Първата ваксина за троен отрицателен рак на гърдата

Изследователите работят върху първата по рода си ваксина за предотвратяване на развитието на тройно отрицателен рак на гърдата (TNBC).

Нарича се TNBC, защото туморните клетки са отрицателни за три ключови рецептора:

 • естроген
 • прогестерон
 • HER2

Естрогенът и прогестеронът са женски хормони. HER2 е протеин, който помага на клетките да растат.

Защо това има значение? Тъй като има няколко ефективни лечения за рак на гърдата, които имат тези рецептори. TNBC обикновено се лекува по-трудно, тъй като не реагира на хормонални терапии или насочени терапии.

TNBC има тенденция да расте и се разпространява по-бързо от други видове рак на гърдата. Има висок процент на рецидиви и изходът обикновено е по-неблагоприятен. относно 10 процента до 15 процента от всички видове рак на гърдата са тройно отрицателни.

В тази статия ще обсъдим кой може да се възползва от ваксината и състоянието на клиничните изпитвания.

Каква е ваксината срещу тройно-отрицателен рак на гърдата?

Тази експериментална ваксина е в ранните етапи на тестване с хора.

Дългосрочната цел е да се ваксинират здрави хора, които са изложени на висок риск от развитие на TNBC. Може да сте изложени на висок риск от TNBC, ако носите определени наследствени генни мутации, особено BRCA1. Такава ваксина може да бъде полезна и за тези със силна фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Всеки може да развие TNBC. Но често е по-вероятно да засегне жени от африкански или испански произход. Среща се и при жени под 40 години.

През октомври 2021 г. Anixa Biosciences и Cleveland Clinic обявиха началото на дозиране на пациенти във фаза 1 изпитване. Клиниката в Кливланд проведе основата за това Проучване от 2010 г. с мишки.

Как действа ваксината?

Ваксината е насочена към млечен протеин, наречен алфа-лакталбумин или а-лакталбумин. Понякога наричан „пенсиониран протеин“, обикновено не се намира в тъканите на нелактиращи хора. Но това се случва в повечето случаи на TNBC.

Надеждата е, че ваксината, наричана още aLA ваксина срещу рак на гърдата, ще работи подобно на ваксините, които лекуват инфекциозни заболявания. Тоест, той ще стимулира имунната система на тялото да изчисти този специфичен вид рак.

Идеята е да се научи имунната система да изчиства клетките, които експресират а-лакталбумин. На теория това ще предотврати образуването на тумори.

В настоящото проучване фаза 1 изследователите се стремят да определят максималната поносима доза. Участниците ще получат 3 ваксинации в различни дози с интервал от 2 седмици.

С какви предизвикателства е изправена ваксината?

Опитът от фаза 1 е малък. В него ще участват само 30 участници. Всички трябва да са завършили лечение на ранен стадий на TNBC през последните 3 години. Всички трябва в момента да са без тумори, но се счита за висок риск от рецидив.

Тъй като това е първото изпитване на ваксината при хора, изследователите ще следят внимателно за токсичност и нежелани събития. Сред изключените от този опит са хора, които:

 • сте бременна или планирате да забременеете
 • кърмите или планирате да кърмите
 • приемайте орални контрацептиви
 • имат хормонална спирала

След определяне на максималната поносима доза, изследователите ще видят дали могат да идентифицират поне един участник, който предизвиква имунологичен отговор. Ако е така, те ще разширят последователно по-ниски дози до общо шест участници. След това изследователите ще оценят техните имунологични реакции. Ако няма отговори, записването ще приключи.

Цели на изпитване при хора от фаза 1

Целите на проучването фаза 1 са да се определи:

 • максималната поносима доза
 • всякакви токсичности, ограничаващи дозата
 • най-ниската доза, която предизвиква имунологичен отговор

Участниците могат да изберат да участват в дългосрочно проследяване за късна токсичност и оцеляване:

 • на всеки 3 месеца в продължение на 2 години
 • на всеки 6 месеца за още 3 години
 • и ежегодно в продължение на 10 години

Резултати от проучването с мишки от 2010 г

В Изследване на мишки от 2010 г предполагат, че ваксина, насочена към а-лакталбумин, може да осигури безопасна и ефективна превенция на рак на гърдата.

Въпреки това е твърде рано да се знае колко добре може да работи при хората. Също така е твърде рано да се идентифицират потенциални опасения за безопасността или какви могат да бъдат краткосрочните и дългосрочните странични ефекти.

Изследователите могат да предоставят повече информация по тези въпроси след това и последващи по-големи проучвания.

Върху какво ще се фокусират бъдещите изпитания

Изследователите очакват бъдещи опити да включват жени, които:

 • са без рак
 • са изложени на висок риск от рак на гърдата
 • решават за двустранна мастектомия, за да намалят риска

Кога смятат изследователите, че ваксината ще бъде налична за употреба?

Тази ваксина все още е в експериментална фаза. Все още се нуждае от одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и има дълъг път, докато стане достъпен за обществеността.

Изследователите очакват изпитването от фаза 1 да приключи през септември 2022 г. Ако успее, ваксината може да премине към изпитвания фаза 2 и фаза 3.

Дори ако всичко върви добре, ваксината е поне няколко години от получаването на одобрение за обща употреба.

TNBC е особено агресивна форма на заболяването. И тъй като не носи естроген, прогестерон или HER2 рецептори, възможностите за лечение са по-ограничени, отколкото при някои други видове рак на гърдата.

Изследователите работят върху ваксина за предотвратяване на TNBC при тези, които са изложени на висок риск. Ваксината е насочена към протеин, наречен а-лакталбумин. Този протеин обикновено не присъства в клетките на нелактиращи хора. Въпреки това, той присъства в повечето случаи на TNBC.

Надеждата е, че ваксината ще действа подобно на ваксините, които предотвратяват инфекциозни заболявания. Той ще научи имунната система да изчисти протеина и да предотврати образуването на тумори.

Клиничното изпитване фаза 1 е в ход в клиника Кливланд. Изследователите очакват датата на завършване на септември 2022 г. Ако успеят, ще последват изпитвания фаза 2 и фаза 3.

Ваксината е обещаваща и има основание за надежда. Но дори ако опитите вървят добре, ще минат поне няколко години, преди ваксината да получи одобрение за обща употреба.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss