умора.

болка

Изследователи, изучаващи връзките между психологическата и физическата болка, откриха прилики в някои (но не всички) области на мозъка. Те теоретизираха, че е възможно активирането на пътищата на психологическа болка да увеличи преживяването на физическа болка.

Скръбта също може повишават риска на болка в гърдите, вероятно от освобождаването на кортизол, хормона на стреса. Кортизолът може да причини свиване на кръвоносните съдове, забавяне или спиране на кръвния поток, което може да доведе до болка в гърдите.

Храносмилане

Скърбът може да причини редица симптоми, свързани с корема.

Те включват:

 • загуба на апетит
 • преяждане
 • гадене
 • стомашни болки

След това тези фактори могат да повлияят на други аспекти на вашето здраве, включително имунната ви система и съня. Можете да изпитате намалени енергийни нива от недостиг на хранителни вещества и витамини.

Депресията и безпокойството, които често съпътстват скръбта, също могат да причинят нарушено хранене и стомашно-чревни смущения при някои хора. Има все повече изследвания върху пътя мозък-черва и начина, по който психологическите фактори могат да повлияят на червата ни.

Здраве на сърцето

Тежкият емоционален и физически стрес може да предизвика състояние, наречено кардиомиопатия Такоцубо, известно още като „синдром на разбито сърце“.

Състоянието може да доведе до отслабване на лявата камера на сърцето, имитирайки симптомите на сърдечен удар (миокарден инфаркт). Този тип кардиомиопатия обикновено е временен и отзвучава в рамките на един месец.

Въпреки това, също е възможно да получите сърдечен удар в резултат на тежка реакция на скръб. Скръбта повишава кръвното налягане и сърдечната честота, подобно на пристъп на паника. Тези ефекти могат да стегнат кръвоносните съдове и да повишат рисковете плаката да се отчупи и да причини инфаркт.

Стресът от мъката може също да предизвика предсърдно мъждене, неправилен сърдечен ритъм.

Ако смятате, че вие ​​или ваш близък изпитвате симптоми на инфаркт, като болка в гърдите, задух и замаяност, незабавно потърсете спешна помощ.

Намиране на подкрепа

Скръбта е нормална част от преживяването на загуба. Всеки има свой собствен график за справяне със скръбта си и намиране на начин да продължи напред. Търсенето на емоционална подкрепа може да ви помогне да се справите.

Тази поддръжка може да изглежда така:

 • разговор с консултант или терапевт
 • участие в група за подкрепа на скърбящите
 • достигане до обществени организации, като църкви или дневни центрове
 • достигане до приятели и членове на семейството, за да прекарате време заедно

Социалната подкрепа може да бъде един от най-значимите фактори до възстановяване. В някои случаи хората изпитват скръб, която не се признава напълно от тяхната общност или семейство. Запомнете: Всеки заслужава грижа и уважение по време на загуба.

Съвети как да останете здрави, докато скърбите

Преживяването на скръбта може да промени формата си и да се развие непредвидимо. Може да имате дни, в които се чувствате стабилни и оптимистични, и други дни, в които скръбта ви се струва непреодолима.

В допълнение към поддържането на лечението за всякакви основни психични или физически здравословни състояния, практикуването на подходяща грижа за себе си може да ви помогне да се справите със загубата.

Помислете за възприемане на тези практики за самообслужване:

 • Лягайте си по едно и също време всяка вечер и следвайте рутина за лягане, която ви носи спокойствие. Това може да включва вземане на вана преди лягане, слушане на любимата ви музика или въздържане от използване на електроника след определено време през нощта.
 • Хранете се балансирано.
 • Занимавайте се с редовна физическа активност, доколкото можете. Това може да бъде структурирано упражнение, ходене на разходка или дори игра с домашен любимец.
 • Намерете хоби, на което да се наслаждавате, което помага за облекчаване на стреса. Това може да включва творчески занимания като изкуство и музика, доброволчество във вашата общност или практикуване на медитация.

Не забравяйте, че скръбта отнема време. Някои експерти дори препоръчват да отделяте определено време всеки ден за размисъл и скръб. Това може да ви даде усещане за контрол, когато в противен случай скръбта може да ви накара да се почувствате извън контрол.

Стратегии за справяне

Научете повече за начините да се справите със загубата на любим човек или да преработите скръбта за травматично събитие в живота:

 • Преодоляване на мъката от загубата на родител
 • Как да се справиш, когато загубиш най-добър приятел
 • Практическо ръководство за излекуване на разбито сърце
 • Етапи на скръб след медицинска диагноза
 • Обработка на мъката след масова стрелба

Скръбта е част от живота и всеки я преживява по различен начин. Можем да изпитаме скръб за смърт, медицинска диагноза или край на връзка.

Скръбта има както значителни, така и измерими психически и физически ефекти върху тялото. В допълнение към психологическите симптоми на депресия и тревожност, скръбта може да причини проблеми със съня, болка в гърдите и стомашно-чревни проблеми. В някои случаи скръбта може да увеличи риска от инфаркт и самоубийство.

Подарете си благодат, когато скърбите. Потърсете емоционална подкрепа, независимо дали става дума за семейство и приятели, посещаване на група за подкрепа или разговор с терапевт. Дайте приоритет на балансирана диета и някаква форма на физическа активност.

За много хора скръбта е процес през целия живот, който има непредвидими възходи и падения. Въпреки това е напълно възможно да постигнете приемане и да продължите напред, дори когато продължавате да държите място за скръбта си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss