Разбиране на ефектите от инсулт върху лявата страна на мозъка

Лявостранният удар засяга дясната страна на тялото ви, докато дясностранният удар засяга лявата страна на тялото ви. Инсултът от лявата страна на мозъка е по-вероятно да повлияе на способността ви да говорите и да разбирате другите.

Инсулт възниква, когато притока на кръв към част от мозъка ви е блокиран или когато кръвоносен съд в мозъка се разкъса. Когато това се случи, вашите мозъчни клетки в засегнатата област са лишени от кислород или са повредени.

Инсултът засяга определена част от мозъка ви. Тъй като различните области на мозъка ви влияят върху различни телесни и когнитивни функции, където настъпва инсулт може да предизвика отличителни симптоми.

Инсулт, който засяга лявата страна на мозъка, обикновено води до проблеми с говора и езика или симптоми на парализа или загуба на сетивност от дясната страна на тялото.

Не е ясно дали левостранните инсулти се появяват по-често от дясностранните, но по-стари проучвания са установили, че те обикновено са вижда се по-често в болнични условия.

Тази статия разглежда по-отблизо левостранните инсулти, как се случват, страничните ефекти и какви са перспективите за хората, които ги изпитват.

Какво се случва, когато получите инсулт от лявата страна?

Основната част от вашия мозък, известна като голям мозък, е разделена на две половини: дясно и ляво полукълбо.

Когато има прекъсване на кръвоснабдяването на част от мозъка ви, може да възникне инсулт в едното полукълбо. Това е известно като исхемичен инсулт. Исхемичният инсулт е най-често срещаният вид, представляващ около 87% от всички инсулти.

Спукване на кръвоносен съд, което причинява изтичане на кръв и оказва натиск върху област от мозъчната тъкан, също може да причини инсулт. Това е известно като хеморагичен инсулт.

Когато инсулт се случи в област на мозъка ви, противоположната страна на тялото ви е засегната. Например, ако имате инсулт в лявото полукълбо на мозъка си, дясната страна на тялото ви ще бъде засегната.

Инсулт, който възниква от лявата страна на мозъка, може да причини симптоми като:

 • парализа или изтръпване от дясната страна

 • проблеми при говорене или общуване
 • когнитивни промени, като трудности с изчисления, концентрация и вземане на решения
 • промени в поведението, като бавност или предпазливост

Как се различават симптомите между левия и десния инсулт?

Лявостранният удар засяга дясната страна на тялото ви, докато дясностранният удар засяга лявата страна на тялото ви.

Лявостранните удари са по-склонни да повлияят на говора и езика, докато десните удари е по-вероятно да причинят проблеми с пространствената ориентация. Например, може да имате проблеми с разбирането как да използвате предмети, къде тялото ви се вписва в пространството или с разпознаването на тялото ви.

Тежки инсулти, които засягат лявата страна на мозъка може да доведе в състояние, наречено афазия, което се характеризира със затруднен говор или разбиране на комуникация. Симптомите могат да бъдат леки или тежки.

Инсулти, които се случват от лявата или дясната страна на мозъка, могат да причинят промени в поведението. Лявостранните удари са по-склонни да ви накарат да бъдете по-бавни и по-внимателни, докато десните удари могат да причинят безцелни или объркани движения.

Какво включва възстановяването?

Възстановяването от инсулт включва както лечение, така и рехабилитация. Колкото по-рано започнете лечение за инсулт, толкова по-вероятно е да имате по-добър резултат. Ето защо е толкова важно да получите незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на инсулт.

Ако се обадите на 911 или на местните служби за спешна помощ, спешната помощ при инсулт ще започнете в линейката на път за болницата. То ще продължи в спешното отделение или в център за инсулт в болницата. Лечението ще зависи от вида на инсулта, който сте имали.

Лечение на исхемичен инсулт

Ако сте имали исхемичен инсулт, който е инсулт, причинен от блокиран кръвен поток към мозъка, основното лечение е интравенозен (IV) тъканен плазминогенен активатор (tPA). Това лекарство разгражда кръвните съсиреци.

Според насоки от Американската сърдечна асоциация и Американската асоциация за инсулт, tPA е най-ефективен, ако го получите в рамките на 4,5 часа от началото на симптомите на инсулт. Но tPA може да не е безопасно, ако имате висок риск от кървене или ако се прилага повече от 6 часа след началото на симптомите на инсулт.

Лечение на хеморагичен инсулт

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсан кръвоносен съд в мозъка ви. Кръвта, която изтича в околната мозъчна тъкан, може да окаже твърде голям натиск върху мозъчните клетки в този регион, което води до потенциално увреждане на мозъка.

Лечението на хеморагичен инсулт е насочено към контролиране на кървенето и облекчаване на налягането, причинено от кървенето. Лекарството може да забави или спре кървенето.

При по-тежък инсулт може да се наложи операция за възстановяване на спукания кръвоносен съд и облекчаване на натиска върху мозъка.

Рехабилитация след първоначално лечение

След спешния период след инсулт ще започнете рехабилитация. В зависимост от вашите симптоми и цялостно здравословно състояние, това обикновено се случва около 1 до 2 дни след първоначалната ви грижа.

Рехабилитацията включва обучение как да възстановите уменията, които може да сте загубили, и може да включва:

 • речева терапия за подпомагане на комуникацията и езиковата функция

 • трудова терапия, за да ви помогне да научите умения, за да можете да възобновите ежедневните си дейности у дома и на работа

 • физическа терапия, която да ви помогне да укрепите мускулите си и да подобрите координацията и движението си

Можете ли да се възстановите от левостранен инсулт?

Възстановяването след левостранен или десен инсулт зависи от няколко фактора, включително:

 • колко увреждане на мозъка е настъпило по време на удара
 • колко бързо е започнало лечението
 • твоята възраст
 • дали имате други хронични заболявания

Преди всичко е важно да имате предвид, че възстановяването е процес – процес, който може да отнеме дни, седмици или години. Някои хора успяват да се възстановят напълно, докато други изпитват различна степен на увреждане за цял живот след инсулт.

Ако имате инсулт, вие сте в опасност да имаш още един в бъдеще. Ето защо е много важно да работите в тясно сътрудничество с лекар, за да управлявате състояния, които могат да повишат риска от инсулт, като например:

 • високо кръвно налягане
 • повишен LDL холестерол
 • диабет
 • предсърдно мъждене
 • сърдечно заболяване

Промените в начина на живот, като увеличаване на физическата ви активност, отказ от пушене и поддържане на здравословно тегло, също могат да играят ключова роля за намаляване на риска от инсулт в бъдеще.

Долния ред

Ако имате инсулт, който засяга лявата страна на мозъка ви, ще забележите симптоми като слабост и парализа от дясната страна на тялото. Други симптоми могат да включват затруднено говорене или разбиране на другите, както и когнитивни проблеми и промени в поведението.

Ако инсулт се случи от дясната страна на мозъка ви, той може да засегне лявата страна на тялото ви и е по-вероятно да причини проблеми с пространствената ориентация.

Ако забележите някакви симптоми на инсулт, от съществено значение е да наберете 911 или местните служби за спешна помощ или незабавно да отидете в спешното отделение на болницата. Колкото по-рано се лекува инсулт, толкова по-голяма е вероятността за по-добър изход.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss