Разбиране на теста за вземане на проби от хорионни въси (CVS).

Сега, когато сте бременна, имате много да планирате. Част от това са пренаталните грижи, от които ще се нуждаете.

В зависимост от вашата възраст, здравословно състояние и други фактори, вашият лекар може да препоръча рутинни и индивидуализирани пренатални тестове, за да ви помогне да наблюдавате здравето на вашето растящо бебе.

Две основни категории тестове, които може да имате по време на бременност, включват скрининг и диагностика. Скрининговите тестове са по-общи и помагат на Вашия лекар да определи здравословното състояние на Вашето бебе в утробата.

Ако вашият лекар подозира, че развиващият се плод може да има здравословно състояние, той може да препоръча специфични диагностични тестове, за да потвърди резултатите от скрининг теста.

Проба от хорионни въси (CVS) е пример за диагностичен тест, който проверява за специфични генетични състояния в плода.

Какво е CVS?

Проба от хорионни въси (CVS) е пренатален диагностичен тест, който проверява за генетично или хромозомно заболяване по време на първия триместър на бременността.

С този тест лекарите разглеждат клетки от лигавицата на плацентата, за да определят здравето на бебето.

CVS ще тества за условия като:

 • кистозна фиброза
 • Синдром на Даун (тризомия 21)

 • Мускулна дистрофия на Дюшен
 • Синдром на Едуардс (тризомия 18)

 • Синдром на Патау (тризомия 13)

 • фенилкетонурия (PKU)
 • сърповидно-клетъчна анемия
 • Болест на Тей-Сакс
 • таласемия

CVS тестът е напълно незадължителен. Можете да изберете да го откажете. Родителите може да решат да не правят незадължителни тестове по много причини, от религиозни вярвания до това, че са по-спокойни от неочаквани резултати по време на бременността си.

Защо се прави CVS?

CVS не е тест, предлаган на всички по време на бременност. Може да се извърши, ако въз основа на резултатите от други скринингови тестове се смята, че бебето е изложено на риск от генетично заболяване.

Ако сте бременна, Вашият лекар може да препоръча CVS, ако имате фамилна анамнеза за определени генетични заболявания или ако скрининговият тест през първия триместър е показал резултати, които може да показват генетично заболяване.

Преди да препоръча CVS тест, лекарят обикновено търси определени рискови фактори, като например:

 • необичайни резултати от кръвен скрининг
 • необичайно последващо ултразвуково сканиране
 • фамилна анамнеза за генетично заболяване
 • медицинска история на другите ви деца
 • високорискова бременност по други причини
 • по-висока възраст на майката по време на бременност (35 години или повече)

Какви са предимствата на CVS?

Едно от основните предимства на CVS е, че може да се извърши по-рано по време на бременността, между 10-та и 13-та седмица.

Резултатите от CVS могат да се използват, за да помогнат при вземането на решения дали да продължите бременността, докато сте още в първия триместър. Ако плодът има генетичен или хромозомен проблем, това може да доведе до други здравословни състояния или усложнения.

Друга полза от определянето дали бебето има определено генетично заболяване е способността да се планират всякакви здравни нужди, които тези състояния могат да причинят по време и след раждането.

Може също така да искате да научите повече за всяко състояние, което има вашето бебе, и да започнете да намирате ресурси, като групи за подкрепа и други здравни специалисти, от които вашето бебе може да се нуждае.

Как се сравнява CVS с амниоцентезата?

По време на CVS тест няколко клетки от вътрешната обвивка на плацентата, наречени хорионни въси, се отстраняват и внимателно се изследват и тестват.

По време на амниоцентеза, друг вид диагностичен тест, малка проба от амниотичната течност – течността, която заобикаля растящия плод – се отстранява и след това се тества.

Амниоцентезата тества фетални клетки, съдържащи се в амниотичната течност и нивата на определени протеини, за да провери за определени генетични промени.

Ако решите да си направите CVS тест, той може да се направи по-рано по време на бременността ви, отколкото амниоцентезата, която обикновено се извършва няколко седмици по-късно на около 15 седмици.

За разлика от CVS теста, амниоцентезата може да се използва за тестване за други състояния, включително спина бифида, състояние на мозъка и гръбначния мозък.

Как да се подготвим за CVS

Не е необходимо да правите нищо, за да се подготвите за CVS. Можете да ядете и пиете както обикновено. Няма да бъдете упоени по време на теста, така че можете да шофирате сами до и от лекарския кабинет.

Попитайте Вашия лекар какво да очаквате по време на теста и след това. Също така обсъдете други диагностични опции за CVS теста.

Вашият лекар вероятно ще ви насочи към генетичен консултант, който може да предостави задълбочена информация за генетични заболявания, които може да присъстват в някои семейства или да се проявят сами.

Какво да очаквате по време на CVS

CVS тестът се провежда в началото на бременността, обикновено между 10-та и 13-та седмица. По време на тази незначителна процедура Вашият лекар безопасно ще отстрани малка проба от плацентарни клетки по един от двата метода:

 • Трансабдоминална CVS: взема се проба от плацента чрез вкарване на игла през корема в матката и плацентата
 • Трансцервикален CVS: проба от плацента се взема чрез вкарване на тънка тръбичка през шийката на матката и в плацентата

Методът, използван за получаване на пробата, ще зависи от няколко неща, като например къде се намира плацентата и вашето телесно тегло.

Най-често срещаният метод е трансабдоминалната CVS. И двата метода са много бързи и тази процедура обикновено не е болезнена. Може да почувствате лек дискомфорт и спазми след теста.

Какво да очаквате след CVS

Ще отнеме само седмица или две, за да получите резултатите от CVS теста. Ако има по-рядко заболяване, тестването може да отнеме повече време. В повечето случаи резултатите от CVS тест се считат за почти 99% точни.

Продължете незабавно с Вашия лекар, ако получите необичайни нежелани реакции, като например:

 • кървене
 • висока температура
 • изтичане на течност
 • контракции

Какви са потенциалните усложнения от CVS?

Има няколко редки, но сериозни нежелани реакции, причинени от CVS.

Вашият лекар ще Ви преведе през нежеланите реакции, които могат да възникнат. Вие и вашият партньор можете да им зададете всякакви въпроси, за да решите дали искате да продължите с процедурата.

Основните рискове от тази процедура са:

 • спонтанен аборт
 • инфекция
 • Резус сенсибилизация
 • повторете процедурата и проверете дали пробата е твърде малка

В някои случаи може да се наложи повторно тестване, ако резултатите са несигурни.

Приблизително 1% от бременните хора, завършили този тест, може да имат спонтанен аборт. Този риск е по-често срещан при трансцервикалната процедура.

Какво означават резултатите от CVS?

Резултатите от вашите резултати от CVS теста може да показват дали вашето бебе ще се роди с определени състояния.

Важно е да се отбележи, че CVS може да се използва само за откриване на специфични състояния. Може да се нуждаете от допълнителни кръвни изследвания в бъдеще, за да тествате за други състояния, включително промени в невралната тръба.

Бременността може да бъде вълнуващо и несигурно пътуване за всеки родител. Пренаталното тестване е предназначено да ви помогне да имате здравословна и информирана бременност. Тестове като CVS могат да помогнат за диагностицирането на някои генетични промени преди раждането на вашето бебе.

Важно е да имате открит диалог с Вашия лекар за всички притеснения, които имате. Не забравяйте, че CVS тестът е опция за вас. Можете да изберете да откажете теста, ако се притеснявате относно процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss