Психично заболяване ли е разстройството, свързано с употребата на алкохол?

Категоризацията на „алкохолизма“ се промени с течение на времето. Признаването на разстройството, свързано с употребата на алкохол, като състояние на психичното здраве улеснява по-съпричастно и ефективно лечение, включително терапия и групова подкрепа.

Разстройството при употреба на алкохол (AUD) е медицинско и психично здравословно състояние, а не морален проблем.

AUD е известен като „алкохолизъм“ до 1994 г., когато Американската психиатрична асоциация (APA) отхвърли този термин в полза на „злоупотреба с алкохол“ и „алкохолна зависимост“.

Организацията актуализира отново терминологията през 2013 г. до „разстройство, свързано с употребата на алкохол“, което се вписва под чадъра на разстройствата, свързани с употребата на вещества в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

APA вече не използва клинично термините „злоупотреба с алкохол“ и „алкохолизъм“, защото те са по-малко точни и допринасят за стигмата около състоянието.

Прочетете, за да научите защо AUD се счита за състояние на психичното здраве, кои психични състояния обикновено се срещат заедно с него и възможностите за лечение.

Защо AUD е състояние на психично здраве

Наоколо 14% от възрастните в САЩ може да имат AUD.

DSM-5-TR определя състоянието на психичното здраве като съвкупност от когнитивни, емоционални и поведенчески симптоми, причинени от физическа, умствена дисфункция или дисфункция на развитието.

Състоянието на психичното здраве причинява дистрес или неуспехи в обществото, на работното място и в други значими дейности.

AUD затруднява обработката на мислите и регулирането на емоциите и поведението, което води до умствени, физически и емоционални симптоми. В резултат на това AUD създава много пречки и разочарования в ежедневния живот.

Диагностичните критерии за AUD като състояние на психичното здраве включват:

 • постоянно пиене на повече алкохол, отколкото сте искали
 • множество предишни опити за намаляване или отказване
 • прекарване на много време в купуване на алкохол, пиене или възстановяване от махмурлук
 • глад или желание за пиене, които не можете да игнорирате
 • трудности на работа, училище или у дома, причинени от пиене
 • продължаване на пиенето, въпреки че това се отразява негативно на вашата работа, училище или домашен живот
 • намаляване на работата, взаимоотношенията или дейностите поради пиене
 • пиене в ситуации, които ви излагат на риск от телесна повреда
 • продължаване на пиенето, въпреки че алкохолът причинява и увеличава физическите или психическите здравословни проблеми
 • толерантност или нужда от повече алкохол, за да получите същия ефект

 • симптоми на отнемане на алкохол

Това също е болест

Освен че е диагностицирано състояние на психичното здраве, AUD е и медицинско заболяване.

Още през 1933 г. в Стандартната класифицирана номенклатура на болестите алкохолизмът е посочен като болест. Както Американската медицинска асоциация (AMA), така и APA одобриха тази класификация.

Но през 1956 г. AMA официално обозначен алкохолизмът като заболяване, което означава, че хората трябва да бъдат хоспитализирани и лекувани за състоянието. AMA подчертава, че в случай на алкохолизъм (за разлика от интоксикацията), лицето не е имало контрол върху употребата на алкохол.

По това време AMA определи алкохолизма като зависимост от алкохола до такава степен, че той пречи на вашите:

 • физическо здраве
 • душевно здраве
 • отношения
 • способност за функциониране в обществото

Съпътстващи състояния на психичното здраве

Някои състояния на психичното здраве е по-вероятно да се появят едновременно или да съществуват заедно с AUD, като например:

 • биполярно разстройство
 • шизофрения
 • антисоциално разстройство на личността
 • безпокойство
 • депресия
 • посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и комплексна травма

В много случаи AUD увеличава шансовете за съпътстващо състояние на психичното здраве. Например AUD може тройна шансовете ви да изпитате голямо депресивно разстройство (MDD). Цикълът на интоксикация и абстиненция също може да причини MDD и други проблеми с психичното здраве.

Ролята на психичното здраве при лечението на AUD

Изследвания от 2019 г. предполагат, че социалната подкрепа, както и изграждането на самоефективност и чувство за смисъл могат да помогнат за намаляване на честотата на повторение на AUD и грижите за психичното здраве често изпълняват тази роля.

За хора, които също изпитват алкохолна зависимост, първата стъпка в лечението на AUD може да включва медицинска помощ. Все пак само малък брой хора с AUD се нуждаят от медицинска помощ по време на този процес.

Медицинското лечение на симптомите на отнемане на алкохол може да включва:

 • интравенозна хидратация
 • добавки с тиамин
 • лекарства, като бензодиазепини

По-голямата част от лечението на AUD включва психично здраве и емоционална подкрепа, с подходи, включващи:

Мотивационно интервюиране

Мотивационното интервюиране е основан на доказателства метод, който може да помогне на хората да изградят мотивация да намалят или да се въздържат от алкохола. Той е ефективен, защото мотивацията и активното участие често са ключови за възстановяването на AUD.

Целите на мотивационното интервюиране включват:

 • изследване и обработка на амбивалентността относно трезвостта
 • предлагане на съпричастност
 • насърчаване на самоефикасността

Когнитивно-поведенческа терапия (CBT)

CBT е един от най-често видове терапия за AUD. CBT работи, като ви помага да изследвате как вашите мисловни модели влияят на вашите реакции и поведение, така че да можете да научите нови начини за реагиране на емоциите.

А Преглед на изследванията за 2020 г установи, че CBT позволява на хората с AUD да изградят умения за справяне и емоционално регулиране.

Терапия на приемане и обвързване (ACT)

ACT може да помогне на хората с AUD да признаят и да преодолеят предизвикателните емоции, вместо да ги блокират. Може да помогне, ако развиете AUD чрез употреба на алкохол за потискане на болезнени емоции и спомени.

Изследването на ценностите ви и поемането на житейски път, който е значим за вас, също е част от ACT и това може да ви помогне да избегнете повторение.

Изследване от 2019 г. установи, че ACT може да помогне на хора, които не са се възползвали от съществуващите AUD лечения, но са необходими по-големи проучвания, за да се подкрепи неговата ефективност.

Терапия, базирана на вниманието

Подходите, базирани на вниманието към терапията за AUD, включително медитация на вниманието и базирано на вниманието намаляване на стреса, са свързани с:

 • повече въздържание
 • по-ниски нива на желание
 • намален стрес

Внимателността може също да помогне за справяне с депресия и травматични състояния, които се появяват едновременно с AUD.

Групи за подкрепа

Групи от дванадесет стъпки, като Анонимни алкохолици (AA) и други подходи за подкрепа, могат да осигурят солидарност и емоционална подкрепа чрез възстановяване на AUD.

Преглед от 2020 г. установи, че групите от 12 стъпки дори могат да бъдат по-ефективни при увеличаване на процента на въздържание от други форми на лечение.

Търсите подкрепа? Ето нашите най-добри избори за групи за поддръжка на AUD.

Долния ред

AUD, известен някога като алкохолизъм, е медицинска диагноза и състояние на психичното здраве.

Като състояние на психичното здраве AUD се отнася до употреба на алкохол, която се чувства тревожна или извън вашия контрол. Много насочени към психичното здраве лечения за AUD могат да помогнат за възстановяването, от мотивационно интервюиране до обучение за внимателност.

Ако смятате, че може да имате AUD, налична е поддръжка. Можете да потърсите съпричастен специалист по психично здраве, като използвате нашия инструмент Healthline FindCare, за да получите повече информация и да помогнете в намирането на правилното лечение за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss