Предсърдни преждевременни комплекси

Какво представляват предсърдните преждевременни комплекси?

Предсърдните преждевременни комплекси (APCs) са често срещан вид сърдечна аритмия, характеризираща се с преждевременни сърдечни удари, произхождащи от предсърдията. Друго име за предсърдни преждевременни комплекси е преждевременните предсърдни контракции. Един от най-честите симптоми на APC е сърцебиене или необичайно осъзнаване на сърдечния ритъм. Сърцебиенето е сърцебиене, което е изключително бързо, изключително бавно или неравномерно. APC се появяват, когато удар на сърцето ви се случи в началото на сърдечния цикъл. Друго име за това е преждевременен ритъм.

APC води до усещане, че сърцето е прескочило или че пулсът ви е спрял за кратко. Понякога се появяват APC и не можете да ги усетите. Преждевременните удари са често срещани и обикновено безвредни. Рядко APC могат да показват сериозно сърдечно заболяване, като животозастрашаващи аритмии.

Когато се появи преждевременен удар в горните камери на сърцето ви, това е известно като предсърден комплекс или контракция. Преждевременните удари могат да се появят и в долните камери на сърцето ви. Те са известни като вентрикуларни комплекси или контракции. Причините и симптомите на двата вида преждевременни удари са сходни.

Какво причинява предсърдни преждевременни комплекси?

Вашият синусов възел е област от клетки в горната дясна камера на сърцето ви. Той контролира темпото на сърдечния ритъм чрез електрически сигнали. Понякога сигналите от вентрикулите (камери за изпомпване на кръв) на сърцето ви причиняват сърдечен ритъм, който идва по-рано от естествения, нормален ритъм. Това е последвано от пауза и след това по-силен втори удар, защото паузата позволява повече време на кръвта да запълни сърдечната камера.

Причината за преждевременното сърцебиене обикновено е неизвестна. Повечето хора, които имат APC, нямат сърдечни заболявания, според Cardiac Health. Всяко от следните състояния може да причини по-чести преждевременни сърдечни удари, което прави по-вероятно да ги забележите:

 • кофеин
 • алкохол
 • стрес
 • умора или лош сън
 • лекарство, което изброява нередовния сърдечен ритъм като страничен ефект

APC може да означава, че имате допълнителни връзки в електрическата система на сърцето си. Тези допълнителни връзки могат да накарат сърцето ви да бие от време на време неравномерно. Въпреки че това може да е плашещо или досадно, обикновено не е опасно, освен ако не изпитвате често преждевременни удари или те влияят на качеството на живота ви.

Понякога преждевременните удари се дължат на нараняване на сърцето или основно сърдечно заболяване. Ако внезапно започнете да изпитвате прескачане на сърдечни удари или ако сърцето ви се чувства различно по някакъв начин, трябва да накарате Вашия лекар да ви прегледа, за да изключи основен проблем.

Какви са симптомите на предсърдни преждевременни комплекси?

Много хора изпитват APC без симптоми. Може да имате преждевременни удари, без изобщо да сте наясно с тях. Ако сте в състояние да усетите ударите, може да забележите някое от следните чувства, когато се появят:

 • сякаш сърцето ти прескочи
 • сърдечният ритъм временно се усеща усилен или по-силен
 • трептящо усещане близо до сърцето ви

Следните симптоми могат да се появят заедно с APC. Те могат да се появят и при други състояния, които често се бъркат с APC. Всяко от тях може да означава, че може да имате по-сериозно сърдечно заболяване. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако почувствате:

 • усещане за прескачане или препускане в близост до сърцето, придружено от припадък или замаяност
 • ставате потни или бледи, когато забележите, че сърдечният ви ритъм е променен
 • болка в гърдите
 • затруднено дишане
 • изпитват повече от шест сърдечни удари в минута, идващи в групи от три или повече
 • отчитане на пулса в покой над 100 удара в минута

Основни условия

APC понякога могат да бъдат симптом на по-сериозно състояние. Ако забележите, че сърцето ви прескача, бие или бие в комбинация с някой от симптомите, потърсете бърза медицинска помощ.

Възможните основни условия могат да включват:

 • опасни аритмии, които могат да доведат до инсулт или сърдечна недостатъчност
 • сърдечно заболяване, което може да включва инфекция, генетични дефекти и тесни или запушени кръвоносни съдове
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • неизправност на клапата, разделяща горните камери на сърцето ви от долните камери
 • камерна тахикардия, нарушение, което причинява бърз сърдечен ритъм и може да доведе до сърдечни удари

Ако понякога изпитвате преждевременни удари без никакви други симптоми, ударите вероятно не са опасни. Трябва обаче да потърсите лечение всеки път, когато забележите усещане в сърцето си, което е ново и не е било обсъждано преди това с Вашия лекар.

Как се диагностицират предсърдни преждевременни комплекси?

Вашият лекар вероятно първо ще ви зададе някои въпроси, ако имате усещане за прескачане, препускане или удряне на сърцето. Може да ви попитат какво сте правили, когато за първи път сте забелязали симптомите. Те също така вероятно ще попитат за вашата медицинска история.

Следните са индикатори за сърдечно заболяване и могат да наложат по-задълбочен преглед, дори ако APC не придружават други симптоми:

 • диабет
 • висок холестерол
 • високо кръвно налягане
 • да бъдеш с наднормено тегло
 • пушене
 • с фамилна анамнеза за сърдечни заболявания

Вашият лекар ще проведе физически преглед, за да търси индикатори за основните проблеми и да наблюдава функцията на сърцето ви. Процедурите могат да включват слушане на сърдечния ритъм, кръвни тестове за проверка на химичните нива и нивата на холестерола и тестване на кръвното налягане.

Вашият лекар ще следи сърдечната ви честота, ако прегледът ви покаже, че може да имате основен проблем със сърцето, който задейства APC. Моделът на смущения може да помогне на Вашия лекар да разбере какво ги причинява. Това може да се направи с електрокардиограма (ЕКГ). ЕКГ е тест, който записва електрическата активност на сърцето ви по време на нормална дейност или по време на тренировка.

Може също да се наложи да носите монитор за 24 до 48 часа или когато се появят симптоми. Носете този монитор под дрехите си и той записва сърдечния ви ритъм, докато извършвате нормалните си дейности.

Какви са леченията за предсърдни преждевременни комплекси?

Трябва да потърсите лечение всеки път, когато забележите промяна в сърдечния ритъм, която все още не е била обсъдена с Вашия лекар. Повечето случаи на APC не изискват грижи извън първоначалния преглед. Ако Вашият лекар прецени, че Вашите APC не са опасни, вероятно няма да е необходимо да посещавате Вашия лекар, ако ги изпитате отново, освен ако не са чести, придружени от други симптоми или Вашият лекар Ви предостави различни инструкции.

Ако Вашият лекар диагностицира вашите APC като вредни, лечението обикновено се отнася до основното състояние, което предизвиква преждевременните удари. Вашият лекар ще препоръча персонализиран план въз основа на резултатите от вашия преглед.

Понякога безобидните БТР са толкова чести, че могат да попречат на ежедневието ви. Ако случаят е такъв, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства като бета-блокери или лекарства, използвани за лечение на по-сериозни случаи на аритмия. Тези лекарства обикновено потискат контракциите.

Как мога да предотвратя предсърдни преждевременни комплекси?

Можете да предотвратите доброкачествени или безвредни преждевременни удари, като избягвате вещества като наркотици за развлечение, тютюн, алкохол и кофеин. Също така, опитайте се да практикувате редовно сърдечно-съдови упражнения. Тревожността допринася за APC, така че намалете нивата на стрес или обсъдете лекарства против тревожност с Вашия лекар. Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да следвате програма за отслабване, която е здравословна за сърцето ви. Ако видите лекар, който не е запознат с вашата история, уведомете го да ви предпише лекарства, които няма вероятност да увеличат APC.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss