Псориатичен артрит и глутен: свързани ли са?

Какво е псориатичен артрит?

Псориатичният артрит е хронично автоимунно заболяване, което причинява ставни болки и скованост. Често е свързано с псориазис, състояние, което причинява червени, надигнати и люспести петна по кожата ви. Според Националната фондация за псориазис, 85 процента от хората, които развиват псориатичен артрит, са изпитали първо псориазис.

Ако имате псориатичен артрит, имунната ви система бърка здравите клетки в ставите и кожата ви за чужди нашественици. В резултат на това вашата имунна система атакува тези клетки. Това може да причини възпаление на ставите, кожни симптоми и умора.

Псориатичният артрит не се лекува, но Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за лечение на симптомите Ви. В някои случаи те могат също да препоръчат промени в начина на живот. Например, ако подозират, че глутенът предизвиква симптомите ви, може да ви посъветват да го избягвате. Според Националната фондация за псориазис, до 25 процента от хората с псориазис също могат да бъдат чувствителни към глутен. Когато ядат храни, които съдържат глутен, вид протеин, открит в определени зърнени храни, имунната им система реагира прекалено.

Какво е глутен?

Глутенът е форма на протеин, който се намира в:

 • пшеница, включително древни форми на пшеница, като спелта и хорасан
 • ечемик
 • ръж

Овесът често е замърсен с глутен, тъй като много овес се обработва заедно с пшеница или други зърнени храни, съдържащи глутен. Хлебните продукти, тестените изделия и тестените изделия са често срещани източници на глутен. Може да се намери в по-малко очевидни храни и съставки, включително много сосове, салатни дресинги и смеси за подправки.

Ако Вашият лекар подозира, че имате чувствителност към глутен, която предизвиква симптомите на псориатичен артрит, той може да Ви посъветва да следвате диета без глутен. Преди да направите каквато и да е промяна в диетата си, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да разберете потенциалните ползи и рискове.

Какво представляват цьолиакия и непоносимост към глутен?

Ако не можете да понасяте глутен, може да имате цьолиакия или непоносимост към глутен.

Цьолиакията е автоимунно заболяване. Ако го имате, имунната ви система реагира на глутена, като атакува вътрешната обвивка на тънките черва. Тя може да причини голямо разнообразие от симптоми, включително:

 • газ
 • подуване на корема
 • запек
 • диария
 • увреждане на тънките черва
 • отслабване
 • анемия
 • болки в ставите

Ако не се лекувате, това може да доведе до сериозни усложнения. Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания и да извърши биопсия на дебелото черво, за да помогне за диагностицирането на цьолиакия. Трябва да ядете редовно глутен, за да работят тези тестове.

Ако имате симптоми, когато ядете глутен, но получите отрицателни резултати от тестовете за цьолиакия, може да имате непоносимост към глутен. Нито един медицински тест не позволява на Вашия лекар да диагностицира това състояние. Ако подозират, че го имате, може да ви посъветват да изключите храни, които съдържат глутен от диетата си за няколко месеца. Ако симптомите ви отслабнат през този период, те могат да ви насърчат да добавите глутен обратно в диетата си. Ако симптомите ви се засилят, след като започнете да ядете глутен отново, това е знак, че имате непоносимост към глутен.

Каква е връзката между непоносимост към глутен и псориатичен артрит?

Непоносимост към глутен, псориатичен артрит и други псориатични състояния предизвикват необичайни имунни реакции в тялото ви. Въпреки че са необходими повече изследвания, някои експерти смятат, че съществува връзка между непоносимост към глутен и псориазис. Например, проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology, установи, че хората с цьолиакия имат повишен риск от псориазис преди и след диагностицирането им. Според изследователи от списанието на Американската академия по дерматология, няколко проучвания показват, че цьолиакия и псориазис споделят някои общи генетични и възпалителни пътища.

Ако имате непоносимост към глутен и псориатичен артрит, яденето на глутен може да предизвика симптоми и на двете състояния. Вашият лекар може да Ви насърчи да избягвате глутена в диетата си.

Диета без глутен

Трябва да премахнете всички продукти, които съдържат пшеница, ечемик или ръж от диетата си, ако искате да имате диета без глутен. Също така трябва да избягвате овес, който не е сертифициран чист или без глутен. Попитайте Вашия лекар или диетолог за списък с храни и съставки, които обикновено съдържат глутен. Например малцът се произвежда от ечемик и се намира в много предварително опаковани продукти.

Ще трябва да прочетете списъците на съставките и да попитате за елементите от менюто в ресторантите. В началото може да изглежда като голяма промяна, но можете да ядете много храни на безглутенова диета. Например, все още можете да ядете:

 • пресни плодове и зеленчуци
 • сушени бобови растения, като леща и нахут
 • зърнени храни без глутен, като ориз, царевица и киноа
 • домашни птици, червено месо и морски дарове

Ако нямате непоносимост към млечни продукти или лактоза, можете да ядете и млечни продукти.

Ако Вашият лекар подозира, че глутенът допринася за симптомите на псориатичен артрит, той може да Ви посъветва да го изключите от диетата си. Но ако не показвате признаци на непоносимост към глутен, избягването на глутен може да причини повече вреда, отколкото полза. Следването на ограничена диета може да затрудни получаването на хранителните вещества, от които се нуждаете за оптимално здраве. Винаги говорете с Вашия лекар, преди да изключите глутена от диетата си.

Вземането за вкъщи

Някои резултати от изследванията сочат връзка между псориатичния артрит и непоносимост към глутен. Необходими са повече изследвания, за да се определи колко силна е тази връзка.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че може да сте чувствителни към глутен. Те могат да ви насърчат да изключите глутена от диетата си. Алтернативно, те могат да ви посъветват да не следвате диета без глутен. Най-важното е да намерите план за лечение, който работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss