Разбиране на въздушното улавяне с емфизем

Въздушното улавяне при емфизем възниква, когато малките въздушни торбички на белия дроб се разтеглят и дихателните пътища се стесняват, което затруднява поемането на дъх. Лекарствата могат да помогнат за отваряне на дихателните пътища и подобряване на дишането.

Драгана Гордич/Shutterstock

Задържането на въздух е едно от сериозните усложнения на емфизема, респираторно състояние, което заедно с бронхита е част от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Въздушното улавяне се отнася до въздуха, който остава в белите дробове при опит за издишване. Резултатът е постоянно усещане за недостиг на въздух.

Тежестта на въздушния капан често може да помогне да се предскаже перспективата на човек с емфизем. Въпреки това, лечения, включително перорални и инхалаторни лекарства, както и определени дихателни техники, могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на резултатите.

Научете повече за ХОББ.

Какво е въздушно улавяне на емфизем?

Въздушното улавяне е често срещана характеристика на емфизема и възниква, когато по време на издишване белите дробове не се изпразват нормално. В белите дробове се задържа повече въздух, отколкото трябва. С всяко следващо пълно вдишване все повече и повече въздух може да остане в белите дробове, което води до хиперинфлация на белите дробове и причинява недостиг на въздух.

Къде се случва въздушното улавяне на емфизема в белия дроб?

Белият дроб съдържа мрежа от въздушни тръби, които внасят кислород в белите дробове, наречени бронхиоли. В края на бронхиолите са алвеолите, малки групи от въздушни торбички, в които кислородът се прехвърля в кръвния поток и въглеродният диоксид се отстранява от кръвта, за да бъде издишан от тялото.

Въздушното улавяне се случва в алвеолите, които са се разтеглили и не са в състояние да поемат и отстраняват въздуха ефективно. Въздушното улавяне се усложнява от стеснени бронхиоли, които са стеснени дихателни пътища. Комбинацията от неразтегливи алвеоли и стеснени дихателни пътища пречи на белите дробове да се изпразнят напълно, което води до задържане на въздуха.

Какви са симптомите на въздушно улавяне на емфизем?

Основните симптоми на въздушното улавяне включват задух и хрипове.

Други симптоми могат да включват:

  • стягане в гърдите
  • кашлица, обикновено произвеждаща много слуз

  • свистене при дишане

Какво причинява въздушно улавяне на емфизем?

Американското торакално общество отбелязва, че тютюнопушенето е основната причина за емфизем и въздушно улавяне. Продължителното излагане на пасивно пушене и замърсители във въздуха също може да доведе до емфизем.

Как се диагностицира въздушното улавяне на емфизема?

Основният инструмент, използван за диагностициране на въздушно улавяне, е телесната плетизмография, вид тест за пълна белодробна функция, извършван от техник за респираторни грижи, който също ви наблюдава по време на теста.

Други тестове, които могат да се използват за диагностициране на въздушно улавяне, включват:

  • Рентгенография на гръдния кош: Рентгенографията на гръдния кош може да помогне за потвърждаване на емфизем, като същевременно изключи други потенциални причини за вашите симптоми.
  • компютърна томография: Един от основните инструменти за изображения, компютърната томография създава изображения на напречно сечение на белите дробове, за да разкрие здравето и функцията на алвеолите и други характеристики на белите дробове.
  • Принудителна спирометрия: Въпреки че е по-малко точен от телесната плетизмография, въздушното улавяне може да бъде оценено с помощта на принудителна спирометрия, тест за белодробна функция, който измерва колко можете да издишате с принудително вдишване.

Какви са рисковите фактори за въздушно улавяне на емфизем?

Анамнезата за пушене на тютюн е основният рисков фактор за емфизем и някои други респираторни заболявания, включително рак на белия дроб. Емфиземът, който не се лекува ефективно с лекарства и промени в начина на живот, е ключов рисков фактор за въздушно улавяне.

Съвети за отказване от тютюнопушенето.

Има и наследствен елемент за емфизема и въздушното задържане. Генетично заболяване, наречено дефицит на алфа-1 антитрипсин, може да доведе до емфизем, както и фамилна анамнеза за ХОББ.

Какво е лечението на въздушния капан на емфизема?

Медикаментите, наречени бронходилататори, са основните лечения за въздушно улавяне. Бронходилататорите помагат на дихателните пътища да се отпуснат. Те обикновено се приемат с инхалатори, но някои бронходилататори се приемат като перорални таблетки или като сиропи.

Проучване от 2021 г. предполага, че бронходилататорите намаляват улавянето на въздуха и разширяват отворите на дихателните пътища в белите дробове. Същото проучване също така отбелязва, че дишането със свити устни може да облекчи симптомите на задух, свързани с въздушното улавяне.

При по-сериозни случаи на емфизем може да е необходима кислородна терапия, за да се поддържа постоянен приток на кислород към белите дробове и останалата част от тялото.

Какви са перспективите за хората, които имат въздушно улавяне на емфизем?

За хората с емфизем въздушното улавяне е само едно усложнение, използвано за прогнозиране на хода на заболяването. Проучване от 2022 г. предполага, че тежестта на задържането на въздух е полезна при прогнозиране на екзацербациите на ХОББ, особено при лица, които не са били подложени на терапия с троен инхалатор.

Емфиземът обикновено се категоризира по етап, като тежестта на всеки етап определя перспективата за човек със заболяването.

Можете ли да предотвратите въздушното улавяне на емфизема?

Основните начини за предотвратяване на задържане на въздуха са същите като тези за предотвратяване на емфизем и други респираторни заболявания. Тези стратегии включват:

  • да не пушите или да спрете да пушите, ако в момента пушите
  • ограничаване на излагането ви на пасивно пушене
  • избягване или ограничаване на излагането ви на замърсители във въздуха

Често задавани въпроси

Има ли лек за емфизем?

Понастоящем няма лек за това състояние, което засяга около 3 милиона души в Съединените щати. Съществуват обаче различни лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Емфиземът засяга ли и двата бели дроба?

Емфиземът може да засегне единия или двата бели дроба, въпреки че и двата бели дроба обикновено са засегнати с напредването на заболяването.

Въздушното улавяне някога изисква ли операция?

В тежки случаи, когато въздушните торбички са унищожени, може да се наложи операция за отстраняване на були, за да се възстанови ефективното дишане.

Долния ред

Въздушното улавяне при емфизем е състояние, което затруднява пълното издишване. Може да почувствате, че никога не си поемате дъх.

Никога да не пушите или да спрете цигарите възможно най-скоро са най-добрите начини да предотвратите развитието на въздушен капан на емфизема. Но ако се развие, има лекарства, които могат да ви помогнат да дишате по-лесно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss