Прогресивно-рецидивираща множествена склероза (PRMS)

Какво е прогресивно-рецидивираща множествена склероза (PRMS)?

През 2013 г. медицински експерти предефинираха видовете МС. В резултат на това PRMS вече не се счита за един от отделните видове МС.

Смята се, че хората, които в миналото са получили диагноза PRMS, имат първично прогресираща МС с активно заболяване.

Първичната прогресивна множествена склероза (PPMS) е известна със симптоми, които се влошават с течение на времето. Заболяването може да се характеризира като „активно“ или „неактивно“. PPMS се счита за активен, ако има нови симптоми или промени при ЯМР сканиране.

Най-честите симптоми на PPMS водят до промени в мобилността и могат да включват:

 • промени в походката
 • сковани ръце и крака
 • тежки крака
 • невъзможност за ходене на дълги разстояния

Прогресивно-рецидивиращата множествена склероза (PRMS) се отнася до PPMS с активно заболяване. Малък процент от хората с множествена склероза (МС) имат тази прогресивно-рецидивираща версия на заболяването.

Дефиниране на „рецидив“ в активен PPMS

В началото на МС някои хора преминават през колебания в симптомите. Понякога те не показват никакви признаци на МС в продължение на дни или седмици.

Въпреки това, по време на периоди на покой, симптомите могат да се появят без предупреждение. Това може да се нарече рецидив на МС, екзацербация или атака. Рецидивът е нов симптом, повторна поява на стар симптом, който преди това се е подобрил, или влошаване на стар симптом, което продължава повече от 24 часа.

Рецидивите при активна PPMS са различни от рецидивите при рецидивиращо-ремитентна множествена склероза (RRMS).

Хората с PPMS изпитват постепенно протичане на симптомите. Симптомите може да се облекчат малко, но никога да не изчезнат напълно. Тъй като симптомите на рецидив никога не изчезват при PPMS, човек с PPMS често ще има повече симптоми на MS, отколкото някой с RRMS.

След като се развие активен PPMS, рецидивите могат да възникнат спонтанно, със или без лечение.

Симптоми на PPMS

Симптомите на подвижност са сред най -честите признаци на PPMS, но тежестта и видовете симптоми могат да варират от човек на човек. Други често срещани признаци на активен PPMS могат да включват:

 • мускулни спазми
 • слаби мускули
 • намалена функция на пикочния мехур или инконтиненция
 • световъртеж
 • хронична болка
 • промени в зрението

С напредването на заболяването PPMS може да причини по-рядко срещани симптоми като:

 • промени в речта
 • треперене
 • загуба на слуха

Прогресия на PPMS

Освен рецидивите, активният PPMS също се характеризира с последователно прогресиране на намалената неврологична функция.

Лекарите не могат да предскажат точната скорост на прогресия на PPMS. В много случаи прогресията е бавен, но стабилен процес, който продължава няколко години. Най-тежките случаи на PPMS се характеризират с бърза прогресия.

Диагностика на PPMS

PPMS може да бъде трудно да се диагностицира в началото. Това отчасти се дължи на факта, че рецидивите при PPMS не са толкова забележими, колкото при други по-леки форми на МС.

Някои хора предават рецидивите в резултат на лоши дни, вместо да предполагат, че са признаци на обостряне на болестта. PPMS се диагностицира с помощта на:

 • лабораторни тестове, като кръвен тест и лумбална пункция

 • ЯМР сканиране
 • неврологични прегледи
 • медицинска история на човек, описваща симптоматични промени

Лечение на PPMS

Вашето лечение ще се съсредоточи върху подпомагането на управлението на рецидивите. Единственото одобрено от FDA лекарство за PPMS е окрелизумаб (Ocrevus).

Лекарствата са само един аспект от лечението на МС. Вашият лекар може също да препоръча промени в начина на живот, за да помогне за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Редовната физическа активност и храненето могат да допълнят медицинските грижи за МС.

Outlook за PPMS

В момента няма лек за МС.

Подобно на други форми на заболяването, лечението може да помогне за забавяне на прогресията на PPMS. Лечението може също да облекчи симптомите.

Ранната медицинска намеса може да помогне за предотвратяване на значителното влияние на заболяването върху качеството на живот. Важно е обаче да получите правилна диагноза от Вашия лекар, за да сте сигурни, че получавате адекватна грижа.

Изследователите продължават да изучават МС, за да разберат естеството на заболяването и евентуално да търсят лекове.

Клиничните проучвания на PPMS са по-малко разпространени от другите форми на заболяването, тъй като не е толкова лесно за откриване. Процесът на набиране за клинични изпитвания може да бъде труден, като се има предвид рядкостта на този тип МС.

Повечето проучвания за PPMS изследват лекарства за управление на симптомите. Ако се интересувате от участие в клинично изпитване, обсъдете подробностите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss