Предупредителни знаци за главоболие

Общ преглед

Главоболието е изключително често. Всъщност, Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че почти половината от възрастните по света ще имат главоболие в един момент тази година.

Главоболието обикновено изчезва, без да причинява допълнителни проблеми. Дори много хронични главоболия, като мигрена и клъстерно главоболие, не се считат за признаци на по -тежки, основни проблеми. Може да се наложи да бъдат лекувани, за да подобрят живота ви, но няма да изложат живота ви на риск.

Независимо от това, ако почувствате някакви необичайни симптоми, незабавно вземете мерки да посетите лекар или спешното отделение (ER).

Главоболие, което се чувства като свиване на главата

Главоболието от тип напрежение е най-често срещаното първично главоболие. Обикновено е двустранен, което означава, че засяга и двете страни на главата. Обикновено се описва като усещане за притискане.

Главоболието от тип напрежение може да бъде свързано със стрес или мускулно-скелетна система. Те могат да бъдат лекувани с лекарства без рецепта (OTC), като ибупрофен (Advil, Motrin) и аспирин (Bayer).

Главоболие, придружено от гадене, повръщане или чувствителност към светлина и звук

Това са често срещани симптоми на мигренозно главоболие. Мигрената предизвиква пулсиращо усещане, което обикновено се появява само от едната страна на главата.

Те са една от 10 -те най -големи причини за увреждания в световен мащаб. Те не са животозастрашаващи, но могат сериозно да повлияят на вашето благосъстояние.

Ако изпитвате мигрена, важно е да разберете дали има причина. Мигрената е най -често срещана при хора на възраст между 30 и 40 години, според The ​​Migraine Trust. Според Службата за здраве на жените, около 75 процента хората, засегнати от мигрена, са жени.

Факторите, които могат да направят човек по -вероятно да изпита хронична мигрена, включват:

 • затлъстяване
 • диабет
 • депресия
 • хипертония
 • стресови събития от живота

Налични са различни лекарства с рецепта за лечение на мигрена. Други лечения включват извънборсови болкоуспокояващи като Excedrin мигрена и алтернативни методи като акупунктура и билкови лекарства.

Главоболие, което ви събужда

Събуждането от болка в главата е често срещан симптом на клъстерно главоболие. Те са известни също като главоболие на будилника. Подобно на мигрената, клъстерните главоболия се появяват най -често само от едната страна на главата.

Клъстерните главоболия се случват в модели, наречени клъстерни периоди, през които болката може да бъде доста силна и да ви попречи да спите. Понякога болката с клъстерно главоболие е съсредоточена около едното или и двете очи.

Клъстерните главоболия обикновено не са животозастрашаващи. Те обаче могат да бъдат изтощителни, така че ще искате да разберете основната причина.

Главоболие, което ви събужда от съня, може да бъде причинено и от медицински състояния като високо кръвно налягане, сънна апнея и мозъчни тумори. Депресията и отнемането на кофеин също могат да причинят клъстерно главоболие.

Клъстерното главоболие е най -вероятно да засегне хора между 20 и 50 години и мъже, според клиниката Mayo.

Домашните средства, които могат да донесат облекчение, включват магнезиеви добавки, мелатонин и крем с капсаицин. Други методи на лечение включват допълнителен кислород, триптанови лекарства и интравенозно лекарство дихидроерготамин (DHE).

Главоболие с температура или скованост на врата

Главоболие, съчетано с треска или схванат врат, може да показва енцефалит или менингит. Енцефалитът е възпаление на мозъка, докато менингитът е възпаление на мембраната, която обгражда мозъка.

Когато поради тежка инфекция, и двете състояния могат да бъдат фатални. Компрометирана имунна система, захарен диабет и употребата на лекарства за потискане на имунната система могат да ви направят по-податливи на тези инфекции.

Тези инфекции трябва да се лекуват незабавно с интравенозна антибиотична терапия.

Главоболие от гръмотевици

Главоболието от гръмотевици е изключително тежко главоболие, което се появява бързо. Понякога се нарича самотно остро главоболие. Развива се за 60 секунди или по -малко и причинява силна болка.

Главоболието от гръмотевици може да бъде причинено от кървене в мозъка след разкъсване на артериална аневризма, инсулт или друго нараняване.

Болка от гръмотевични главоболия може да се появи навсякъде по главата ви и да се простира до врата или дори до долната част на гърба. Силната болка може да продължи час или повече и може да бъде придружена от замаяност, гадене или загуба на съзнание.

Менингитът, енцефалитът и мозъчните тумори могат да причинят главоболие. Хипертонията е по -честа причина.

Лечението на този вид главоболие ще зависи от причината. Важно е незабавно да говорите с лекар, ако имате главоболие, което достига максимален интензитет след минута или по -малко и не отшумява.

Главоболие след нараняване на главата

Всяка травма на главата, която причинява главоболие, изисква бърза медицинска помощ. Главоболие след всякакъв вид удар в главата може да показва сътресение.

Сътресението е особен риск, ако главоболието продължава да се влошава след нараняването. Дори леко падане или подутина в главата може да доведе до потенциално животозастрашаващо кървене в мозъка.

Главоболие, придружено от проблеми със зрението

Очна мигрена може временно да причини слепота или мигащи светлини на едното око. Тези симптоми понякога ще придружават и типично мигренозно главоболие.

Ако вашите мигрена или редовно главоболие са придружени от тези зрителни смущения, трябва да уведомите Вашия лекар. Възможно е спазмите в ретината да причинят тези симптоми. Хората, които изпитват очна мигрена, може да са по-склонни към дългосрочна загуба на зрението.

Мигрените с аури, известни преди като класически мигрени, също могат да причинят „плаващи“ светлини или слепи петна. В този случай обаче симптомите ще се появят и в двете очи.

Нови или необичайни главоболия

Освен описаните по -горе специфични симптоми на главоболие, всяко ново или необичайно главоболие трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар. Обърнете специално внимание на главоболието, което:

 • за първи път се развива след 50 -годишна възраст
 • внезапна промяна в честотата, местоположението или тежестта
 • постоянно се влошава с времето
 • са придружени от промени в личността
 • причиняват слабост
 • засягат вашето зрение или реч

Жените, които изпитват менопауза, може да открият, че имат нови модели на главоболие или изпитват мигрена, когато никога преди не са имали.

КОПИРАНЕ С ГЛАВОБОЛ

Главоболието е много често, но някои характеристики могат да сигнализират за сериозно състояние. За по -често срещани главоболия, като напрежение, клъстерно или дори мигренозно главоболие, има тригери, които могат да варират от човек на човек. Обръщането на внимание на вашите задействания и малки корекции в начина ви на живот може да ви помогне да избегнете пристъпи на главоболие. – Seunggu Han, д -р

Задейства главоболие

Понякога главоболието може да показва, че тялото ви изпитва оттегляне от химично вещество (като кофеин). Друг път главоболието ви може да бъде предизвикано от дехидратиращите ефекти на консумацията на алкохол.

Също така не е необичайно хората да изпитват главоболие, когато се откажат от пушенето на тютюневи изделия, поради отнемането на никотин. Тези тригери за главоболие обикновено не са показателни за по -голям медицински проблем и изборът на начин на живот може да гарантира, че тези главоболия няма да продължат.

Главоболие от умора, понякога наричано главоболие при натоварване, може да бъде причинено, когато тялото ви е напрегнато от твърде много физическа активност. Напрежението на мускулите на очите и липсата на сън могат да причинят тъпо пулсиращо главоболие, което се чувства подобно на главоболие при натоварване.

Осигуряването на достатъчно почивка, честите почивки от работата с компютър и пиенето на препоръчителното количество вода всеки ден вероятно ще спрат да се появят тези главоболия.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ЧАСОВИН

Воденето на дневник с подробности за това, което сте правили или какво се е случвало по време на главоболието ви, може да ви помогне да определите нещата, които може да искате да избегнете в бъдеще, за да предотвратите повторение на подобно главоболие. – Стейси Р. Сампсън, DO

За вкъщи

Лечението на главоболие ще варира значително в зависимост от причината за тях. Повечето главоболия могат да бъдат лекувани у дома с ибупрофен или аспирин за облекчаване на лека болка.

Но ако изпитвате някой от изброените по -горе предупредителни знаци, ще трябва да потърсите съвет от лекар за това как да лекувате най -добре симптомите си.

Може да се препоръчат антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, промени в начина на живот и други схеми на лечение, за да ви помогнат да облекчите главоболието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss