Разбиране на пристъпите на умерен до тежък псориатичен артрит

Какво представляват пристъпите на псориатичен артрит?

Някои хора, които имат псориазис – състояние на кожата с червени, сърбящи, люспести петна – развиват форма на артрит, наречена псориатичен артрит. Това състояние се характеризира с червени кожни петна, покрити със сребристи люспи. Според клиниката Mayo, повечето хора, които развиват псориатичен артрит, са диагностицирани първо с псориазис.

Не всеки с псориатичен артрит има същото преживяване. Въпреки това, почти всеки има обостряния. Пристъпите са, когато симптомите са по-лоши от обикновено. По време на пристъпи в някои дни се чувствате по-добре от други. Според Американския колеж по ревматология някои хора имат само от време на време пристъпи. Други хора имат хронични пристъпи на болка, които могат да увредят ставите, ако не се лекуват.

Симптоми на псориатичен артрит

Основните симптоми на псориатичен артрит включват:

  • скованост
  • подуване на пръстите на краката и ръцете
  • болка в стъпалото, особено в стъпалото на стъпалото и задната част на петата
  • болки в кръста
  • болки в ставите

Ставите могат да станат подути, топли на допир и болезнени. Въздействието на тези симптоми варира от леко до тежко. Те могат да засегнат ставите от двете страни на тялото ви или само от едната страна.

Причини за обостряне на псориатичен артрит

Всеки човек има свой собствен уникален опит с обострянията на псориатичен артрит. Нещо може да предизвика пристъп при един човек, но не и при друг. Ето защо е важно да проследявате и регистрирате тригерите, които предизвикват симптомите ви. Покажете дневника на Вашия лекар. Намирането на връзка или модел между определени дейности и вашите възпаления на псориазис може да помогне за контролиране на вашите огнища.

Честите тригери на псориатичен артрит включват следното.

Травма или нараняване на кожата: Това може да включва порязвания, удари, синини, драскотини, ожулвания или инфекции. Предотвратете наранявания, като внимавате при готвене, градинарство, подстригване на ноктите и бръснене. Носете ръкавици и дълги ръкави, когато извършвате дейност, която потенциално може да причини нараняване.

Суха кожа: Сухата кожа може да причини възпаление. Стремете се да поддържате кожата хидратирана с овлажняващи лосиони и кремове.

Слънчево изгаряне: Докато слънчевата светлина е добра за псориазис, слънчевото изгаряне не е така. Винаги носете шапка и слънцезащитен крем.

Стрес: Тактиките за релаксация и намаляване на стреса като йога и медитация могат да облекчат стреса и тревожността. Помислете за присъединяване към група за подкрепа на псориазис.

Алкохол: Освен че може да причини пристъпи, алкохолът може да повлияе на ефективността на някои лекарства.

Климат: Студеното и сухо време, което изсмуква влагата от кожата ви, може да влоши симптомите. Изсушаващите топлинни единици също отстраняват влагата от кожата ви. Освен това липсата на слънчева светлина през сезона може да предизвика пристъпи (слънчевата светлина може да подобри псориазиса). Намалете времето, прекарано на студено, и използвайте овлажнител у дома, за да добавите влага във въздуха.

Определени лекарства: Лекарствата, които могат да влошат псориазиса, включват антималарийни лекарства, някои бета -блокери, които лекуват високо кръвно налягане и някои сърдечни заболявания, и литий, който се предписва при някои психични разстройства. Тези лекарства пречат на автоимунния отговор на тялото ви и могат да причинят обостряне. Ако приемате тези лекарства, разберете дали могат да бъдат заменени. Винаги информирайте вашите доставчици на здравни услуги, че имате псориазис, преди да започнете да приемате нови лекарства.

Наднормено тегло: Излишните килограми могат да натоварят ставите. Освен това в кожните гънки могат да се развият плаки от псориазис. Хората с псориазис са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, които могат да бъдат предизвикани от нездравословно тегло. Говорете с Вашия лекар за диета и план за упражнения.

Пушенето: Отказът може да ви помогне да изчистите кожата си (и така или иначе е добре за цялостното ви здраве).

Глутен: Изследванията установиха, че този протеин, който се намира в някои зърнени храни, включително ръж, пшеница и ечемик, може да влоши симптомите на псориазис.

Чести инфекции: Млечница, стрептокок в гърлото и инфекции на горните дихателни пътища са потенциални причини за обостряне. Посетете лекар за лечение, ако смятате, че имате някое от тези здравословни състояния.

Продължителност на пристъпите на псориатичен артрит

Пристъпите на псориатичен артрит са непредвидими. Можете да се чувствате добре един ден, но да изпитате обостряне на следващия. Някои хора имат кратки пристъпи, докато други имат привидно безкрайни. Продължителността на обострянето на псориатичен артрит варира от човек на човек.

Медикаментозно лечение на псориатичен артрит

Лечението зависи от това колко болка изпитвате. Може да се нуждаете от лечение само по време на обостряне и когато имате симптоми. Ако случаят е такъв, може да сте в състояние да спрете лечението, когато пристъпите Ви отшумят и симптомите Ви са по-малко активни. Медикаментозното лечение на псориатичен артрит включва следното.

Имуносупресори може да помогне за овладяване на вашата свръхактивна имунна система.

нонстероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) може да намали възпалението и да намали болката.

Тумор некрозис фактор-алфа (TNF-алфа) инхибитори намалява молекулния туморен некрозис фактор, който инициира възпаление в тялото и води до сутрешна скованост, подути или чувствителни стави и болка.

дантиревматични лекарства, модифициращи болестта (DMARDs) може да забави прогресията на псориатичния артрит.

стероидиможе да се инжектира в засегната става за бързо намаляване на възпалението.

Операция за заместване на ставите поправя или заменя силно повредени стави с изкуствени от пластмаса и метал.

Средства за начин на живот за псориатичен артрит

Промените в начина на живот могат да предотвратят и контролират пристъпите, както и да облекчат мускулната слабост и сковаността на ставите, свързани с псориатичен артрит. Средствата за защита на начина на живот включват следното:

  • Използвайте помощни устройства по време на пристъпи. Обездвижете определени части на тялото с помощта на шини, скоби, ортопедични изделия, патерици или проходилки, за да могат да си починат.
  • Упражненията могат да поддържат ставите гъвкави, да укрепят мускулите ви и да повишат цялостното ви здраве. Ходенето, колоезденето, плуването и йога са само няколко упражнения, които няма да натоварят ставите ви.
  • Защитете ставите си, като промените начина, по който изпълнявате ежедневните задачи. Например, използвайте отварачка за буркани, за да премахнете капака.
  • Нанесете топли и студени опаковки. Топлината и студът могат да помогнат за намаляване на усещането за болка.
  • Поддържайте теглото си на здравословно ниво. В резултат на това ставите ви ще имат по-малко натоварване.

Дългосрочна перспектива

Псориатичният артрит не може да бъде излекуван, а пристъпите могат да бъдат достатъчно болезнени, за да пречат на ежедневния ви живот. Въпреки това, можете да намалите тяхното въздействие, като проактивно контролирате симптомите и възпалението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss