Прогноза за грипния сезон 2009: Какво да очаквате тази година

Всяка година повече от 200 000 души в САЩ са хоспитализирани поради грипни усложнения и приблизително 36 000 души умират от тях. Тази година ще бъде ли по -различна? Ето какво трябва да кажат здравните експерти и какво можете да направите, за да се защитите.

Какво казват лекарите

По -ранните доклади прогнозираха тежък грипен сезон, но сега водещите здравни служители казват, че тези доклади вероятно са били преувеличени. „Досега тази година имахме много малко съобщения за грип – само спорадични случаи и в противен случай все още няма реални индикации за това как ще се развие този сезон“, каза д -р Кейджи Фукуда, ръководител на Глобалната програма за грип в Централата на Световната здравна организация (СЗО) на пресконференция в началото на октомври. Д -р Фукуда каза, че ужасните прогнози може да са произлезли от новините за тазгодишната грипна ваксина, която съдържа три различни щама на грипния вирус от миналата година. Това обаче не е толкова необичайно, тъй като всяка година здравните експерти идентифицират най -новите щамове и актуализират грипната ваксина, за да се борят с тях. И има добри новини за предлагането на ваксини: макар че в някои години грипната ваксина е намаляла, тази година предлагането изглежда добре.

Как тази година е различна

Това, което усложнява тазгодишния грипен сезон, е появата на свински грип или вирус H1N1. Ваксината срещу сезонен грип не предпазва от вируса H1N1. Отделна ваксина срещу H1N1 е напълно разработена и тествана и в момента се изпраща до дистрибуторски центрове в цялата страна. Попитайте вашия доставчик на здравни грижи как да се ваксинирате срещу вируса H1N1.

Кой е изложен на риск

Всеки може да получи сезонен грип, но някои хора са по -уязвими от други. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) идентифицират тези групи като изложени на висок риск от сериозни усложнения:

  • Деца на възраст над шест месеца
  • Бременни жени
  • Мъже и жени на 50 и повече години
  • Хората с хронични заболявания
  • Жители на старчески дом
  • Здравни работници и болногледачи на деца, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани

Какво трябва да направите

1. Ваксинирайте се

Това е най -добрата форма на превенция. Ваксината се предлага в две форми – ваксина срещу грип (инжектирана в ръката ви) и спрей за нос. Изстрелът съдържа мъртви грипни вируси и се препоръчва за хора на възраст над шест месеца, независимо от медицинските състояния. Спреят за нос, който съдържа живи отслабени грипни вируси, е одобрен за здрави хора на възраст от две до 49 години, с изключение на бременни жени. Говорете с Вашия лекар, ако не сте сигурни коя форма трябва да имате. Без значение каква форма ще вземете, опитайте се да получите ваксината в началото на грипния сезон, веднага щом е налична.

2. Избягвайте близък контакт с болни хора

Експертите все още спорят дали носенето на маска за лице наистина помага, но внимавайте около тълпите – особено ако сте изложени на висок риск. Ако е възможно, може да искате да преосмислите плановете за пътуване около януари, когато грипният сезон обикновено достига своя връх.

3. Практикувайте добра хигиена на здравето

Измивайте ръцете си често, покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кихате, и дръжте ръцете си далеч от лицето си. И не се опитвайте да бъдете герой – ако сте болни, останете вкъщи. Можете да предадете грипа на други до седмица след като за първи път почувствате симптоми, така че останете в леглото и си починете. След като треската ви изчезне за 24 часа, обикновено е безопасно да се върнете на работа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss