Разбиране на смъртността от рак на простатата

Докато ракът на простатата може да бъде сериозен, повечето хора не умират от болестта. Лечимо е, особено когато се диагностицира на ранен етап.

The SEER база данни заявява, че 18,8 на 100 000 мъже са умирали от рак на простатата годишно между 2016 г. и 2020 г. Според Центрове за контрол на заболяванията96% от хората, диагностицирани между 2012 г. и 2018 г., са били все още живи 5 години по-късно.

Това вероятно е така, защото ракът на простатата обикновено се открива рано чрез програми за скрининг, което прави успешното лечение по-вероятно и има тенденция да расте бавно.

Въпреки това е сравнително често срещано при почти 300 000 нови случаи се очакват през 2023 г.

Смъртността също има забави упадъка сикоето предполага, че повече хора не получават диагноза, докато ракът не достигне по-напреднал и сериозен стадий.

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Разбиране на числата

Смъртността означава броят на хората, починали от рак на простатата за определен период, разделен на общия брой на населението към този момент.

Последната цифра обикновено е на 100 000 души.

Тези проценти не вземат предвид възрастта, пола или други демографски данни, които трябва да бъдат взети предвид, за да се определи шансът за оцеляване на отделния човек.

Можете също да прочетете за процентите на оцеляване, когато става дума за рак. Те обикновено посочват процента на хората, които са били живи 5 години след диагнозата им за рак и идват от базата данни SEER.

Степента на преживяемост е просто оценка за общото население и по-модерните постижения в лечението заедно с индивидуалните демографски данни няма да бъдат взети предвид.

Разбиране на етапите на рак на простатата

Ракът на простатата е разделен на различни етапи.

Може да ги видите описани като локализирани, регионални и далечни или с номера като Етап 1.

Категориите означават следното:

 • Локализиран: Ракът остава вътре в простатата.
 • Регионален: Ракът е прогресирал в други области близо до простатата.
 • Дистанционно: Ракът е прогресирал до по-далечни области като белите дробове.

Етапните категории са както следва:

 • Етап 1: Ракът е само вътре в простатата и остава в ниска степен (степен 1) или се открива само в половината или по-малко от едната страна на простатата.
 • Етап 2: Ракът е все още само вътре в простатата, но може да бъде открит и от двете страни и може да бъде с малко по-висока степен (степен 2).
 • Етап 3: Ракът може да е прогресирал до близките тъкани или органи, като ректума или пикочния мехур, и може да е в много по-висока степен (до степен 5).
 • Етап 4: Ракът е прогресирал до лимфните възли или по-отдалечени части на тялото като костите.

Изгледи по възраст

Възрастните мъже са по-склонни да развият рак на простатата. Според SEER база даннидиагнозата е най-честа сред 65 до 74-годишните.

Смъртността също е по-висока при хора на възраст между 75 и 84 години, като средната възраст на смърт от болестта в момента е 79 години.

А скорошно проучване установиха, че рискът от смърт за мъже, диагностицирани преди 70, е 17%. Това нараства до 21%, когато се диагностицира след 70-годишна възраст.

Изглед по етап

Скринингът за рак на простатата означава, че повечето случаи се откриват на ранен етап.

Колкото по-напреднал е ракът, толкова по-висока е смъртността.

Ракът на простатата в локализиран и регионален стадий има a 100% 5-годишна относителна преживяемост между 2013 и 2019 г.

Това намалява до 34% за отдалечени случаи – с други думи, когато ракът се е разпространил в по-отдалечени части на тялото.

Фактори, влияещи върху цялостната перспектива

Като цяло ракът на простатата има ниска смъртност.

Лекарите ще вземат предвид няколко неща, когато вземат решение за прогноза.

Те включват:

 • Вашата възраст и общо здравословно състояние
 • Дали ракът е прогресирал в други части на тялото
 • Степента на рака, която показва колко ненормални са клетките – по-високата степен (известна също като оценка на Gleason) обикновено има по-лоша перспектива
 • Простатно-специфичният антиген (PSA), който е естествен протеин, ниво на рака (по-високото ниво на PSA означава, че ракът може да расте с по-бърза скорост)
 • Вероятният успех на лечението

Къде да научите повече и да намерите подкрепа

Има много ресурси онлайн, които ще ви помогнат да научите повече за рака на простатата и да получите съвет и подкрепа, ако вие или ваш близък сте получили диагноза.

Фондацията за рак на простатата предлага подкрепа и насоки за хора, живеещи с рак на простатата, докато Zero Prostate Cancer има образователно съдържание заедно с лични и онлайн групи от връстници.

Можете също да научите повече за живота с рак на простатата от Американско общество за борба с рака и се свържете с други хора в същата позиция чрез CancerCare.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss