Психично здраве, депресия и менопауза

Менопаузата може да повлияе на психичното ви здраве

Наближаването на средна възраст често носи повишен стрес, тревожност и страх. Това може частично да се дължи на физически промени, като например намаляване на нивата на естроген и прогестерон. Горещите вълни, изпотяването и други симптоми на менопаузата могат да причинят смущения.

Възможни са и емоционални промени, като например притеснения за остаряване, загуба на членове на семейството или напускане на дома.

За някои жени менопаузата може да бъде време на изолация или разочарование. Семейството и приятелите може не винаги да разбират през какво преминавате или да ви предоставят необходимата подкрепа. Ако имате проблеми с справянето, е възможно да развиете тревожност или депресия.

Разпознаване на симптомите на депресия

Всеки се чувства тъжен от време на време. Ако обаче редовно се чувствате тъжни, плачещи, безнадеждни или празни, може да изпитвате депресия. Други симптоми на депресия включват:

 • раздразнителност, разочарование или гневни изблици
 • тревожност, безпокойство или възбуда
 • чувство за вина или безполезност
 • загуба на интерес към дейности, на които сте се радвали
 • проблеми с концентрацията или вземането на решения
 • пропуски в паметта
 • липса на енергия
 • спите твърде малко или твърде много
 • промени в апетита
 • необяснима физическа болка

Разбиране на рисковете от депресия

Промяната на нивата на хормоните по време на менопаузата може да повлияе на вашето физическо и емоционално здраве. Също така, бързият спад на естрогена може да не е единственото нещо, което влияе върху настроението ви. Следните фактори също могат да направят развитието на тревожност или депресия по време на менопаузата по -вероятно:

 • диагноза с депресия преди менопаузата
 • негативни чувства към менопаузата или идеята за стареене
 • повишен стрес от работа или лични отношения
 • недоволство от вашата работа, жизнена среда или финансово положение
 • ниско самочувствие или тревожност
 • не се чувствате подкрепени от хората около вас
 • липса на упражнения или физическа активност
 • пушене

Лечение на депресия чрез промени в начина на живот

Депресията по време на менопаузата се лекува по същия начин, по който се лекува по всяко друго време в живота. Вашият лекар може да Ви предпише промени в начина на живот, лекарства, терапия или комбинация от тези опции.

Преди да приписвате депресията си на менопаузата, Вашият лекар първо ще иска да изключи всякакви физически причини за симптомите Ви, като проблеми с щитовидната жлеза.

След като поставите диагноза, Вашият лекар може да предложи следните промени в начина на живот, за да провери дали те осигуряват естествено облекчение от вашата депресия или тревожност.

Адекватно заспивайте

Много жени в менопауза изпитват проблеми със съня. Вашият лекар може да препоръча да спите повече през нощта. Опитайте се да следвате редовен график за сън, като си лягате по едно и също време всяка вечер и се събуждате по едно и също време всяка сутрин. Поддържането на спалнята ви тъмно, тихо и хладно, докато спите, също може да помогне.

Получавайте редовни упражнения

Редовните упражнения могат да помогнат за облекчаване на стреса, като същевременно повишат енергията и настроението ви. Опитайте се да упражнявате поне 30 минути на ден, пет дни в седмицата. Например, отидете на бърза разходка или колоездене, плувайте обиколки в басейн или играйте тенис.

Също така е важно да включите поне две сесии за укрепване на мускулите в седмичната си рутина. Вдигането на тежести, заниманията с ленти за съпротива и йога може да са добър избор. Не забравяйте да обсъдите планираните упражнения с Вашия лекар.

Опитайте техники за релаксация

Йога, тай чи, медитация и масаж са релаксиращи дейности, които могат да помогнат за намаляване на стреса. Те могат също така да имат допълнителната полза да ви помогнат да спите по -добре през нощта.

Откажете се от пушенето

Изследванията показват, че жените в менопауза, които пушат, са изложени на по -голям риск от развитие на депресия, в сравнение с непушачите. Ако в момента пушите, помолете за помощ, за да се откажете. Вашият лекар може да Ви даде информация за инструментите и техниките за отказване от тютюнопушенето.

Потърсете групи за поддръжка

Вашите приятели и членове на семейството може да ви осигурят ценна социална подкрепа. Понякога обаче помага да се свържете с други жени във вашата общност, които също преминават през менопаузата. Не забравяйте, че не сте сами. Има и други, които също преминават през тази промяна.

Лечение на депресия чрез медикаменти и терапия

Ако промените в начина на живот не донесат облекчение, Вашият лекар може да разгледа други възможности за лечение. Например, може да се препоръча хормонална заместителна терапия, антидепресанти или разговорна терапия.

Естроген заместваща терапия с ниски дози

Вашият лекар може да Ви предпише естроген заместваща терапия, под формата на перорално хапче или кожен пластир. Изследванията показват, че заместващата терапия с естроген може да облекчи както физическите, така и емоционалните симптоми на менопаузата. Въпреки това, естрогенната терапия може също да увеличи риска от рак на гърдата и кръвни съсиреци.

Антидепресантна лекарствена терапия

Ако хормонозаместителната терапия не е опция за вас, Вашият лекар може да Ви предпише традиционни антидепресанти. Те могат да се използват в краткосрочен план, докато се приспособявате към промените в живота си, или може да се нуждаете от тях за по -дълъг период от време.

Говорене на терапия

Чувството за изолация може да ви попречи да споделите това, което изпитвате с приятели или членове на семейството. Може да ви бъде по -лесно да говорите с обучен терапевт, който може да ви помогне да се справите с предизвикателствата, които изпитвате.

Депресията по време на менопаузата е лечима

Депресията по време на менопаузата е лечимо състояние. Важно е да запомните, че има няколко възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да предоставят стратегии за копиране с промени. Говорете с Вашия лекар, за да откриете кои опции могат да бъдат най -ефективни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss