Разбиране защо множествената склероза е болезнена

Множествената склероза е често болезнено, хронично неврологично състояние. Болката при МС може да бъде причинена от увреждане на нервите, мускулни спазми или промени в начина, по който изпитвате болка.

Милко/Гети изображения

Множествената склероза (МС) е неврологично състояние, което може да доведе до значително увреждане поради прогресиращи неврологични проблеми. МС може да причини болка чрез необичайно активиране на нервите или увреждане на нервите.

Различните причини за болка се третират по различен начин, така че ако имате МС и болка, трябва да уведомите Вашия лекар или невролог. Те могат да работят с вас, за да управлявате МС, като същевременно управлявате болката, която може да почувствате.

Какво е MS?

MS е демиелинизиращо състояние на нервната система, което означава, че защитният миелин около вашите нерви е износен или повреден.

Без миелин вашите нерви могат да се наранят, което може да причини проблеми в цялото ви тяло. Това може да включва промени в зрението, слабост и необичайни усещания, които могат да се появяват и изчезват с времето и могат да засегнат всяка част от тялото.

Болезнена ли е МС?

Болката е много често срещан симптом на МС. Проучване от 2015 г. установи, че 63% от участниците с МС изпитват болка от състоянието.

Болката обикновено става по-интензивна с напредването на МС при хора, които са над 65 години, имат повече увреждания поради МС и имат депресия или тревожност.

Болката при МС може да бъде остра (траеща за кратък период) или хронична (продължителна).

Какви видове болка може да изпита човек с МС?

Ако имате МС, може да почувствате болка навсякъде в тялото си, което е засегнато. Има няколко често срещани синдрома на болка, които са свързани с МС:

  • Мигрена: Това състояние се характеризира с продължително, силно главоболие, със или без зрителна аура.
  • Тригеминална невралгия: Това описва шокиращото усещане от едната страна на лицето, предизвикано от докосване на лицето или ниски температури.
  • Симптом на Lhermitte: Това описва електрическо усещане във врата или гърба, което може да изпитате, когато огъвате врата си.

Какво причинява болка, ако имате МС?

MS pay може да се категоризира в три типа в зависимост от причината:

  1. Невропатична болка: Този тип MS болка се появява в области на тялото и е причинена от нараняване на вашите нерви.
  2. Ноцицептивна болка: Този тип се дължи на активирането на рецепторите за болка в тялото от нараняване на тъканите, което най-често е от мускулни спазми при хора с МС.
  3. Ноципластична болка (централна болка): Този тип възниква от промяна в начина, по който мозъкът функционира и разбира болката. Обикновено се причинява от хронично заболяване и повтарящи се епизоди на болка, което причинява тази промяна.

Как се лекува болката от МС?

Тъй като има няколко различни причини за болка при МС, планът за лечение за справяне с болката обикновено е уникален и е насочен към причината за болката.

някои общи лекарства които могат да се използват са:

  • Болкоуспокояващи (аналгетици): Тези лекарства включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и опиати. Те се използват най-вече за ноцицептивна болка.
  • Лекарства против припадъци: Антигърчови или антиепилептични лекарства като карбамазепин и фенитоин могат да се използват за лечение на невропатична и ноципластична болка.
  • Антидепресанти: Антидепресанти като дулоксетин, венлафаксин и амитриптилин могат да се използват за лечение на невропатична и ноципластична болка.
  • Нервни агенти: Нервните агенти като габапентин са химикали, които пречат на нервната система. Те са най-ефективни при невропатична болка.

Някои хора с МС съобщават, че допълнителни лечения за болка, като масажна терапия, помагат за облекчаване на тяхната болка.

Друг важен компонент от управлението на болката е ефективното лечение на МС като цяло. Здравните специалисти могат да използват стероиди в краткосрочен план с дългосрочни инжекционни или перорални лекарства, за да помогнат за справяне със симптомите на МС.

Какви са перспективите за хората, които имат болка, причинена от МС?

MS причинява голямо разнообразие от симптоми, които могат да варират значително от човек на човек. Поради тази причина лечението на МС може да е трудно.

Може да развиете хронична болка, която се влошава и подобрява с появата и отзвучаването на обострянията на МС. Съществуват обаче възможности за овладяване на болката чрез лекарства както за хронична, така и за остра болка и чрез овладяване на прогресията на заболяването.

Работейки с вашия здравен екип, може да успеете да намалите болката си и да подобрите качеството си на живот.

Често задавани въпроси

Има ли начини да предотвратя болката при МС?

да Избягване на тютюнопушене и употреба на алкохолфизическа активност, поддържане на умерено тегло и спазване на балансирана диета може да помогне за предотвратяване на болката при МС.

Къде мога да потърся повече информация за МС?

Надеждно място за намиране на повече информация за МС е Обществото на множествената склероза.

Може ли МС болката да повлияе на психичното здраве?

Хората, които са депресирани и тревожни, съобщават за по-значителна болка. Ако се притеснявате, че може да сте депресирани, обърнете се към лекар, терапевт или здравен специалист за помощ при справяне със симптомите на депресия и болка.

Вземането

Болката при множествена склероза е често срещана. Има три основни начина, по които МС може да причини болка и да доведе до хронична болка.

Въпреки че лечението може да бъде трудно, има много възможности за управление на болката. Ако имате МС, трябва да работите в тясно сътрудничество с вашите лекари, за да разработите план за управление на болката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss