Разбиране на колоректален лимфом или първичен лимфом на дебелото черво

Колоректалният лимфом е рядък вид колоректален рак. По-възрастните хора имат по-висок риск от този вид рак. Най-често срещаният тип колоректален лимфом е неходжкиновият лимфом.

Колоректалният лимфом е рядък. Той представлява около 1,2% от общия брой случаи на колоректален рак. Според регистрите за проследяване на рака SEER, приблизително 3,5 души на 1 000 000 бяха диагностицирани с колоректален лимфом през 2014 г.

Лимфомите са ракови заболявания, които започват в лимфната система. Колоректалните лимфоми могат да се развият в дебелото черво или ректума. Те се срещат по-често при хора, определени като мъжки по рождение.

Тази статия разглежда по-отблизо симптомите, причините, лечението и перспективите за хора с колоректален лимфом.

Какво е колоректален лимфом?

Колоректалният лимфом е вид рак на стомашно-чревния тракт. Обикновено се развива в дебелото черво или ректума. Поради тази причина лекарите често наричат ​​колоректалния лимфом „първичен лимфом на дебелото черво“.

Колоректалният лимфом е по-често срещан при по-възрастни хора и при хора, определени като мъжки по рождение.

Най-честата разновидност на първичния лимфом на дебелото черво е неходжкиновият лимфом. Засяга по-често стомаха и тънките черва, отколкото дебелото черво.

Колоректалният лимфом същото ли е като колоректалния рак?

Колоректалният лимфом е форма на колоректален рак. Между двете обаче има разлики. Например, колоректалните лимфоми и колоректалния рак имат определени припокриващи се и определени различни симптоми. Треска и нощно изпотяване могат да се появят при колоректален лимфом, но те са много редки при колоректален рак.

Също така химиотерапевтичните лекарства, използвани за колоректални лимфоми, са различни от тези за колоректален рак, тъй като всеки тип рак е чувствителен към различни лечения.

В допълнение, подвидовете колоректални лимфоми могат да варират. Например, дифузните големи В-клетъчни лимфоми са по-агресивни от по-бавно растящите видове колоректални лимфоми, като фоликуларен лимфом или колоректален рак.

Какви са симптомите на колоректален лимфом?

Ако имате колоректален лимфом, може да почувствате осезаема маса в корема. Други симптоми на първичен лимфом на дебелото черво могат да включват:

 • нежелана загуба на тегло
 • треска
 • нощно изпотяване
 • летаргия
 • диария
 • запушване на червата
 • стомашно-чревно кървене

 • болка в корема

Ако имате някой от горните симптоми или други опасения за вашето здраве, свържете се с лекар. Те могат да извършат физически преглед и да ви насочат към специалист, ако подозират, че може да имате колоректален лимфом.

Ранното диагностициране на колоректален лимфом може да означава по-положителна перспектива.

Какво причинява колоректален лимфом и кой е изложен на риск?

Колоректалният лимфом има по-висока честота при хора между 50 до 70 години. Изследователите все още не са открили конкретната причина, поради която хората развиват първичен лимфом на дебелото черво. Рисковите фактори за колоректален лимфом обаче могат да включват:

 • предишна лъчетерапия или химиотерапия
 • фамилна анамнеза за лимфом
 • вирусни инфекции, като ХИВ или хепатит
 • излагане на токсични химикали, като пестициди и Agent Orange

Имунодефицит и други системни състояния, като развитие на неходжкинов лимфом, също може да се увеличи риска от развитие на колоректален лимфом.

Системен лимфом

В някои случаи колоректалният лимфом може също да бъде причинен от ракови В-клетки и Т-клетки, които са се заселили в дебелото черво. Тези клетки започват да растат и да се възпроизвеждат без контрол.

Лимфомът може да се появи в цялото тяло, включително в колоректалната област.

Как се диагностицира колоректален лимфом?

Най-честият преглед за колоректален лимфом е компютърна томография с усилен контраст на вашия корем. Този тип образно сканиране може да определи размера, дълбочината и местоположението на вашия тумор. Въпреки това, той не може напълно да направи разлика между лимфом и аденокарцином.

Лекарите използват колоноскопия с колоректална биопсия, за да потвърдят диагнозата колоректален лимфом. По време на прегледа Вашият лекар ще постави колоноскоп в ректума Ви. След това те ще достигнат дебелото ви черво, ще оценят състоянието му и ще вземат проба от тъкан от областта, където се е развил рак.

Проявява ли се колоректален лимфом при рутинна колоноскопия?

Вашият лекар може да забележи колоректален лимфом по време на рутинна колоноскопия. Въпреки това, често се използва компютърна томография, за да се открият промени в стомашно-чревния тракт и да се разбере степента на заболяването.

Как се лекува колоректален лимфом?

Лечението на колоректален лимфом може да варира в зависимост от стадия на рака. Лекарите могат да ви препоръчат да се подложите на химиотерапия или операция, ако ракът е в ранен стадий.

Въпреки това, химиотерапията може да не винаги е ефективна при лимфоми. В този случай Вашият лекар може да предложи хирургично отстраняване на колоректалния лимфом.

Хирургията може също да помогне за възстановяване на увреждането на червата и подобряване на симптомите при хора с по-късен стадий на колоректален лимфом.

Какви са перспективите за някой с колоректален лимфом?

През последните години подобрената диагностика и методи на лечение доведоха до по-добри резултати за хората с колоректален лимфом. Отчетената средна стойност 5-годишна преживяемост се подобри от 41,6% през 1976 г. на 80,2% през 2012 г.

Въпреки това, перспективите за колоректален лимфом могат да варират в зависимост от вида, стадия при диагностициране и причините.

Следващите таблици сравняват относителните 5-годишни нива на преживяемост в Съединените щати за различни стадии на колоректален рак и две често срещани форми на лимфом.

Процент на преживяемост при колоректален рак

Стадий на рак при диагностициране 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран (етапи 1-2) 90,8%
Регионален (етап 3) 72,2%
Дистанция (етап 4) 15,5%

Процент на преживяемост при дифузен голям В-клетъчен лимфом

Стадий на рак при диагностициране 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран (етапи 1-2) 74%
Регионален (етап 3) 73%
Дистанция (етап 4) 57%

Процент на преживяемост при фоликуларен лимфом

Стадий на рак при диагностициране 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран (етапи 1–2) 97%
Регионален (етап 3) 91%
Дистанция (етап 4) 86%

Ако забележите нова осезаема бучка или сте изпитвали дискомфорт в стомаха, свържете се с лекар. Диагностицирането на колоректален лимфом в ранните му стадии може да подобри резултата от лечението.

Колоректалният лимфом е рядък вид лимфом, който се среща при около 1,2% от случаите на рак на дебелото черво. Лекарите също така наричат ​​колоректалния лимфом първичен лимфом на дебелото черво.

CT сканирането заедно с колоноскопия с биопсия обикновено се използват за диагностициране на този тип колоректален рак.

Хората с колоректален лимфом могат да изпитат загуба на тегло, диария и коремен дискомфорт. Хирургията и химиотерапията обикновено се използват за лечение на този вид рак.

Хората, определени като мъжки по рождение, и хората на 50 или повече години имат по-висок риск от развитие на колоректален лимфом. 5-годишната преживяемост може да варира в зависимост от причината, стадия и вида на рака. Въпреки това средната относителна 5-годишна преживяемост е около 80%.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss