Пълно ръководство за корекция на буниони

Въпреки че така наречените „коректори за буниони“ могат да помогнат за облекчаване на болката от буниони, те всъщност не ги коригират или премахват. Само операция може да премахне буниона. Други опции като ортези и упражнения също могат да помогнат за намаляване на болката.

Бунионът е голяма издатина на големия пръст на крака. Това се случва в ставата в долната част на пръста на крака. Бунионът се появява с течение на времето, когато горната част на големия ви пръст се огъва по-близо до другите ви пръсти.

Генетиката и ставните заболявания като ревматоиден артрит могат да причинят буниони. Тесните обувки могат да влошат буниона.

Бунионите могат да причинят болка в големия пръст на крака и под крака. Ставата може да се възпали. Състоянието може също да увеличи риска от остеоартрит на пръста на крака.

Както нехирургичните, така и хирургичните възможности за корекция на буниони имат една и съща цел: да облекчат болката. Операцията на буниона може да направи крака ви да изглежда различен или обувките ви да станат по-удобни. Но обикновено сте кандидат за операция само ако бунионът е болезнен.

Прочетете, за да научите повече за това как да намалите болката от буниони чрез упражнения, които можете да правите у дома, продукти без рецепта и операция.

Нехирургични опции

Нехирургичните опции могат да облекчат болката и дискомфорта от буниони. Те също могат да предотвратят влошаването на бунионите. Но те не могат да накарат бунионите да изчезнат или да обърнат промените в крака ви.

Коректори за буниони

Коректорите за буниони се предлагат онлайн без рецепта или без рецепта. Те могат да приличат на ръкав или твърда шина, която изправя палеца на крака, докато го носите. Според Академията на ортопедичните хирурзи коректорите не коригират буниони, но могат да намалят болката.

Разделител за пръстите, който можете да поставите между пръстите на краката, също може да намали напрежението върху ставата на палеца на крака. Както при коректорите за буниони, това може да облекчи дискомфорта, но няма да се отърве от подутината.

Обувки

Носенето на правилните обувки може да предотврати натиска върху пръстите на краката ви и да намали дискомфорта от буниони. Обувките, които могат да помогнат, могат да бъдат отворени или широки около пръстите. Вложките за обувки, наречени ортопедични, също могат да помогнат за подобряване на прилягането на обувката.

Можете също така да намерите облекчение с възглавнички или подплънки около пръстите на краката. Пасването е важно, тъй като допълнителният материал вътре в обувката може да увеличи налягането, вместо да го облекчи.

Упражнения

Укрепването на мускулите на краката може също да намали болката в буниона, което може да улесни ходенето. Упражнението няма да направи буниона да изглежда различно. Физиотерапевтът може да препоръча правилните упражнения за стъпалото, бедрото и краката за вас.

За да укрепите стъпалото си, може да искате да започнете с тези три упражнения за намаляване на болката в буниона:

  • Упражнение за късо стъпало: Повдигнете пръстите си, като държите петата и предната част на стъпалото на пода.
  • Упражнение за разгъване на пръстите на краката: Разтворете пръстите на краката, докато петата и предната част на стъпалото са на пода. Натиснете пода с малкия си пръст на крака. След това натиснете пода с палеца на крака.
  • Упражнение за повдигане на петата: Повдигнете свода на стъпалото. Повдигнете петата си от пода. Поддържайте натиск върху големия си пръст.

Задръжте всички упражнения за 5 секунди и ги изпълнявайте, докато мускулите ви се уморят.

Могат ли нехирургичните опции да помогнат за коригиране на шивачите (бунионети)?

Бунионет се появява в главната става на бебешкия пръст. Много от същите нехирургични средства за облекчаване на болката от бунион могат да помогнат и при бунионет. Те могат да включват:

  • удобни обувки
  • ортези
  • подплата
  • упражнения за крака

Коректорите за буниони обикновено са предназначени да изправят големия пръст на крака, а не да фиксират бунионетите.

хирургия

Може да сте кандидат за операция на бунион, ако живеете с болка и нехирургичните опции са неефективни за вас. Хирургията може да коригира буниона чрез пренареждане на костите, връзките и сухожилията, за да върне големия пръст на крака на мястото му. Някои хора все още изпитват болка в пръста на крака след операция.

Остеотомия

Остеотомията включва рязане на една или повече кости в пръста на крака. След това хирургът може да пренастрои ставата, за да намали или премахне буниона.

Лекарят може да направи малки разрези в костта или да отстрани парче, за да завърши повторното подреждане. Те фиксират изрязаната кост с метални щифтове, винтове или пластини.

Артродеза

Артродезата премахва буниона чрез отстраняване на повърхностите на ставата на големия пръст на крака. След това хирургът използва жици, щифтове, винтове или пластини, за да държи повърхностите на костите на пръстите заедно, докато се слеят. След това премахват проводниците или щифтовете.

Пръстът на крака ви е твърд след тази процедура.

Екзостектомия

Екзостектомията премахва костната издатина от ставата на палеца на крака, но не подравнява ставата. Хирургът обикновено извършва екзостектомия заедно с остеотомия. Тези костни бучки могат да се върнат.

Може ли хиропрактор да ми оправи буниона?

Хиропрактиците разтягат и упражняват натиск върху областите на тялото. Те също работят върху специфични стави, за да подобрят подвижността на ставите. Малко проучване от 2005 г. в списание за хиропрактика установи, че някои техники на хиропрактика и лечение с лед са помогнали за облекчаване на болката в група от 30 души.

Но има малко други изследвания в подкрепа на използването на хиропрактика за лечение на буниони. По принцип само операция може да коригира буниони.

Бунионите са костни подутини на ставата в основата на големия пръст на крака. Лечението е насочено към облекчаване на болката.

Много хора намират облекчение на болката чрез нехирургични методи като удобни обувки, ортопеди и подплънки. Упражненията също могат да увеличат силата на мускулите на краката.

Ако болката продължава, няколко хирургични възможности могат да коригират буниона и да подравнят ставата на палеца на крака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss