Разбиране на трите различни класа затлъстяване

Затлъстяването често се определя като индекс на телесна маса (ИТМ) 30 или по-висок. Въпреки това, всъщност има три различни класа на затлъстяване и те са организирани според тежестта.

Затлъстяването е хронично медицинско състояние, което се характеризира с наличие на излишни телесни мазнини. Затлъстяването може да увеличи шансовете ви за няколко здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Разпространението на затлъстяването се увеличава в Съединените щати. Данните, събрани между 2017 г. и 2020 г., показват това 41,9% от хората в страната са имали затлъстяване по това време.

Докато експертите все още категоризират затлъстяването въз основа на тежестта, медицинската общност се отдалечава от термини като „морбидно затлъстяване“. Вместо това, затлъстяването се разделя на три различни класа според неговата тежест, както и вашите измервания на ИТМ.

Продължете да четете, за да научите повече за тези три класа.

Как експертите определят класовете на затлъстяване?

Технически имате затлъстяване, ако вашият ИТМ е такъв 30 или по-висока. След това затлъстяването се дефинира допълнително в различни класове въз основа на тежестта.

Таблицата по-долу показва три различни класа на затлъстяване въз основа на ИТМ.

Клас на затлъстяване Измерване на ИТМ
клас 1 30 до по-малко от 35
клас 2 35 до по-малко от 40
Клас 3 40 или по-висока

Затлъстяването от клас 3 е най-тежкият клас на затлъстяване. Поради това може също да чуете експертите да наричат ​​затлъстяването от клас 3 „тежко“ или „екстремно“ затлъстяване.

Разпространението на всеки клас затлъстяване обикновено намалява с увеличаване на тежестта. Например, a Проучване от 2022 г включително данни от над 44 000 възрастни в Съединените щати установи, че:

 • Общо 20,17% от участниците са имали клас 1 затлъстяване.
 • Общо 8,98% от участниците са имали клас 2 затлъстяване.
 • Общо 6,32% от участниците са имали клас 3 затлъстяване.

Как експертите измерват индекса на телесна маса?

ИТМ се използва като мярка за различните класове на затлъстяване. Той оценява телесните ви мазнини въз основа на вашия ръст и тегло.

Експертите изчисляват ИТМ, като разделят теглото ви в килограми на квадрата на височината ви в метри. Има много калкулатори за BMI, достъпни онлайн, които могат да направят това вместо вас, включително един от Национални институти по здравеопазване (NIH).

Бележка относно измерванията на BMI

ИТМ се използва като инструмент за скрининг и не е окончателна мярка за вашето действително ниво на телесни мазнини или цялостното ви здраве. Други фактори, като разпределението на мазнините, също могат да бъдат важни.

Например измервания като обиколка на талията и съотношение талия към ханш вземат под внимание коремните мазнини. Коремните или висцералните мазнини са свързани с различни рискове за здравето, включително при хора с типични измервания на BMI.

Беше ли Ви полезно?

Какви са ефектите от различните класове затлъстяване?

Проучванията са изследвали ефектите от различните класове затлъстяване върху различни аспекти на здравето и здравеопазването, включително:

 • шансът за смърт (смъртност)
 • шансът за развитие на допълнителни здравословни състояния (съпътстващи заболявания)
 • разходите за здравеопазване

Повишен шанс за смъртност

Затлъстяването като цяло е свързани с по-висок шанс за смърт (смъртност). Всъщност едно Проучване от 2022 г установи, че наднорменото тегло е свързано с повече от 1300 смъртни случая на ден в Съединените щати.

Рискът от смъртност е особено висок при клас 3 затлъстяване. А 2014 проучване установиха, че затлъстяването от клас 3, в сравнение с липсата на затлъстяване, е свързано със значително по-висока смъртност, като повечето смъртни случаи се дължат на сърдечни заболявания, диабет или рак.

Повишена вероятност от съпътстващи заболявания

Затлъстяването увеличава шанса за различни различни здравословни състояния. Те включват, но не се ограничават до:

 • състояния на сърцето и кръвоносните съдове
 • диабет тип 2
 • остеоартрит
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване
 • сънна апнея

Когато две или повече състояния съществуват едновременно, те се наричат ​​съпътстващи заболявания. един Кохортно проучване за 2022 г установиха, че шансът за развитие на едно или повече съпътстващи заболявания, свързани със затлъстяването, се увеличава с класа на затлъстяване.

Повишени разходи за здравеопазване

Затлъстяването и неговите усложнения могат да доведат до увеличаване на посещенията при лекар и свързаните с тях медицински разходи. Като цяло изследователите са изчислили, че затлъстяването е свързано с 1861 долара в годишни допълнителни медицински разходи на човек.

А Проучване от 2021 г намали увеличението на разходите по клас на затлъстяване. В сравнение с типичния ИТМ, той установи, че:

 • Затлъстяването от клас 1 увеличава разходите с 68%.
 • Затлъстяването от клас 2 увеличава разходите със 120%.
 • Затлъстяването от клас 3 увеличава разходите с 233,6%.

Затлъстяването се разделя на три различни класа. Всеки клас се състои от определен диапазон на BMI.

Различните класове затлъстяване се основават на тежестта. Клас 1 е най-лекият клас, докато клас 3 е най-тежкият.

Затлъстяването е свързано с повишен шанс за смърт и съпътстващи заболявания, както и с по-високи медицински разходи. Тези ефекти обикновено са по-големи с увеличаване на класа на затлъстяване.

Ако сте имали диагноза затлъстяване, говорете с Вашия лекар за начините да контролирате теглото си. Те могат да препоръчат стратегии за управление на теглото, които са безопасни и подходящи за вашата ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss