Протонната терапия лекува ли рак на хранопровода?

Протонната терапия е вид лъчева терапия, която използва протони вместо рентгенови лъчи. Ново изследване предполага, че може ефективно да лекува рак на хранопровода с по-малък риск от увреждане на близки органи.

The Американско общество за борба с рака изчислява, че около 21 560 души в Съединените щати ще получат диагноза рак на хранопровода през 2023 г. Въпреки че процентът на преживяемост при рак на хранопровода се е увеличил четирикратно през последните 50-60 години, само около 20% от хората живеят поне 5 години след диагнозата.

Ракът на хранопровода може да бъде труден за лечение поради местоположението на хранопровода, който е близо до белите дробове и сърцето. Хирургията и лъчевата терапия могат да имат висок риск от увреждане на тези органи. Увреждането на органите става по-вероятно при по-високи дози радиация.

А малко проучване от 2022 г предполагат, че протонната терапия може да намали токсичността на сърцето и белите дробове. И може да бъде еднакво ефективни като традиционна лъчева терапия.

Нека разгледаме по-задълбочено потенциалните ползи и рискове от протонната терапия.

Какво представлява протонната терапия за рак на хранопровода?

Протонната терапия е вид лъчева терапия, която се изследва за лечение на рак на хранопровода.

Традиционната лъчева терапия използва рентгенови лъчи за унищожаване на раковите клетки. Рентгеновите лъчи могат също да причинят увреждане на близката здрава тъкан. Вашето сърце и бели дробове са изложени на особен риск от увреждане при лечение на рак на хранопровода поради тяхната близост.

Протонната терапия използва лъчи от протони за унищожаване на раковите клетки вместо рентгенови лъчи. Протонната терапия може потенциално да изложи здравата тъкан на по-малко радиация, докато ефективно лекува рака.

Все още има малко изследвания, сравняващи резултатите от хора, подложени на протонна терапия за рак на хранопровода, с тези, които не са. Но изследователите се надяват, че това може да помогне за подобряване на перспективите за рак на хранопровода.

Какви са ползите от протонната терапия при рак на хранопровода?

Традиционната лъчева терапия причинява висок процент на усложнения, когато се използва за лечение на рак на хранопровода. Основното предимство на протонната терапия е, че тя излага вашите здрави клетки, особено тези в сърцето и белите дробове, на по-малко радиация, като същевременно предлага същата ефективност.

В малко проучване от 2023 г, изследователите установиха, че протонната терапия може да бъде безопасна и ефективна за лечение на рак, който се е разпространил в лимфните възли след операция. Те също така установиха, че може да бъде безопасно и ефективно дори когато конвенционалната лъчева терапия е трудно да се осигури с химиотерапия.

Изследователите установяват, че половината от хората в тяхното проучване са живели най-малко 22 месеца, значително по-дълго от очакваното при традиционното лечение. За справка, в проучване от 2021 г. в Холандия изследователите установиха, че половината от хората с локален или регионален рецидив на рак на хранопровода са живели по-малко от 7,4 месеца.

Какви са недостатъците на протонната терапия при рак на хранопровода?

Технологията за протонна терапия е скъпа и малко центрове са закупили необходимото оборудване.

Въпреки по-високата цена, налични са сравнително малко изследвания, изследващи степента на преживяемост на хора, които са получили протонна терапия, в сравнение с хора, които са получили традиционна лъчева терапия.

Въпреки че протонната терапия може да причини по-малко токсичност от традиционната лъчева терапия, тя все пак може да причини усложнения, някои от които потенциално животозастрашаващи, като например:

 • радиационен пневмонит
 • течност около сърцето
 • заболяване на сърдечната клапа
 • атеросклероза на коронарните артерии
 • кардиомиопатия
 • аритмия

Колко ефективна е протонната терапия при рак на хранопровода?

Изследванията, изследващи резултатите от използването на протонна терапия за лечение на рак на хранопровода, все още са в ранен етап. Някои проучвания са открили обещаващи резултати.

В малко проучване от 2023 г споменато по-горе, изследователите откриха, че 4 от 11 души, които са получили протонна терапия за рецидивиращ рак на хранопровода, са починали, според среден период на проследяване от 20,2 месеца. Половината от хората са живели поне 22,4 месеца и никой не е развил сериозни усложнения. Две години след процедурата 27% са живи.

В малко проучване от 2022 г. изследователите разглеждат комбинираното използване на протонна терапия и химиотерапия за 17 души с рак на хранопровода. 3-годишната обща преживяемост беше 55%което означава, че тези хора са били все още живи 3 години след лечението.

Кой трябва да обмисли протонна терапия за рак на хранопровода?

Лекарите използват лъчева терапия за лечение на почти всички стадии на рак на хранопровода. Протонната терапия все още не е широко достъпна, тъй като само няколко лечебни центъра разполагат с необходимото оборудване.

Протонната терапия може да бъде добра алтернатива на традиционната лъчева терапия за хора, които могат да си позволят и имат достъп до процедурата.

Кой трябва да го избягва?

Условия които може да ви направят недопустими за лъчева терапия включват:

 • бременност
 • заболявания на съединителната тъкан като лупус
 • напреднало белодробно заболяване
 • предишна лъчева терапия на същото място за друг рак
 • използване на пейсмейкър

Алтернативно лечение на рак на хранопровода

Лекарите използват седем стандартни лечения за рак на хранопровода:

 • операция
 • лъчетерапия
 • химиотерапия
 • химиотерапия и лъчетерапия заедно
 • лазерна терапия (в ранен стадий)

 • електрокоагулация (използване на топлина за унищожаване на раковите клетки)
 • имунотерапия

Изследователите продължават да търсят по-нови лечения за рак на хранопровода, които може да са по-ефективни от сегашните лечения. Едно ново лечение, което изследователите разглеждат, е комбиниране на имунотерапия с таргетна терапия лекарства.

Често задавани въпроси относно протонната терапия при рак на хранопровода

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно протонната терапия за рак на хранопровода.

Може ли протонната терапия да излекува рак на хранопровода?

Ракът на хранопровода е в момента рядко лечимо. Но когато лекарят го открие рано, това може да увеличи шанса за излекуване. Протонната терапия може да помогне за подобряване на шансовете за оцеляване.

Какво е най-доброто лечение за рак на хранопровода?

Най-доброто лечение за рак на хранопровода зависи от това докъде се е разпространил вашият рак. Лечението обикновено се състои от някаква комбинация от химиотерапия, лъчева терапия и операция.

Имунотерапията и таргетната терапия са обещаващи нови лечения, които лекарите могат да комбинират с други лечения, за да увеличат процента на преживяемост.

За вкъщи

Протонната терапия е вид лъчева терапия, която използва лъчи от протони вместо рентгенови лъчи. Изследванията показват, че излага здравата тъкан на по-малко радиация и може да помогне за намаляване на токсичността за сърцето или белите дробове.

Все още има малко изследвания, сравняващи ефективността на протонната терапия с традиционната лъчева терапия при хора с рак на хранопровода. Изследователите се надяват, че това може да помогне за подобряване на процента на преживяемост при рак на хранопровода в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss