Признаци и симптоми на хипертрофична кардиомиопатия

Кардиомиопатията е обобщаващ термин, използван за описване на затруднения с възможността на сърцето ви да изпомпва кръв. Има различни подвидове на това състояние, включително хипертрофична кардиомиопатия (HCM).

При HCM камерата на сърдечния мускул се удебелява и става по-голяма, което засяга лявата камера в долната част на сърцето. Това може да попречи на сърцето ви да изпомпва нормално кръвта.

Важно е да говорите с лекар, ако изпитвате възможни симптоми на HCM. Докато повечето хора могат да водят ежедневен живот с това състояние, съществува и риск от развитие на усложнения, свързани със сърцето, ако HCM не се лекува.

По-долу са дадени 12 признака и симптома на HCM, които можете да обсъдите допълнително с Вашия лекар.

Ранни признаци на хипертрофична кардиомиопатия

Лекарят може да открие ранни признаци на HCM по време на физически преглед, вероятно дори преди да изпитате симптоми. Възможните признаци могат да включват:

 • Неправилен сърдечен ритъм: Наричана още аритмия, сърцето ви може да бие твърде бързо (тахикардия) с HCM. Това също може да доведе до предсърдно мъждене, което се характеризира с прекалено бърз и неправилен сърдечен ритъм.
 • Сърдечни шумове: Със стетоскоп Вашият лекар може също да открие необичайни звуци, които възникват, докато сърцето Ви бие. Шумовете имат различни причини, включително контракции на сърдечния мускул или кръв, циркулираща през сърцето.
 • Подуване: В случаите, когато HCM прогресира до сърдечна недостатъчност, лекарят може да забележи подуване на ръцете, стомаха или долните крайници. Това също се нарича оток.
 • Слаб или забавен растеж: Педиатърът може да открие този признак при бебета или малки деца.

Симптоми на хипертрофична кардиомиопатия

Някои хора в ранните стадии на HCM може да нямат симптоми. Въпреки това, симптомите на HCM могат да се развият, когато състоянието се влоши или могат да бъдат леки в по-ранните етапи.

Възможните симптоми на HCM включват:

 • Замаяност: Намален кръвен поток или неравномерен сърдечен ритъм от HCM може да ви накара да се почувствате замаяни. Това също може да се влоши, когато се изправите внезапно след почивка.
 • припадък: В някои случаи замаяността от HCM може също да ви накара да се чувствате прималени.
 • Умора: HCM може да ви накара да се чувствате по-уморени от обикновено, дори след добър сън или почивка.
 • Недостиг на въздух: Този симптом може да се влоши и след физическа активност.
 • Болка в гърдите: Нарушенията на кръвния поток и сърдечния ритъм могат да ви накарат да почувствате болка в гърдите. Болката може да се влоши и след обилно хранене или упражнения.
 • Оток: Въпреки че също е възможен признак на HCM, който лекарят може да открие, може също да забележите подуване на стомаха или крайниците като симптом на HCM.
 • Стомашно-чревни проблеми: Могат да се появят симптоми като диария, повръщане и загуба на апетит, особено при бебета и малки деца.
 • суетене: Бебе или малко дете с HCM може да бъде необичайно нервно и неутешимо.

Кога да се обадите на 911

Ако изпитвате недостиг на въздух за повече от няколко минути въпреки почивката, трябва да се обадите на 911 за спешна медицинска помощ.

Обадете се на 911, ако почувствате болка в гърдите, която е силна и/или преминава към ръката или челюстта ви. Това може да са възможни признаци на инфаркт.

причини

HCM може да се развие във всяка възраст. Точната причина за HCM не е известна, но се смята, че комбинация от стрес, основни медицински състояния и гени може да допринесе за развитието му. Всъщност се счита за най-често генетично заболяване на сърцето.

Може също да сте изложени на повишен риск от развитие на HCM, ако имате роднина от първа степен, като родител или брат или сестра, с HCM. Фамилната анамнеза за сърдечна недостатъчност, инфаркт или сърдечен арест също може да повиши индивидуалния ви риск.

Говорете с Вашия лекар

Бързата диагноза и план за лечение могат да помогнат за предотвратяване на възможни усложнения на HCM. Те включват сърдечни проблеми, като аритмии, инсулт или сърдечна недостатъчност. Макар и рядък, HCM може също да увеличи риска от животозастрашаващ сърдечен арест.

Ако се подозира HCM чрез признаци, които лекар вижда, или симптоми, които сами докладвате, те ще препоръчат тестове, които измерват както сърдечната ви функция, така и всички признаци на удебеляване в долната камера.

Те включват:

 • ехокардиограма
 • стрес тестове
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • сърдечен магнитен резонанс (MRI)
 • генетично изследване

Вашият лекар може също да Ви препоръча временно да носите устройство за откриване на сърдечни аритмии. Те включват преносими устройства като Холтер или монитори за събития, които носите от 24 до 48 часа наведнъж.

Ако сте диагностицирани с HCM, лекарят може да препоръча лечение за намаляване на симптомите, които изпитвате, както и за предотвратяване на усложнения. Те могат да включват лекарства като бета-блокери или блокери на калциевите канали.

В някои случаи може да се препоръча операция за подпомагане на намаляването на удебелените тъкани в сърдечния мускул. Това също ще помогне за увеличаване на притока на кръв към и от сърцето.

HCM е вид кардиомиопатия, която кара сърцето ви да става по-голямо и по-дебело, което затруднява мускулите да изпомпват кръв, както трябва. Въпреки че не всички случаи причиняват забележими симптоми, важно е HCM да се лекува рано, за да се предотвратят усложнения, свързани със сърцето.

От друга страна, ако стеизпитвате възможни симптоми на HCM, незабавно се обадете на Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да диагностицирате точно това състояние и да предложат цялостен план за лечение, който може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss