Причини за цезарово сечение: медицински, лични или други

Едно от първите важни решения, които ще вземете като бъдеща майка, е как да родите бебето си.

Докато вагиналното раждане се счита за най-безопасно, днес лекарите извършват цезарово сечение по-често.

Цезарово сечение – наричано още C-сечение – е често срещана, но сложна процедура, която крие рискове за здравето на майката и бебето.

Какво е планирано цезарово сечение?

Въпреки че раждането с цезарово сечение е често срещано и като цяло безопасно, те крият повече рискове от раждането на бебе вагинално. Поради тази причина се препоръчват вагинални раждания. Но е възможно да насрочите цезарово сечение предварително по медицински причини.

Например, ако бебето ви е в седалищно сечение и не променя позицията си с наближаването на термина, Вашият лекар може да насрочи раждане с цезарово сечение. Освен това раждането с цезарово сечение обикновено се планира по медицински причини, изброени по-долу.

Възможно е също така да насрочите цезарово сечение по немедицински причини, но това не се препоръчва. Цезарово сечение е голяма операция и има по-голям риск от усложнения, включително:

  • загуба на кръв
  • увреждане на органите
  • алергична реакция към анестезия
  • инфекции
  • кръвни съсиреци

Трябва ли да насрочите изборно цезарово сечение?

Планирана операция по немедицински причини се нарича планово раждане с цезарово сечение и Вашият лекар може да разреши тази опция. Някои жени предпочитат да родят чрез операция, защото това им дава повече контрол при вземането на решение кога да се роди бебето им. Може също така да намали известно безпокойство от изчакването на раждането да започне.

Но само защото ви е дадена възможността за планово раждане с цезарово сечение, не означава, че идва без рискове. Има плюсове за планираното цезарово сечение, но има и минуси. Някои здравноосигурителни планове също няма да покрият избираемото цезарово сечение.

Какви са медицинските причини за цезарово сечение?

Цезарово сечение може да бъде насрочено от Вашия лекар преди термина. Или може да се наложи по време на раждането поради спешност.

По-долу са някои от най-честите медицински причини за цезарово сечение.

Продължително раждане

Продължителното раждане – наричано още “неуспешно раждане” или “задържане на раждането” – е причината за почти една трета от цезаровите сечения, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Това се случва, когато нова майка ражда 20 часа или повече. Или 14 часа или повече за майки, които са раждали преди.

Бебетата, които са твърде големи за родовия канал, бавното изтъняване на шийката на матката и носенето на многоплоди могат да удължат раждането. В тези случаи лекарите обмислят цезарово сечение, за да избегнат усложнения.

Ненормално позициониране

За да има успешно вагинално раждане, бебетата трябва да бъдат поставени с главата напред близо до родовия канал.

Но бебетата понякога обръщат сценария. Те могат да поставят краката или дупето си към канала, известно като седалищно раждане, или да поставят първо рамото или страната си, известно като напречно раждане.

Цезарово сечение може да е най-сигурният начин за раждане в тези случаи, особено за жени, носещи няколко бебета.

Фетален дистрес

Вашият лекар може да избере да роди чрез спешно цезарово сечение, ако бебето ви не получава достатъчно кислород.

Рожденни дефекти

За намаляване на усложненията при раждане,лекарите ще изберат да доставят бебета, диагностицирани с определени вродени дефекти, като излишна течност в мозъка или вродени сърдечни заболявания, чрез цезарово сечение, за да намалят усложненията при раждане.

Повторете цезарово сечение

Около 90 процента от жените, които са имали цезарово сечение, могат да родят вагинално за следващото си раждане, според Американската асоциация по бременност. Това е известно като вагинално раждане след цезарово сечение (VBAC).

Бъдещите майки трябва да говорят със своя лекар, за да решат дали VBAC или повторно цезарово сечение е най-добрият и най-безопасен вариант.

Хронично здравословно състояние

Жените могат да раждат чрез цезарово сечение, ако живеят с определени хронични заболявания като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или гестационен диабет. Вагиналното раждане с едно от тези състояния може да бъде опасно за майката.

Лекарите също ще предложат цезарово сечение, ако бъдещата майка има ХИВ, генитален херпес или друга инфекция, която може да бъде предадена на бебето чрез вагинално раждане.

Пролапс на връв

Когато пъпната връв се изплъзне през шийката на матката преди раждането на бебето, това се нарича пролапс на връв. Това може да намали притока на кръв към бебето, излагайки здравето на бебето в риск.

Макар и рядко, пролапсът на връвта е сериозно състояние, което изисква спешно цезарово сечение.

Цефалотазова диспропорция (CPD)

CPD е, когато тазът на бъдещата майка е твърде малък, за да роди бебето вагинално, или ако главата на бебето е твърде голяма за родовия канал. И в двата случая бебето не може да премине през вагината безопасно.

Проблеми с плацентата

Лекарите ще извършат цезарово сечение, когато ниско разположената плацента частично или напълно покрива шийката на матката (placenta previa). Цезарово сечение също е необходимо, когато плацентата се отдели от маточната лигавица, което води до загуба на кислород на бебето (откъсване на плацентата).

Според Американската асоциация по бременност предлежанието на плацентата се случва на 1 на всеки 200 бременни жени. Около 1% от бременните жени изпитват отлепване на плацентата.

Пренасяне на множества

Носенето на няколко може да представлява различни рискове по време на бременност. Това може да причини продължително раждане, което може да постави майката в беда. Едно или повече бебета може също да са в необичайна позиция. Така или иначе, цезарово сечение често е най-безопасният начин за раждане.

За вкъщи

Тъй като бременността и раждането понякога могат да бъдат непредсказуеми, бъдещите майки трябва да бъдат подготвени в случай, че се наложи раждане с цезарово сечение. Раждането е красиво и чудотворно нещо и е най-добре да сте максимално подготвени за неочакваното.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss