Преглед на хирургията за реконструкция на бъбречната артерия Ex Vivo

Ex vivo реконструкцията на бъбречната артерия е обширна процедура, използвана за лечение на сложни аневризми на артерията, която захранва вашия бъбрек. Това включва отстраняване на бъбрека, възстановяване на артерията и обратно трансплантиране на бъбрека.

Ex vivo реконструкция на бъбречна артерия и автотрансплантация, често съкратена до ex vivo реконструкция на бъбречна артерия, е хирургична техника за лечение на аневризма на бъбречна артерия. Аневризмата на бъбречната артерия е отслабена и разширена част от кръвоносния съд, който доставя вашия бъбрек.

„Ex vivo“ означава извън вашето тяло. „Автотрансплантация“ означава трансплантиране на собствена тъкан.

Процедурата включва временно отстраняване на бъбрека, възстановяване на артерията и след това повторно трансплантиране на бъбрека. Обикновено е запазено за сложни аневризми, които включват множество клонове на вашата бъбречна артерия или частта от вашата бъбречна артерия, която е най-близо до бъбрека ви.

Прочетете, за да научите повече за тази процедура, включително кога може да ви е необходима, какво да очаквате по време на процедурата и потенциални усложнения.

Целта на реконструкцията на бъбречната артерия ex vivo

Ex vivo реконструкцията на бъбречната артерия се използва за лечение на аневризми на бъбречната артерия. Това е планова операция за предотвратяване на разкъсване на аневризма.

Аневризми на бъбречната артерия се срещат при 0,1–2,5% от хората в по-голямата популация. Те обикновено се диагностицират по време на образна диагностика по несвързани причини. Разкъсването на бъбречната артерия е спешна медицинска помощ. Има висок риск на смъртта.

Ex vivo реконструкция на бъбречна артерия се използва за лечение на сложни аневризми, които включват множество клонове на Вашата бъбречна артерия или частите от Вашата артерия близо до Вашия бъбрек. За по-прости процедури лекарите могат да извършат ремонта, като използват техники, които не изискват отстраняване на бъбрека ви.

Настоящите доказателства подкрепят, че аневризмите на бъбречната артерия трябва да бъдат ремонтирани, ако надвишават 3 сантиметра (1,2 инча) в диаметър или ако се появят при хора с:

 • увеличени бъбреци
 • емболия, която е кръвен съсирек, който пътува до отдалечена част на тялото

 • рискови фактори за разкъсване, като високо кръвно налягане или бременност

Усложнения и рискове при реконструкция на бъбречна артерия ex vivo

В преглед от 2022 г. изследователите съобщават за усложнения при 6,9% от 199 души, които са получили ex vivo реконструкция на бъбречната артерия.

Най-честите усложнения са:

 • инфекция на пикочните пътища (2,0%)

 • инфекция на рани (1,3%)
 • намалена бъбречна функция (0,6%)
 • тромб или присаден кръвен съсирек (0,6%)
 • бъбречна хипоперфузия, което е липса на приток на кръв към бъбрека (0,6%)
 • синини (0,6%)
 • лимфоцеле, което е колекция от лимфна течност (0,6%)
 • псевдоаневризма, която е нараняване на стената на кръвоносния съд (0,6%)
 • оклузия, която представлява запушване на артерия (0,6%)

Колко ефективна е ex vivo реконструкцията на бъбречната артерия?

Реконструкцията на бъбречната артерия ex vivo може да бъде много ефективна при лечението на аневризми в бъбречната артерия, особено когато операцията може да е твърде трудна за извършване с помощта на други хирургични техники.

Често това е операция по избор, когато бъбрекът трябва да бъде изключен от кръвоснабдяването си за повече от 30–60 минути.

Според а Доклад и преглед на случай за 2019 г, някои проучвания са установили, че до 100% от хората са имали кръвен поток през бъбречната си артерия при 1-годишно проследяване. Други проучвания съобщават за смъртност от 0–9,6%.

Какво се случва при ex vivo операция за реконструкция на бъбречна артерия?

Ето обща представа за това какво да очаквате преди, по време и след ex vivo реконструкция на бъбречната артерия.

Преди процедурата

Преди процедурата вашият медицински екип назначава тестове, като рентгенова снимка на гръдния кош или кръвни тестове, за да измери цялостното ви здраве. Може да Ви бъде казано да спрете приема на определени лекарства, като разредители на кръвта.

Преди процедурата лекарите прилагат общи анестетици чрез интравенозна (IV) линия, за да ви приспят.

По време на процедурата

Лекарите могат да извършат операцията през голям или малък разрез, като използват тънка тръба, наречена лапароскоп.

Ето обща идея какво да очаквате, ако вашият хирург извърши операцията през голям разрез:

 1. Вашият хирург прави разрез в долната част на гърба за достъп до бъбрека ви.
 2. Отстраняват бъбрека ви и го поставят върху лед.
 3. Вашият хирург поправя увредената част от артерията ви и може да отстрани мъртва тъкан.
 4. Те прикрепят отново бъбрека ви и затварят хирургическите ви рани с шевове или хирургически скоби.

След процедурата

Когато се събудите в стаята за възстановяване, ще бъдете свързани с уринарен катетър, IV и други устройства за измерване на жизнените ви показатели. Можете да пиете течности малко след като се събудите и може да сте в състояние да ядете лека храна няколко часа по-късно.

Вашият медицински екип вероятно ще ви даде лекарства за разреждане на кръвта, за да избегнете развитието на кръвни съсиреци.

Подготовка за ex vivo реконструкция на бъбречна артерия

Обикновено няма да можете да ядете поне 6 часа и да пиете поне 2 часа преди процедурата. Следвайте инструкциите на Вашия лекар, тъй като това време понякога е по-дълго.

Няма да можете да шофирате след процедурата, така че е важно да подготвите превоз до вкъщи предварително.

Лекарите често препоръчват да се откажете от пушенето преди процедури, които изискват обща анестезия, за да се намалят шансовете ви за усложнения.

Ex vivo възстановяване на реконструкцията на бъбречната артерия

Повечето хора могат да напуснат болницата около седмица след бъбречна трансплантация. Трябва да можете да се върнете на работа и обичайните си дейности в рамките на няколко месеца, ако не се развият сериозни усложнения.

Колко струва ex vivo реконструкция на бъбречна артерия?

За да ви даде груба представа за цената, организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че повече от 80% от процедурите за възстановяване на сложна аневризма на шийна артерия в Бостън са под 22 142 долара, като анестезията потенциално струва още 6 669 долара.

Организацията с нестопанска цел изчислява, че 80% от процедурите за отстраняване на бъбрек и трансплантация на бъбрек на донор струват по-малко от 16 789 долара в Бостън, като анестезията потенциално струва още 4 713 долара.

Много застрахователни програми, включително Medicare, покриват поне част от разходите, ако това е медицинска необходима процедура, но е важно да проверите покритието си предварително.

Алтернативи на ex vivo реконструкцията на бъбречната артерия

Ex vivo реконструкцията на бъбречната артерия обикновено е запазена за сложни аневризми. За по-прости процедури Вашият лекар може да използва други хирургични техники, които не изискват отстраняване на бъбрека.

Както отворените, така и ендоваскуларните техники могат да се използват за възстановяване на аневризма на бъбречната артерия. Отворената хирургия включва възстановяване на бъбречната артерия чрез голям разрез. Ендоваскуларната хирургия включва възстановяването му със специални инструменти, които се поставят в кръвоносните ви съдове.

За вкъщи

Подлагането на ex vivo реконструкция на бъбречната артерия може да помогне за предотвратяване на руптурата на аневризма на бъбречната артерия, но идва с някои рискове от усложнения.

Вашият лекар може да ви посъветва дали смята, че вашата аневризма се нуждае от лечение и каква е най-добрата възможност за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss