Разбиране на опиоидните лекарства при бъбречна недостатъчност и какво е безопасно за употреба

Поради важната роля на бъбреците при обработката на лекарства, хората с бъбречна недостатъчност може да не са в състояние да използват много болкоуспокояващи.

Болката е често срещан проблем при хора с хронично бъбречно заболяване. Всъщност, 30 милиона възрастни в Съединените щати имат болестта. От тези, повече от 70% съобщават, че изпитват болка.

Лечението на болка при хора с хронично бъбречно заболяване и по-напреднал стадий на заболяването, бъбречна недостатъчност, не винаги е лесно. Бъбречна недостатъчност (известна също като бъбречна недостатъчност) и бъбречно заболяване причиняват намалена бъбречна функция. Хроничното бъбречно заболяване и бъбречната недостатъчност също са по-чести при възрастните хора. Тази популация често има и намалена бъбречна функция.

Тази комбинация от обстоятелства прави лечението с опиоиди трудно. Това до голяма степен се дължи на факта, че увредените бъбреци не могат правилно да почистват отпадъчните продукти от кръвта. При употребата на опиати това може да доведе до натрупване на химикали от лекарствата. В крайна сметка това натрупване може да стане токсично.

В тази статия ще научим повече за употребата на опиоиди при бъбречна недостатъчност, включително кои лекарства могат да се използват безопасно и кои се нуждаят от повече наблюдение.

Допринасят ли опиоидите за бъбречна недостатъчност?

Многократната употреба на опиати и опиати е свързана с намалена бъбречна функция, според изследвания. Това обикновено е резултат от злоупотреба с опиати или опиати.

Хроничната употреба на тези лекарства за болка може да доведе до натрупване на токсични странични продукти. Това може да причини остро увреждане на бъбреците. В крайна сметка това може да доведе до странични ефекти като объркване, гадене и подуване около тялото.

Дългосрочните последици от тази употреба и увреждане на бъбреците могат да бъдат хронично бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност.

Ето защо е изключително важно хората с хронично бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност да работят с лекаря си за адекватни и правилни дози. По този начин употребата на тези лекарства няма да увеличи риска от увреждане на бъбреците.

Кое е най-безопасното опиоидно болкоуспокояващо за употреба при бъбречна недостатъчност?

Употребата на опиати при хора с бъбречна недостатъчност трябва да се наблюдава внимателно. Бъбречната недостатъчност и бъбречното заболяване влияят върху това как тялото абсорбира и метаболизира лекарствата. Възможно е да има усложнения при хора с бъбречна недостатъчност, които другите може да не изпитат. Това включва токсичност и възможно предозиране.

Все пак лекарите могат да предписват опиоидни болкоуспокояващи на пациенти с бъбречна недостатъчност. Те включват:

  • Оксикодон: Оксикодон изглежда не причинява токсични натрупвания при хора с бъбречна недостатъчност. Въпреки това може да са необходими корекции на дозата.
  • Хидроморфон: Това лекарство също може да изисква коригиране на дозата, но се счита за безопасно за употреба при хора с бъбречна недостатъчност.
  • Бупренорфин: Това лекарство може да е добър вариант, защото произвежда по-малко странични продукти, но няма толкова много данни за неговата безопасност.

Следвайте лекарското предписание

Бъбречното заболяване и бъбречната недостатъчност засягат бъбречната функция. Бъбреците са отговорни за разграждането и метаболизирането на лекарствата. Следователно, хората с бъбречно заболяване ще изпитат различни ефекти от лекарствата, отколкото хората с типична бъбречна функция.

Ето защо е важно да следвате инструкциите на Вашия лекар. Неправилните дози могат да причинят странични ефекти и сериозни проблеми като токсичност.

Беше ли Ви полезно?

Какви лекарства за болка са най-безопасни при лоша бъбречна функция?

Хората с хронично бъбречно заболяване имат допълнителни възможности за лечение на болка в сравнение с хората с бъбречна недостатъчност. Това е така, защото техните бъбреци вероятно функционират достатъчно добре, за да обработват лекарства.

Токсичността обаче остава риск. Важно е да следвате инструкциите за дозиране на Вашия лекар.

Болкоуспокояващи за хора с нарушена бъбречна функция включват:

  • Оксикодон: Може да са необходими корекции на дозата, за да се постигне възможно най-безопасната доза.
  • Фентанил: Този опиоид може да е безопасен за хора с краен стадий на бъбречно заболяване, но не е подходящ за хора с бъбречна недостатъчност или подложени на хемодиализа.
  • Метадон: Това лекарство е по-малко вероятно да причини натрупвания в кръвта, които могат да доведат до токсичност, така че се счита за безопасно за хора с лоша бъбречна функция.
  • Хидроморфон: Този опиоид се счита за безопасен за хора както с хронично бъбречно заболяване, така и с бъбречна недостатъчност.
  • Бупренорфин: Това лекарство също е по-малко вероятно да причини токсични натрупвания в кръвта.

Всички тези лекарства може да изискват коригиране на дозата, за да се предотврати натрупването на токсични вещества в кръвта. Вашият лекар може да предпише по-големи интервали между дозите, за да намали риска от предозиране или натрупване на токсичност.

Хората, живеещи с бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност, често изпитват хронична болка. Възможно е лечение на болка.

Бъбречното заболяване нарушава бъбречната функция. При хора с тези състояния бъбреците не могат да обработват лекарства по същия начин, както ако бъбреците бяха типични и здрави.

Поради тази причина лекарите трябва внимателно да наблюдават хората, които имат тези състояния, и да приемат болкоуспокояващи. С подходящо лечение и внимателно наблюдение хората с бъбречно заболяване и бъбречна недостатъчност могат да намалят хроничната си болка и да имат по-добро качество на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss