Разбиране на връзката между затлъстяването и кожните проблеми

Затлъстяването увеличава риска от кожни проблеми като обриви, акне и инфекции. Това може да доведе до сърбеж, болка и миризми.

Отблизо на обезцветяване на шията.
Punnarong/Гети изображения

Кожните проблеми, свързани със затлъстяването, може да не се обсъждат толкова широко, колкото другите усложнения на затлъстяването, но те са проблем за много хора.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 40% от възрастните в Съединените щати имат затлъстяване. И около 9% имат тежко затлъстяване.

Тази статия ще проучи защо затлъстяването причинява кожни проблеми, кожните заболявания, които са най-често срещани сред хората със затлъстяване, и потенциалните лечения.

Защо затлъстяването причинява кожни проблеми

Големи джобове телесни мазнини в различни области на тялото ви могат да накарат кожата ви да се сгъне. Може да имате няколко кожни гънки около корема, слабините и гърдите. Когато кожата се трие в кожата, полученото триене може да доведе до дразнене и болка.

Пукнатините между кожните ви гънки също могат да задържат влага, което допълнително дразни кожата и създава условия за свръхрастеж на бактерии и гъбички.

Пукнатините между кожните гънки могат да бъдат трудни за поддържане чисти, дори при редовни хигиенни практики. Пукнатини могат да се появят на гърба, бедрата и слабините, където може да не ги забележите. Те също могат да бъдат дълбоки, което ги прави по-трудни за цялостно почистване. Това може да доведе до натрупване на пот, бактерии и гъбички.

Когато има влага и бактерии, това може да доведе до неприятни миризми. Може също да доведе до болезнени рани, напукване на кожата и обриви.

Ако имате тежко затлъстяване, натискът върху различни части на тялото може също да доведе до язви под налягане или рани от залежаване.

Интертриго

Интертриго е суров, червен обрив, който се развива в кожните гънки. Може да забележите обезцветяване или малки подутини по кожата. Intertrigo може да бъде неудобно, сърбящо и болезнено – особено когато причинява рани.

Раните в гънките на кожата ви могат да се покрият или да изтичат. Отворените рани могат да увеличат вероятността от вторична инфекция от бактерии или гъбички Candida albicans.

Интертригото се причинява от триене, влага и възпаление. При бебетата е по-известен като обрив от пелени.

Лечение и профилактика

Лечението на интертриго зависи от това дали засегнатата кожа е инфектирана или не. Ако засегнатата кожа не е заразена, добра стратегия е да се съсредоточите върху поддържането на зоната чиста, суха и защитена. Обърнете специално внимание под душа или ваната, за да измиете зоната или използвайте ръчен душ и след това подсушете зоната с абсорбираща кърпа.

Други възможности за лечение включват:

 • поддържане на засегнатата област суха
 • използване на антиперспирант
 • душ след изпотяване
 • охлаждане с вентилатор или климатик
 • прилагане на мехлем за кожна бариера като вазелин
 • използване на талк или бебешка пудра
 • прилагане на локални лекарства за борба с бактериите, като мупироцин или бацитрацин
 • използване на противогъбични лекарства като кремове и прахове без рецепта

Кандидозна инфекция

Candida albicans е гъбична инфекция, която обикновено засяга кожата. Той причинява сърбящ обрив в кожните гънки, който изглежда червен при по-светлите тонове на кожата и лилав при по-тъмните тонове на кожата. Този обрив може да се разпространи и в други части на тялото.

Инфекцията с кандида може да бъде причинена от интертриго. Може също да причини интертриго.

Хората с диабет също са с по-висок риск от заразяване с кандида.

Гъбичките растат бързо във влажна, тъмна среда като пукнатините между кожните гънки.

Лечение и профилактика

Лечението на кандида може включват противогъбични кремове, противогъбични прахове или перорални лекарства.

Протриване

Протриването е често срещано кожно заболяване, но хората със затлъстяване са изложени на по-висок риск. Причинява се от триене, когато кожата ви се трие в кожата или друг материал. Може да се случи между кожните гънки, но може да се появи и навсякъде, където кожата ви се трие една в друга, като подмишниците, областта между бузите на дупето или вътрешната част на бедрата.

Протриването може да причини болка, зачервяване и дразнене на кожата. Дразненето не е толкова силно, колкото при интертриго, но триенето може да доведе до интертриго.

Продължителното триене може да доведе до обезцветяване и дори мехури. Хората смятат, че мехурите се появяват само на краката. Но същият процес на триене може да се случи навсякъде по тялото ви. Тези нежни, пълни с течност подутини обикновено заздравяват сами, но съществува риск от инфекция.

Лечение и профилактика

За да се намали триенето, носенето на защитно облекло, което предотвратява дразненето на кожата, често е полезно. Други опции включват:

 • използване на лубриканти, като вазелин или масла
 • нанасяне на пудри, които намаляват триенето, като бебешка пудра или царевично нишесте
 • носенето на облекло, което попива потта и бързо съхне, за да се намали влагата
 • носенето на правилния тип дрехи, като шорти за велосипед, които намаляват триенето между бедрата
 • прилагане на защитни превръзки върху мехури

Акне по лицето и тялото

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, може да имате по-висок риск от акне по лицето или тялото. Акнето обикновено се появява като пъпки или червени или с телесен цвят подутини с бели пустули отгоре. Акнето се появява, когато порите на кожата ви се запушат.

А 2022 преглед заявява, че акнето е свързано както със затлъстяването, така и с инсулиновата резистентност.

Акнето може да се появи поради хормонални промени, които се случват в тялото ви, когато имате наднормено тегло. Може да се случи и навсякъде, където се изпотявате и запушвате порите. Това включва вашето:

 • гръден кош
 • обратно
 • рамене
 • задните части
 • обятия
 • крака

Лечение и профилактика

Лечението на акне може да варира, тъй като зависи от тежестта на вашето състояние. Извънборсовите лечения за акне като салицилова киселина или бензоил пероксид помагат на повечето хора. Можете да използвате крем или спрей за по-големи площи.

Можете също така да предотвратите акнето, като намалите вероятността порите ви да се запушат. Можете да направите това, като редовно почиствате мазната и изпотена кожа.

Дерматологът може да ви помогне да изберете най-доброто лечение, което може да изисква продукти без рецепта или без рецепта.

изпотяване

Може да изпитате повишено изпотяване, когато имате затлъстяване. Може да се потите повече, защото мускулите и сърдечно-съдовата ви система може да трябва да работят повече по време на активност. Това може да се случи и защото тялото ви има по-голяма повърхност. Колкото повече кожа имате, толкова повече места има за изпотяване. Това може да доведе до прекомерно изпотяване.

Лечение и профилактика

Леченията включват:

 • използване на извънборсови антиперспиранти с рецепта
 • носенето на свободно, дишащо облекло
 • получаване на повече физическа активност, за да кондиционирате тялото си
 • получаване на инжекции с ботулинов токсин тип А (ботокс) за намаляване на отделянето на пот
 • подложени на процедури за изпаряване или отстраняване на определени потни жлези

Кератоза пиларис

Кератоза пиларис е често срещано състояние на кожата, характеризиращо се с малки, грапави подутини по кожата. Проучвания са показали връзка между затлъстяването и кератоза пиларис.

Може да видите признаци на кератоза пиларис по горната част на ръцете, задните части, бедрата и бузите.

Лечение и профилактика

Леченията включват:

 • овлажнители с урея или млечна киселина
 • локални химически ексфолианти, като продукти, съдържащи гликолова и салицилова киселина
 • адапален или третиноин с рецепта
 • лазери за лечение на подуване и зачервяване и намаляване на обезцветяването

Можете също да нанесете овлажнителя си след къпане или душ, когато кожата е все още влажна. Това позволява на овлажнителя да заключи водата и да поддържа кожата ви хидратирана.

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans се отнася до потъмняване на кожата в гънките и гънките на тялото, като подмишниците, шията и слабините. Често се предизвиква от затлъстяване. Но също така има връзки на диабет и инсулинова резистентност.

Лечение и профилактика

Леченията за acanthosis nigricans включват:

 • подобряване на инсулиновата резистентност
 • управление на вашия диабет
 • използване на кремове, мехлеми и гелове с рецепта за изсветляване на цвета на кожата
 • получаване на лазерни лечения
 • прилагане на ретиноиди без рецепта или третиноин с рецепта

Етикети за кожата

Кожните етикети са малки израстъци с телесен цвят, висящи от кожата. Те са по-често срещан при хора с наднормено тегло или диабет поради повтарящо се триене между областите на кожата.

Лечение и профилактика

Кожните етикети обикновено са безвредни. Някои хора обаче избират да ги премахнат за козметични цели. Опциите за лечение могат да включват рязане, замразяване или закопчаване на кожния етикет.

Целулит

Целулитът е често срещана бактериална кожна инфекция. То може причина подуване и болка. Целулитът обикновено се появява като червени или розови зони при по-светли тонове на кожата и като тъмнокафяви, сиви или лилави зони при по-тъмни тонове на кожата. Наднорменото тегло е една от причините за целулит.

А Проучване от 2019 г от повече от 170 000 възрастни корейци заключиха, че затлъстяването изглежда независим рисков фактор за целулит.

Лечение и профилактика

Оставен нелекуван, целулитът може да се разпространи и да зарази други области на кожата.

Лечение на целулит обикновено включва антибиотици за борба с бактериалната инфекция и болкоуспокояващи за облекчаване на дискомфорта. От съществено значение е да потърсите медицинска помощ незабавно, тъй като нелекуваният целулит може да доведе до сериозни усложнения.

Фоликулит

Фоликулитът е често срещано кожно заболяване, което се отнася до възпалени или инфектирани космени фоликули. Проявява се като червени или с телесен цвят подобни на пъпки подутини по кожата и може да се появи навсякъде с изключение на дланите и стъпалата.

Триенето кожа върху кожа увеличава риска от фоликулит. Може да бъде причинено и от бръснене, излишна влага и тесни дрехи.

Лечение и профилактика

Лечението и предотвратяването на фоликулит може да включва:

 • носенето на широки дрехи
 • бръснене по-малко и внимателно
 • намаляване на триенето
 • топли компреси
 • противогъбични и антибиотични лекарства

стрии

Стриите се появяват, когато кожата ви се разтяга поради наддаване на тегло, особено бързо наддаване на тегло. Докато тялото ви расте, то оказва натиск върху кожата ви и я кара да се разтяга. Стриите не са вредни, така че не се нуждаят от лечение. Но ако имате козметични притеснения, има някои възможности за лечение и превенция.

Лечение и профилактика

Някои възможности за лечение на стрии включват:

 • локални кремове и кремове с рецепта, като хиалуронова киселина и третиноин, за ранни стрии
 • ултразвук
 • химически пилинг
 • радио честота
 • импулсна лазерна терапия

Предотвратяване на кожни проблеми

Ето някои неща, които можете да направите, за да предотвратите кожни проблеми:

 • Поддържайте кожата си чиста и суха, особено местата, където кожата ви се нагъва.
 • Носете свободно дишащо облекло, за да намалите влагата.
 • Използвайте огледало, за да погледнете вътре в кожните си гънки, ако се чувстват раздразнени.
 • Поддържайте кожата си редовно хидратирана и овлажнена.
 • Носете по-стегнати, попиващи потта дрехи по време на физическа активност, за да намалите триенето и влагата.
 • Говорете с лекар, който разбира вашите преживявания.

Изследванията показват, че затлъстяването може да увеличи вероятността от някои кожни проблеми или да увеличи раздразнението, особено поради допълнителна топлина и триене.

Помислете за разговор с дерматолог или друг медицински специалист относно лечението и предотвратяването на кожни проблеми, свързани със затлъстяването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss