Психотерапия за депресия: как работи?

Има много видове психотерапия, за които е доказано, че помагат за облекчаване на симптомите на депресия. Правилният за вас ще зависи от вашите симптоми и нужди.

Психотерапията е често срещан метод на лечение, който може да помогне на хората с депресия да преодолеят симптомите си. По време на психотерапия хората с депресия могат да се научат да управляват негативните мисли, да изградят по-силни взаимоотношения с важните хора в живота си и да проучат как предишните житейски събития влияят на текущото им психично здраве.

Някои планове за психотерапевтично лечение са фокусирани върху отделни проблеми и се изпълняват само за няколко месеца. Други са дългосрочни и могат да продължат с години. Правилната психотерапия за вас зависи от фактори като личните ви предпочитания (като демографски терапевт, който предпочитате) и честотата, тежестта и интензивността на вашите симптоми на депресия.

Какво е психотерапия?

Психотерапията е терапевтично лечение, което използва вербални и психологически методи, за да помогне на хората да преодолеят психичните заболявания и да преодолеят трудни житейски ситуации.

Психотерапията не използва лечение като лекарства. Въпреки това е обичайно на хората да се предписват лекарства заедно с психотерапия, за да се управляват психични състояния, особено състояния на настроението като тревожност, биполярно разстройство и депресия.

Психотерапевтични планове за лечение на депресия

Има няколко различни вида психотерапия, използвани за депресия. Правилният тип за вас ще зависи от фактори като тежестта на вашите симптоми, личните ви предпочитания и всякакви предишни терапевтични преживявания, които сте имали.

Понякога можете да използвате няколко вида терапия заедно, за да постигнете най-добър резултат. Общите психотерапевтични подходи за лечение на депресия включват:

 • Когнитивна терапия: Когнитивната терапия е подход на лечение, който се фокусира върху начина, по който мислите влияят на емоциите. Тази терапия ви помага да се научите да идентифицирате модели на негативно мислене, така че да можете да работите, за да замените негативните мисли с положителни.
 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): CBT ви помага да идентифицирате начина, по който реагирате на негативни мисли и как тези поведения могат да влошат депресията. Той учи как да промените реакцията си на отрицателни емоции, така че да можете да контролирате мислите и настроението си.
 • Междуличностна терапия: Междуличностната терапия ви помага да разгледате взаимоотношенията в живота си, като тези с вашия съпруг, приятели и колеги, и ви помага да търсите начини да ги подобрите. Терапевтът ще ви помогне да намерите начини за адресиране и разрешаване на конфликти.
 • Психодинамична терапия: Психодинамичната терапия е дългосрочен терапевтичен модел, който помага на хората с депресия да разберат пълния си набор от емоции. Често този тип терапия помага на хората да погледнат в детството си или в други моменти от живота си, за да проучат как това може да повлияе на текущото им психическо състояние.

Психотерапия за следродилна депресия

Психотерапията често е важна част от лечението на следродилна депресия (PPD). Обикновено се препоръчва CBT. CBT може да помогне на хората с PPD да избягат от негативните мисловни модели и поведенчески цикли.

Някои хора с PPD също намират междуличностната терапия за полезна. Междуличностната терапия може да помогне на хората с PPD да преценят как голямата промяна в живота на раждането може да повлияе на техните взаимоотношения с другите и да идентифицират стратегии за комуникация и решаване на проблеми.

Щракнете тук, за да научите повече за това как да получите лечение за PPD, дори без застраховка.

Ефективността на психотерапията при депресия

Психотерапията обикновено е ефективна при депресия. Това е свързано с положителни резултати при хора с депресия, включително подобрение на симптомите на депресия.

Проучване от 2018 г. анализира данни от други проучвания върху депресията и психоанализата от няколко десетилетия и страни. Проучването установи, че психотерапията е ефективно лечение за облекчаване на симптомите на депресия.

Психотерапията дава положителни резултати във всички контролни групи, но изследователите не откриват значителни разлики в резултатите от различните видове психотерапия.

Какво представлява психотерапията?

Терапевтичните сесии ще зависят от вида на терапията, която получавате, и от вашите предпочитания. Може да имате индивидуални, семейни, двойки или групови сесии. Може да имате терапия няколко пъти седмично или само веднъж месечно. Някои терапевтични програми са краткосрочни и ще бъдат завършени само за няколко месеца, докато други са дългосрочни и могат да продължат години.

Сесиите могат да се провеждат лично или чрез онлайн телездравна услуга. Повечето психотерапевтични сесии ще продължат от 45 минути до един час.

Без значение от формата или броя на сесиите, вашият терапевт ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че се чувствате комфортно и сигурни. Щракнете тук, за да научите повече за това какви зелени знамена трябва да търсите при терапевт.

Те ще структурират сесии въз основа на вас и вашите нужди или цели. Например, ако възникне проблем или притеснение, докато говорите, може да посветите останалата част от сесията на тази проблемна област, дори ако това не е първоначалният план за срещата.

Вероятно ще обсъдите широк кръг от теми с вашия терапевт, като например:

 • вашето емоционално състояние и как то може да варира през деня или седмицата ви
 • какво се случва в ежедневието ви и как ви се отразява
 • проверка на вашите цели и планове за тяхното постигане
 • вашите взаимоотношения и важните хора в живота ви
 • как да се справяме със социални ситуации или стресови моменти
 • как да се справите с конкретните си симптоми на депресия

Важно е да знаете, че всичко, което казвате по време на терапията, е напълно поверително. Вашата поверителност е гарантирана. По закон единствените случаи, когато терапевт може да наруши тази поверителност, е по съдебна заповед или ако смята, че представлявате непосредствена опасност за себе си или за другите.

Докато медиите често изобразяват терапевтичните сесии като някой, който обяснява травмата си, докато техният терапевт си води бележки, много рядко това е реалността. Създаването на отношения на доверие с вашия терапевт е ключът към успеха на лечението, така че е важно да предприемате нещата със скоростта, която ви е удобна.

Щракнете тук, за да научите повече за намирането на правилния терапевт за вас.

Получаване на подкрепа за депресия

Депресията може да бъде изолираща, но има места, на които можете да се обърнете за подкрепа. Ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с организации като:

 • Националният алианс за психични заболявания (NAMI): NAMI може да ви помогне да намерите безплатна терапия и други местни ресурси. С тях се свързвате 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, като се обадите на 800-950-NAMI (6264).
 • Алиансът за подкрепа на депресията и биполярно разстройство: Ще намерите групи за подкрепа, образователни материали, ресурси и много повече, когато посетите The Depression and Bipolar Support Alliance.
 • Група за подкрепа на тревожност и депресия на Америка: Можете да намерите общност както лично, така и онлайн с групите за подкрепа на тревожност и депресия на Америка.
 • TalkLife: TalkLife е безплатно приложение, което ви свързва с подкрепяща общност от хора, които се справят с депресията и могат да разберат вашите преживявания. Можете да го намерите за Apple или Android.
 • 988 Crisis Lifeline: Ако имате мисли за самоубийство, можете да се свържете с Crisis Lifeline онлайн или в Съединените щати, като се обадите на 988 24/7 за безплатна поддръжка.

Психотерапията е една от основните възможности за лечение на хора с депресия. Психотерапията може да помогне да се идентифицират начини за управление на вашето собствено мислене и поведение. Може да ви помогне да се научите да заменяте негативните мисли с положителни и отрицателното поведение с продуктивни действия.

Други видове психотерапия могат да помогнат на хората да работят върху важните взаимоотношения в живота си и да разберат как тяхното минало може да повлияе на сегашното им психично здраве. Правилната психотерапия за вас зависи от вашите симптоми и предпочитания, но има много ресурси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss