Разбиране на рака на очите: видове, симптоми, лечение

Има редица различни видове рак на очите, всички от които са относително редки и обикновено се причиняват от наследствени или придобити генетични промени. Симптомите и лечението варират в зависимост от конкретния тип рак на очите.

Рак на окото е, когато ракът започва в окото. Може също да видите тези ракови заболявания, наричани вътреочни ракови заболявания.

Ракът на очите не е много често срещан. The Американско общество за борба с рака изчислява, че ще има 3490 нови диагнози за рак на очите в Съединените щати през 2023 г. Всъщност е по-често ракът да се разпространява в окото от други части на тялото. Това се нарича „очни метастази“.

В тази статия ще разгледаме различните видове рак, заедно с техните симптоми, причини и лечение.

Анатомия на окото. Медицинска илюстрация от Мая Частейн

Какви са различните видове рак на очите?

Има няколко различни вида рак на очите. Нека ги проучим сега.

Вътреочен меланом

Вътреочният меланом е най-често вид рак на очите при възрастни. Започва в пигментирани клетки, наречени меланоцити. Можете да развиете вътреочен меланом в следните области:

 • Увеа: Увеята е богато васкуларизиран слой тъкан в окото ви, който включва цветния ирис, цилиарното тяло и хориоидеята. „Богато васкуларизирана“ означава, че тъканта има изобилие от кръвоносни съдове. Вътреочният меланом обикновено се появява в увеята, най-често в хороидеята.
 • Конюнктива: Конюнктивата е влажна тъкан, която покрива бялото на очната ябълка и вътрешната част на клепачите ви. Меланомът на конюнктивата обикновено възниква от необичайни пигментирани петна в конюнктивата.

Въпреки че вътреочният меланом е често срещан вид рак на очите, като цяло той е необичаен. Меланомът най-често засяга кожата.

Вътреочен лимфом

Вътреочният лимфом е рядък вид лимфом, който засяга окото. Местата, където е най-вероятно да се развие този тип лимфом, включват увеята и стъкловидното тяло вътре в очната ябълка.

При около 80% от хората вътреочният лимфом засяга и двете очи. Много хора, които развиват този тип лимфом, също имат лимфом, който засяга мозъка им, наречен лимфом на централната нервна система.

Ретинобластом

Ретинобластомът е вид рак на очите, който започва в ретината. Ретината е частта от окото ви, която преобразува светлината в нервни импулси, които мозъкът ви може да използва, за да създава изображения. Може да се появи в едното око или в двете очи.

Ретинобластомът е най-често вид рак на очите при деца. Засяга предимно децата на възраст под 5 годинивъпреки че може да се случи и при по-големи деца и възрастни в редки ситуации.

Вътреочен медулоепителиом

Медулоепителиомът е рядък вид рак на очите, който се среща по-често при деца. Най-често се диагностицира на възраст между 2 и 10 годинии обикновено засяга само едното око.

Медулоепителиомът започва в цилиарното тяло, което е част от увеята. Здравото цилиарно тяло коригира формата на лещата на окото ви и произвежда бистра водниста течност, която изпълва предната част на окото.

Плоскоклетъчен карцином

Плоскоклетъчният карцином също може да засегне окото, въпреки че това е рядко. Когато този вид рак започне в окото, той се развива в конюнктивата.

Въпреки че като цяло е рядък, плоскоклетъчният карцином е най-честият вид рак, който засяга конюнктивата. Обикновено се среща само в едното око.

Какви са симптомите на рак на очите?

Симптомите на рак на очите могат да варират значително в зависимост от конкретния тип рак на очите. Таблицата по-долу помага да се разбият потенциалните симптоми на всеки тип.

Вътреочен меланом Вътреочен лимфом Ретинобластом Медулоепителиом Плоскоклетъчен карцином
Зачервяване на очите х х х х
Болка в очите х х х
Плуващи очи х х
Замъглено виждане х х
Намалено зрение или загуба на зрение х х х
Чувствителност към светлина х х
Усещане, че нещо е в очите ви х
Бяла зеница х х
Кръстосани очи х
Подуване на очите х
Повишено сълзене х
Тъмно петно ​​върху ириса х
Промени в размера на зеницата х
Изпъкнало око х
Израстък на повърхността на окото х

Какво причинява рак на очите и кой го получава?

Най-общо казано, рак на окото се случва, когато клетките в окото започнат да растат неконтролируемо. Това се случва поради генетични промени, които може да са наследени от вашите родители или да бъдат придобити по време на живота ви.

Рисковите фактори за всеки случай на рак на очите са различни. Таблицата по-долу може да ви помогне да получите по-добра представа за това кой е по-застрашен от всеки вид рак на очите.

Вътреочен меланом по-напреднала възраст, наличие на определени наследствени заболявания, фамилна анамнеза за вътреочен меланом, по-светъл тон на кожата или цвят на очите, пигментирани невуси в окото ви, невус на Ота
Вътреочен лимфом напреднала възраст, автоимунни заболявания, отслабена имунна система
Ретинобластом по-млада възраст, фамилна анамнеза за ретинобластом
Медулоепителиом по-млада възраст
Плоскоклетъчен карцином високо излагане на ултравиолетова (UV) радиация

Как се диагностицира ракът на очите?

Диагностичният процес за рак на очите често започва с посещение при очен лекар. След преглед на вашата медицинска история, лекарят ще направи очен преглед, който включва следното:

 • проверка на зрението ви
 • оценяване на движението на очите ви
 • използване на инструменти като офталмоскоп или нарязана лампа, за да погледнете вътрешността на окото си

Ако очният преглед предполага рак на окото, могат да бъдат назначени допълнителни образни тестове, за да се видят по-добре очите ви и околните тъкани. Тестовете могат да включват:

 • ултразвук, който използва звукови вълни, за да направи изображения на окото

 • оптична кохерентна томография, която използва неинвазивно ултразвуково устройство за осигуряване на напречен разрез на ретината в реално време

 • флуоресцеинова ангиография, която използва флуоресцентно багрило, за да помогне на лекаря да търси необичаен растеж на кръвоносните съдове или други състояния, засягащи окото

 • CT сканиране, което прави напречно сечение на вашето тяло чрез поредица от рентгенови лъчи

 • MRI сканиране, което използва силни магнити и радиовълни за създаване на изображения

При някои видове рак на очите е необходима биопсия, за да се потвърди диагнозата. Това може да се направи безболезнено с тънка куха игла, която изтегля проба от ракови клетки (аспирация с тънка игла) или чрез хирургично отстраняване на част от тумора (инцизионна биопсия).

Как се лекува рак на очите?

Лечението, което се препоръчва при рак на очите, зависи от много фактори. Те включват:

 • специфичен вид рак на очите
 • стадия на рака
 • размера и местоположението на рака
 • дали едното или двете очи са засегнати
 • каква е вероятността зрението да бъде запазено
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние
 • вашите лични предпочитания или в случай на бебета или малки деца, предпочитанията на родител или настойник

Някои от видовете лечение, които могат да бъдат препоръчани, включват:

 • Лъчетерапия: Лъчевата терапия използва йонизиращо лъчение, за да убие раковите клетки. При рак на очите може да се достави по два начина:

  • Плакова терапия: Тънко парче облъчен метал временно се пришива към окото, покриващо основата на тумора, за да достави прецизно голяма доза радиация.
  • Външно излъчване: Вие получавате насочено лъчение от източник извън вашето тяло.
 • Лазерна терапия: Лазерната терапия използва лазерна енергия за унищожаване на раковите клетки. Може да се използва и като допълнително лечение след терапия с плаки.
 • Криотерапия: Криотерапията използва силен студ, за да убие раковите клетки.
 • Химиотерапия: Химиотерапията използва лекарства, които нарушават растежа и деленето на раковите клетки. Химиотерапията за рак на окото може да се прилага селективно към кръвоносните съдове, като се използва насочен катетър за влизане в окото, или може да се инжектира бавно по конвенционалния интравенозен (IV) път.
 • Хирургия: Хирургията за рак на окото може да включва отстраняване само на тумора или цялото око.

Ще загубя ли зрението си?

Някои хора с рак на очите ще загубят зрението на засегнатото око. Това може да се дължи на ефектите от самия рак или ефектите от лечението на рак.

Дали зрението ви е засегнато зависи от много различни фактори като вида, местоположението и размера на вашия рак.

Когато е възможно, лекарят ще препоръча лечение, което е насочено към лечение на рака, като същевременно запази зрението ви. В тежки ситуации обаче може да се наложи окото да се отстрани напълно. Това се нарича енуклеация.

Какви са перспективите за някой с рак на очите?

Прогнозата за човек с рак на очите може да зависи от много фактори. Един от тях е видът рак на очите, който имате.

Например, перспективите за хората с ретинобластом обикновено са много добри. Общият процент на преживяемост често е повече от 95%.

Има по-лоши перспективи за хората с други видове рак на очите. Например общата 5-годишна относителна преживяемост за вътреочен меланом е 82%въз основа на хора, които са получили диагноза меланом на окото в Съединените щати между 2011 и 2017 г. Степента на преживяемост спада още повече, ако туморът вече се е разпространил извън окото.

Изследване от 2022 г установиха, че 5-годишната преживяемост за вътреочен лимфом е 74,2%.

Други фактори, които влияят на перспективата за рак на очите, включват:

 • степента на рака, като например ако все още е локализиран в окото или се е разпространил извън окото
 • размера на тумора
 • вида на туморните клетки и класификацията на туморната тъкан, както се вижда под микроскоп (което може да помогне да се определи дали туморът е вероятно да бъде доброкачествен или злокачествен)
 • частите на окото, засегнати от рака
 • дали едното или двете очи са засегнати
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

Има няколко вида рак на очите. Интраокуларният меланом и ретинобластомът са най-честите видове рак на очите, съответно при възрастни и деца. Въпреки това ракът на очите като цяло все още е доста рядък.

Изгледите за рак на окото обикновено са най-добри, когато е все още малък и е само в окото. За да получите по-добра представа за вашата индивидуална перспектива, включително дали зрението ви ще бъде засегнато, проведете открит разговор с екип за грижи.

Симптомите на рак на очите могат да варират значително в зависимост от вида рак на очите. Посетете очен лекар, ако развиете тревожни очни симптоми. Те могат да направят тестове, за да разберат какво може да ги причинява.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss