Разбиране на приликите и разликите между риновирус и RSV

И RSV, и риновирусът са вируси, които обикновено водят до чести и леки инфекции. През по-голямата част от времето симптомите и на двете изчезват сами за около седмица. И двете обаче могат да доведат до сериозни усложнения, като например пневмония.

тийнейджър с риновирусна настинка
10’000 часа/Гети изображения

Респираторните вируси са често срещана причина за много типични заболявания, които се появяват всяка година, особено през есенните и зимните месеци.

Риновирусът и RSV са два вируса, отговорни за много от тези инфекции и пропуснатите дни на работа и училище.

Риновирусът е вирусът, който е най-вероятно да причини обикновена настинка. RSV причинява симптоми, много подобни на обикновената настинка и е по-вероятно да се появи при деца.

И двата вируса обикновено причиняват само леки симптоми и преминават сами след около седмица почивка. Те обаче понякога могат да причинят сериозни усложнения, като например пневмония.

Какво е риновирус?

Риновирусите са група вируси, които са най-често причина за настинките в Съединените щати.

Риновирусите могат да засегнат горните дихателни пътища и долните дихателни пътища, но инфекциите на горните дихателни пътища се случват по-често.

Какво е RSV?

Респираторният синцитиален вирус (RSV) е друг често срещан вирус, който причинява леки симптоми, подобни на обикновена настинка.

Децата са по-склонни да се заразят с RSV, отколкото възрастните, въпреки че хората на всяка възраст могат да се заразят с този вирус. Симптомите често са леки и повечето хора могат да се възстановят бързо.

Има ли връзка между риновирус и RSV?

И RSV, и риновирусът са вируси, които причиняват състояния на горните дихателни пътища със сходни симптоми. В повечето случаи и двата вируса причиняват само леко заболяване.

Възможно е и двата вируса да доведат до по-сериозни заболявания, включително пневмония.

Как се различават условията?

Въпреки че RSV и риновирусът споделят много прилики, има някои разлики между двете.

Например RSV се среща по-често при деца. Риновирусът е по-вероятно да доведе до главоболие и болки в цялото тяло, заедно със симптомите, които споделя с RSV, като кихане и възпалено гърло.

RSV е по-вероятно да има симптоми като загуба на апетит и треска.

Какви са симптомите на риновирус спрямо симптомите на RSV?

Риновирусът и RSV имат подобни и различни симптоми. Ето едно сравнение.

Симптоми на риновирус

Риновирусът причинява симптоми, които могат да включват:

 • хрема
 • кихане
 • възпалено гърло
 • кашлица
 • главоболие
 • болки в тялото

RSV симптоми

Симптомите на RSV могат да варират в зависимост от възрастта на лицето с RSV. Например симптомите при кърмачета могат да включват:

 • раздразнителност
 • намалена енергия
 • намалена активност
 • затруднено дишане

Симптомите при възрастни могат да включват:

 • кашлица
 • кихане
 • възпалено гърло
 • треска
 • хрипове
 • загуба на апетит

Какво е лечението за риновирус спрямо лечението за RSV?

Риновирусът и RSV често не се нуждаят от лечение, но могат да причинят по-тежки състояния, които може да изискват лечение.

Лечение на риновирус

Риновирусът обикновено причинява само леки симптоми. Тъй като случаят е такъв, хората с риновирус рядко се нуждаят от лечение.

В повечето случаи стъпки като допълнителна почивка, приемане на лекарства за болка без рецепта (OTC) и поддържане на хидратация ще бъдат достатъчни, за да помогнат на хората с риновирус да се възстановят у дома за около седмица.

Възможно е риновирусът да причини по-сериозни състояния с по-тежки симптоми, като например пневмония. Добра идея е да си уговорите лекарска среща, ако симптомите ви са трудни за овладяване сами или ако се влошат след няколко дни, вместо да се подобрят.

RSV лечение

RSV също обикновено причинява само леки симптоми. Повечето хора, включително малки деца, заразени с вируса, могат да се възстановят у дома без медицинско лечение.

Може да ви помогне да си починете, да вземете без рецепта средства за намаляване на болката и температурата и да останете хидратирани.

Точно както при риновирус, ако забележите, че симптомите на RSV не изчезват при вас или вашето дете, трябва да се свържете с медицински специалист.

Какви са рисковите фактори за риновирус спрямо рисковите фактори за RSV?

И риновирусите, и RSV са често срещани вируси със сходни рискови фактори.

Рискови фактори за риновируси

Всеки може да хване риновирус по всяко време. Всъщност е обичайно хората да се заразяват с риновирус няколко пъти всяка година.

Риновирусът се предава бързо, особено по време на пиковия сезон на риновирусите (известен още като студен сезон). В Съединените щати това е типично през есента и зимата.

Хората с отслабена имунна система имат по-висок риск от заразяване с риновирус.

Рискови фактори за RSV

RSV е много често срещан вирус. Въпреки че хората могат да се заразят с RSV на всяка възраст, най-често се среща при деца. Обикновено децата получават RSV за първи път, преди да достигнат своя 2-ри рожден ден.

Подобно на риновируса, RSV се предава бързо и има своя пиков сезон всяка есен и зима. След малките деца по-възрастните са групата с най-голям риск от заразяване с RSV.

Какви са перспективите за хората, които имат риновирус, спрямо тези, които имат RSV?

Както риновирусите, така и RSV обикновено причиняват много леки заболявания, които преминават сами. Повечето деца и възрастни, които се заразяват с риновирус или RSV, обикновено могат да се възстановят у дома без чужда помощ. Въпреки това е възможно риновирусите и RSV да причинят по-сериозни усложнения, като бронхиолит или пневмония.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за RSV и риновируса, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси.

Как може да се предотврати разпространението на риновирус?

Риновирусът е много често срещан, така че е трудно да се предотврати напълно. Можете обаче да намалите предаването и шансовете си да се заразите с вируса, като предприемете прости стъпки. Това включва:

 • Винаги покривайте устата си, когато кашляте или кихате.
 • Мийте ръцете си често.

 • Уверете се, че всички деца, за които се грижите, също мият ръцете си често.
 • Дезинфекцирайте редовно повърхностите в дома и офиса.

Има ли ваксина срещу риновирус?

Не, няма ваксина за риновирус.

Има ли ваксина срещу RSV?

Понастоящем в Съединените щати няма одобрени ваксини срещу RSV. Няколко са в процес на разработка.

На 28 февруари 2023 г и 1 март 2023 гКонсултативният комитет по ваксини и свързани с тях биологични продукти на FDA гласува да препоръча одобрение на две ваксини срещу RSV за хора на възраст 60 и повече години.

RSV и риновирусът са често срещани вируси, които обикновено причиняват леки симптоми. Тези два вируса могат да се заразят по всяко време на годината, но и двата са най-активни през есента и зимата.

И RSV, и риновирусът причиняват симптоми на горните дихателни пътища като кихане и кашляне. В повечето случаи симптомите преминават сами за около седмица. Въпреки това, ако симптомите са трудни за овладяване у дома или ако започнат да се влошават, добра идея е да си уговорите лекар.

Както RSV, така и риновирусът понякога могат да доведат до по-сериозни състояния, като пневмония и бронхиолит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss