Разбиране на разликите между филодните тумори и фиброаденомите

Фиброаденомите са неракови тумори на гърдата, които обикновено не изискват лечение. Филодесните тумори могат или не могат да бъдат ракови и обикновено изискват операция.

млад човек на ултразвук на гърдата-1
Anchiy/Гети изображения

Фиброаденомите са често срещани при млади жени и юноши. Смята се, че се причиняват от свръхчувствителност на гръдната тъкан към хормона естроген, въпреки че точната причина все още се обсъжда.

Филодните тумори са сравнително редки тумори, които се развиват в съединителната тъкан на гърдата. Те се класифицират като:

 • доброкачествено, което означава нераково
 • гранични, което означава, че споделят характеристики на ракови и неракови тумори
 • злокачествен, което означава рак

В тази статия сравняваме приликите и разликите между тези два вида тумори на гърдата.

Научете повече за филодесните тумори и фиброаденомите.

Каква е разликата между филодните тумори и фиброаденома?

Фиброаденомът има тенденция да се развива в по-млада възраст от филодните тумори. Повечето хора, които развиват фиброаденоми, са на възраст под 14–35 годинии около половината от хората, които развиват филодни тумори, са на възраст над 47-50 години.

Колко чести са те?

Фиброаденомите също са по-чести. Смята се, че 10% от световното население развива фиброаденом поне веднъж в живота си. Грим за тумори на Phyllodes по-малко от 1% от всички тумори на гърдата.

Рак ли са?

Филодните тумори имат потенциала да бъдат ракови, докато фиброаденомите са доброкачествени, което означава, че не са ракови. относно 60–75% на филодните тумори също са доброкачествени.

Лечение

Фиброаденомите обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като обикновено изчезват сами, докато филодните тумори почти винаги трябва да бъдат отстранени, тъй като са склонни да растат бързо, дори и да не са ракови.

причини

Здравните специалисти смятат, че повишена чувствителност на гръдната тъкан към естроген може да причини фиброаденом. Точната причина все още се обсъжда.

Phyllodes тумори се срещат често при хора с Синдром на Li-Fraumeni, рядък наследствен раков синдром. Въпреки че са редки при мъжете, филодните тумори са свързани с уголемяване на гърдите (гинекомастия), което предполага, че хормоналните фактори могат да играят роля в развитието на тези видове рак.

Някои изследователи смятат, че филодните тумори могат да се развият поради фактори, произведени от клетки в кожата ви поради:

 • травма
 • бременност
 • повишени нива на естроген
 • кърмене

Сравнение на филодни тумори и фиброаденом

Филоден тумор фиброаденом
Възраст на диагнозата Обикновено средна възраст Обикновено женски под 30
Епидемиология Около 0,3–0,9% от туморите на гърдата Около 10% от хората
Симптоми • безболезнено
• Подвижен
• бързо растящ с гумена консистенция
• често наоколо 4-7 сантиметра (1,6–2,8 инча)
• кървав секрет от зърното
• прибиране на зърното
• подути лимфни възли в подмишниците
• гладка
• твърд
• твърди
• се движи лесно при докосване често безболезнено обикновено • по-малък от 2 сантиметра (0,8 инча) на размер
Ракови Често не е необходимо лечение Не
Лечение Почти винаги операция, понякога с лъчева терапия Често не е необходимо лечение

По какво си приличат филодните тумори и фиброаденомите?

Филодните тумори и фиброаденомите могат да бъдат трудни за разграничаване на мамография или изображения. И двата тумора често започват като безболезнени маси от едната страна и започват в съединителната тъкан на гърдите ви.

И двата вида тумори могат да бъдат доброкачествени и да се появят при жени в репродуктивна възраст, въпреки че филодните тумори обикновено се развиват по-късно.

Как се диагностицират филодните тумори и фиброаденома?

Може първо да забележите филоден тумор или фиброаденом по време на самоизследване на гърдите. Тестовете, които лекарите използват, за да разграничат тумора от други видове тумори, включват:

 • мамография, рентгенова снимка на гърдите ви
 • ултразвук
 • ядрено-магнитен резонанс (MRI)

 • малка тъканна проба, взета с игла, наречена биопсия

Какви са възможностите за лечение на филоден тумор срещу фиброаденом?

Лекарите почти винаги препоръчват операция за отстраняване на филодни тумори, дори ако не са ракови, тъй като те могат да станат големи и да притиснат тъканта в гърдите ви.

Възможностите за хирургия включват лумпектомия или частична мастектомия за отстраняване на вашия тумор и по-голямо количество гърди и цялостна мастектомия на тъканите за отстраняване на цялата ви гърда.

Фиброаденомите обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като обикновено се свиват и изчезват с времето. Въпреки това, големи тумори, които притискат гръдната тъкан, може да изискват операция.

Какви са перспективите за хората, които имат филоден тумор срещу фиброаденом?

10-годишната преживяемост при филодните тумори е около 87%. Филодните тумори могат да се появят отново дори след хирургично отстраняване. Повечето рецидиви се случват в рамките на 2 години. Раковите тумори обикновено имат лоша перспектива, ако се разпространят в отдалечени райони.

Фиброаденомите обикновено не създават проблеми и в крайна сметка изчезват без лечение. Те могат да бъдат свързани с a леко повишена риск от рак на гърдата.

Често задавани въпроси

Как можете да разберете дали туморът е филоден?

Единственият начин да разберете със сигурност какъв тип тумор на гърдата имате е като посетите Вашия лекар, за да можете да получите правилните изследвания. Вашите лекари могат да използват изображения и биопсия, за да разберат какъв тип тумор имате.

Какъв процент от филодните тумори са злокачествени?

Според Американско общество за борба с ракасамо около една четвърт от филодните тумори са ракови.

Трябва ли да се отстрани филодният тумор?

Филодните тумори почти винаги трябва да бъдат отстранени. Дори нераковите тумори са склонни да растат бързо и могат да компресират здравата тъкан.

Каква е разликата между фиброаденом и тумор?

Туморът е всяко необичайно разрастване на тъкан. Някои тумори са ракови, а други неракови. Фиброаденомът е нераков тумор на гърдата.

Фиброаденомът и филодният тумор са два вида тумори, които се развиват в гръдната тъкан. Повечето хора с фиброаденом не се нуждаят от лечение, тъй като тези тумори обикновено изчезват сами без лечение.

Важно е да посетите Вашия лекар всеки път, когато забележите бучка в гърдите си. Единственият начин да разберете дали вашият тумор е раков е да получите тестове. Ракът на гърдата обикновено има по-добри перспективи, колкото по-рано се лекува.

Ресурси за статии

 • Ajmal M, et al. (2022). Фиброаденом на гърдата. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535345/
 • Ditsatham C, et al. (2019 г.). Phyllodes тумор на гърдата: Диагностика, лечение и резултат по време на 10-годишен опит. https://www.dovepress.com/phyllodes-tumor-of-the-breast-diagnosis-management-and-outcome-during–peer-reviewed-fulltext-article-CMAR
 • Li GZ, et al. (2021 г.). Саркоми на гърдата, филодни тумори и десмоидни тумори: епидемиология, диагноза, стадиране и специфични за хистологията съображения за управление. https://ascopubs.org/doi/10.1200/EDBK_321341
 • Limaiem F, et al. (2023). Филоден тумор на гърдата. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541138/
 • Неракови тумори на гърдата. (nd). https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/breast/what-is-breast-cancer/non-cancerous-tumours
 • Филодесни тумори на гърдата. (2022). https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/phyllodes-tumors-of-the-breast.html
 • Ramala SR, et al. (2023). Цялостен преглед на фиброаденома на гърдата: Корелация на клинични и патологични находки. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10765224

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss