Разбиране на несеминоматозните тумори на зародишните клетки

Несеминоматозният тумор на зародишните клетки е вид рак на тестисите, който се образува в клетки, които произвеждат сперма. Изгледите за хората с тези видове тумори са положителни, особено ако са диагностицирани в ранните стадии.

Ракът на тестисите започва в тестисите. Според Американското дружество за борба с рака около 1 на 250 мъжете ще развият рак на тестисите през живота си.

Несеминоматозният тумор на зародишните клетки (NSGCT) е вид рак на тестисите.

Тази статия разглежда повече подробности за NSGCT, включително какво ги причинява и как лекарите ги диагностицират и лекуват.

Какво е несеминомен тумор на зародишни клетки?

NSGCT е вид рак на тестисите, който се развива в клетки, които произвеждат сперма. Над 90% от рак на тестисите са тумори на зародишни клетки.

Приблизително половината от туморите на зародишните клетки са семиноми, докато другата половина са несеминоматозни. Има няколко различни вида NSGCT.

Симптомите на NSGCT са подобни на тези на други видове рак на тестисите и могат да включват:

 • бучка в тестиса, която можете да напипате
 • подуване на един тестис, което го кара да стане по-голям

 • усещане за тежест в скротума
 • болка или дискомфорт в тестисите или скротума

Също така е възможно NSGCTs да бъдат свързани с безплодие. Това може да се дължи на:

 • нисък брой сперматозоиди
 • слаба подвижност на сперматозоидите
 • необичайно оформени сперматозоиди

Семином срещу несеминоматозни тумори на зародишни клетки

Семиномите се развиват от зародишни клетки, които са станали анормални рано в развитието си. Само тумори, които са 100% изградени от тези клетки са семиноми.

Несеминоматозните тумори на зародишните клетки (NSGCT) се развиват от подтипове на зародишни клетки, които са по-зрели и специализирани. Няколко подтипа клетки могат да станат NSGCT. Някои NSGCT се развиват само от един от тези подтипове, докато други се развиват от смес от подтипове.

Ракът на тестисите също може да има както семиномни, така и несеминомни клетки. Те се наричат ​​„смесени тумори на зародишни клетки“ и се третират като NSGCT.

Беше ли Ви полезно?

Какви са различните видове несеминоматозни тумори на зародишни клетки?

Има четири вида NSGCT. Като цяло всеки тип NSGCT е по-често срещан при смесени тумори. Чистите тумори от всеки тип са по-редки.

Ембрионален карцином

Клетките на ембрионалния карцином изглеждат като тъкани, открити в ембриони в ранен стадий, когато се гледат под микроскоп. Намерени са в около 40% на тумори на тестисите.

Ембрионалните карциноми са агресивни ракови заболявания. Това означава, че те имат потенциал да растат и да се разпространяват бързо.

Карцином на жълтъчната торбичка

Карциномите на жълтъчната торбичка са наречени, защото изглеждат като клетките на жълтъчната торбичка в ранен ембрион. Те са по-чести при деца, отколкото при възрастни. Гримират се около 30% на рак на тестисите при деца на възраст 3 и по-малки.

Хориокарцином

Хориокарциномите са направени от клетки, които приличат на компоненти на плацентата. Те са агресивни, растат и се разпространяват бързо.

Хориокарциномите са редки и се развиват при възрастни. Докато чистите хориокарциноми са много редки, хориокарциномните клетки могат да присъстват в до 15% на смесени тумори на зародишни клетки.

Тератома

Тератомите са тумори, които изглеждат като всеки от слоевете на развиващ се ембрион под микроскоп. Те могат да бъдат както зрели, така и незрели.

Зрелите тератоми могат да съдържат различни видове възрастни тъкани, като коса, кост и хрущял. Незрелите тератоми са по-слабо развити и изглеждат като тъкан от ранен ембрион.

Какво причинява несеминоматозни тумори на зародишни клетки и кой е изложен на риск от тях?

Лекарите и изследователите не знаят какво точно причинява NSGCT. По принцип ракът възниква поради промени в ДНК на клетките, които ги карат да растат неконтролируемо.

Но е известно, че някои неща повишават риска от рак на тестисите. Те включват:

 • лична или фамилна анамнеза за рак на тестисите
 • неспуснат тестис или тестиси, наречен крипторхизъм
 • зародишна неоплазия in situ, вид предрак в тестисите
 • ХИВ

В Съединените щати рискът от рак на тестисите също е четири до пет пъти по-висока при белите хора, отколкото при чернокожите или азиатските хора. Хората, живеещи в Съединените щати и Европа, също са изложени на по-висок риск. Причините за тези различия не са известни.

Как се диагностицират несеминоматозни тумори на зародишни клетки?

За да постави диагноза NSGCT, Вашият лекар първо ще снеме медицинската Ви история и ще направи физически преглед. Те също така ще опипат тестисите ви за признаци на бучки, болка или подуване.

Вашият лекар може да назначи ултразвук, за да види дали подозрителната област е от нераково здравословно състояние или от рак.

Други образни тестове, които вашият лекар може да назначи за NSGCT, включват:

 • компютърна томография
 • MRI сканиране
 • ПЕТ сканиране
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • сканиране на костите

Проверка за туморни маркери

Тъй като NSGCT могат да произвеждат високи нива на протеини, наречени туморни маркери, кръвните тестове за тези маркери могат да помогнат на Вашия лекар да диагностицира NSGCT.

Туморните маркери, използвани за NSGCT, включват:

 • алфа-фетопротеин (AFP), който често е повишен при ембрионален карцином и карцином на жълтъчната торбичка

 • човешки хорионгонадотропин (hCG), който често е висок при ембрионален карцином и хориокарцином

 • лактат дехидрогеназа (LDH), която може да бъде повишена при рак на тестисите, особено ако ракът е широко разпространен

Биопсии срещу операции

Биопсиите не се вземат за диагностициране на рак на тестисите. Това е така, защото вземането на биопсия може да помогне за разпространението на раковите клетки.

Ако вашият лекар е силно подозрителен, че имате рак на тестисите, той може да препоръча отстраняване на засегнатия тестис чрез процедура, наречена радикална орхиектомия.

След това лаборатория може да анализира отстранения тестис за наличие на рак. Ако има рак, ракът може да бъде характеризиран допълнително.

Как се лекуват несеминоматозни тумори на зародишни клетки?

Препоръчваното лечение за NSGCT зависи от няколко фактора, като вида на NSGCT, който имате, стадия на вашия NSGCT и вашата възраст и цялостно здраве.

Възможностите за лечение на NSGCT могат да включват едно или комбинация от следните:

 • операция за отстраняване на засегнатия тестис
 • операция за отстраняване на лимфни възли в задната част на корема
 • химиотерапия, която обикновено включва една от следните схеми:

  • блеомицин, етопозид и цисплатин (BEP)

  • етопозид и цисплатин (EP)
  • етопозид, ифосфамид и цисплатин (VIP)

След лечението Вашият лекар ще Ви наблюдава в случай, че ракът се появи отново. Ще посещавате редовно Вашия лекар за прегледи, някои от които ще включват образна диагностика.

С течение на времето без рецидив периодът между посещенията при лекарите ще се удължава.

Лечими ли са несеминоматозните тумори на зародишните клетки?

За някои NSGCTs, особено ранен стадий на рак, е възможно да няма следи от рак, останали в тялото ви след лечението. Например NSGCTs етап 1 и 2 имат a степен на излекуване съответно над 99% и над 95%.

Въпреки това е възможно някои NSGCT да се появят отново след лечение. Ето защо Вашият лекар ще иска да продължи да Ви наблюдава след приключване на лечението.

Беше ли Ви полезно?

Какви са перспективите за някой с несеминомен тумор на зародишни клетки?

Вашата перспектива с NSGCT може да зависи от няколко фактора, като например:

 • вида NSGCT, който имате
 • етапа на вашия NSGCT
 • колко агресивен е вашият NSGCT
 • вида на използваното лечение и как ракът реагира на него
 • нивата на туморните маркери в кръвта Ви след лечението
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

NSGCT могат да бъдат разделени на три перспективни категории въз основа на няколко фактора. Тези категории перспективи са добри, междинни и лоши.

Според Национален институт по рака, до 61% от NSGCTs са в категорията с добра перспектива. Степента на 5-годишна преживяемост за всяка категория е:

 • Добре: 92% до 94%
 • Междинен: 80% до 83%
 • Лошо: 71%

Таблицата по-долу показва 5-годишна преживяемост за всички видове рак на тестисите в Съединените щати въз основа на данни от SEER базата данни на Националния онкологичен институт:

SEER стадий на рак 5-годишна преживяемост
Локализиран (остава в тестисите) 99%
Регионален (разпространява се в близките тъкани) 96%
Дистантно (разпространено до отдалечени тъкани) 73%
Като цяло 95%

NSGCT са вид рак на тестисите, който може да се развие в няколко подтипа зародишни клетки. Зародишните клетки са вид клетки, които произвеждат сперма.

Много NSGCTs съдържат смес от различни подтипове клетки. Някои видове NSGCT са по-агресивни от други.

Като цяло перспективите за хората с NSGCT са добри, особено за тумори в ранен стадий. За да получите по-конкретна оценка на вашата перспектива, не забравяйте да проведете открит разговор с вашия здравен екип.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss