Признаци и симптоми на напреднал медуларен рак на щитовидната жлеза

Преглед

Медуларен рак на щитовидната жлеза е рядка форма на рак на щитовидната жлеза 5 процента на диагнози рак на щитовидната жлеза. Ранното откриване на рака може да бъде трудно.

Медуларен рак на щитовидната жлеза обикновено напредва от щитовидната жлеза към лимфните възли. Недиагностициран медуларен рак на щитовидната жлеза може да се разпространи в други тъкани на шията и в крайна сметка да достигне до черния дроб, белите дробове, костите и мозъка. След като достигне далечни части на тялото, е малко вероятно да бъде излекуван.

Ранно откриване

Колкото по-рано се открие медуларен рак на щитовидната жлеза, толкова по-вероятно е той да бъде спрян и лекуван. За съжаление може да няма ранни предупредителни признаци за този вид рак.

Забележимите признаци и симптоми като пресипналост, затруднено преглъщане или бучки в гърлото често не се появяват, докато туморът не е напреднал.

Чести симптоми

Въпреки че не всеки ще има едни и същи симптоми, ето някои от най-честите признаци на медуларен рак на щитовидната жлеза:

 • Бучка на врата. Единична бучка в предната част на шията е най-честият симптом. Често се открива по време на рутинен физически преглед. Бучките в областта на щитовидната жлеза и шията обикновено са доброкачествени, но ако забележите необичайно подуване на шията, незабавно се свържете с Вашия лекар.
 • Болка във врата. Болката в предната част на шията може да е свързана с растежа на тумор на щитовидната жлеза. Тази болка може да се разпространи и до ушите.
 • Дрезгавост. Нервът, който контролира гласните ви струни, минава покрай трахеята близо до щитовидната жлеза. Ако ракът се е разпространил в тази гласна струна, това може да повлияе на качеството на вашия глас.
 • Кашлица. Ракът на щитовидната жлеза понякога може да причини упорита кашлица. Трябва да посетите Вашия лекар, ако имате кашлица, която не е свързана с настинка или такава, която не преминава.
 • Проблем с преглъщането (дисфагия). Ако тумор на щитовидната жлеза стане достатъчно голям, той може да натисне хранопровода и да затрудни преглъщането.
 • Задух (задух). Подобно на проблеми с преглъщането, ако туморът на щитовидната жлеза е достатъчно голям, той може да се притисне към дихателната тръба и да попречи на дишането.

Други признаци и симптоми

Други, по-редки или необичайни признаци на медуларен рак на щитовидната жлеза, за които трябва да сте наясно, включват:

 • Тежка диария. Това е много рядък симптом, който понякога се среща при хора с напреднал медуларен рак на щитовидната жлеза. Туморът произвежда високи нива на калцитонин, хормон, който може да причини тежка диария.
 • синдром на Кушинг. В редки случаи туморите на надбъбречната жлеза могат да причинят синдром на Кушинг, състояние, което възниква, когато туморът отделя хормони, които щитовидната жлеза не би създавала нормално. Синдромът на Кушинг, свързан с медуларен рак на щитовидната жлеза, е необичаен. Синдромът е по -често причинен от свръхпроизводството на адренокортикотропен хормон (ACTH) на хипофизата или от приемането на перорални кортикостероидни лекарства.
 • Зачервяване на лицето. Червено лице, шия или гърди, съчетани с топли или парещи усещания, могат да бъдат признак за много състояния. Туморите или други необичайни израстъци могат да произвеждат свръхпродукция на хормони, предизвиквайки зачервяване. Симптомът може да бъде и отговор на определени лекарства, храни, алкохол или менопауза.
 • Болка в костите. Хората с медуларен рак на щитовидната жлеза може да имат болки в костите, ако ракът се е разпространил и образува костни лезии.
 • летаргия. Много хора с напреднал рак може да се чувстват физически, емоционално или психически уморени. Причините за умора по време на рак са сложни и не са добре разбрани.
 • Отслабване. Необичайната загуба на тегло е симптом на напреднал медуларен рак на щитовидната жлеза, който се е разпространил извън щитовидната жлеза в други органи.

Ако получите някой от тези симптоми, особено ако има фамилна анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза, отидете на лекар. Вниманието към вашето здраве често е един от най -добрите начини за ранно откриване на рака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss