Преглед на лапароскопската нефректомия

Лапароскопската нефректомия включва отстраняване на единия бъбрек чрез серия от малки разрези със специален инструмент, наречен лапароскоп. Това е опция за лечение на рак на бъбреците и други състояния, които карат бъбреците ви да не работят правилно.

Нефректомията е операция за отстраняване на бъбрека. Може да е необходимо за хора с рак на бъбрека или бъбрек, който не функционира правилно. Лапароскопската нефректомия включва хирург, който премахва бъбрека ви през малки разрези със специален инструмент, наречен лапароскоп.

Изследванията показват, че лапароскопската нефректомия е свързана с по-бързо възстановяване и по-кратък болничен престой от традиционната отворена хирургия.

Лапароскопската нефректомия може да бъде животоспасяваща за хората, които се нуждаят от нея, но като всички операции, тя носи известен риск. Потенциалните рискове включват тежко кървене, увреждане на други органи и реакция към упойката.

В тази статия разглеждаме лапароскопската нефректомия, включително кога лекарите могат да я препоръчат, какво лекува и колко е ефективна.

Целта на лапароскопската нефректомия

Лекарят може да препоръча лапароскопска нефректомия за хора с рак на бъбрека или нефункциониращ бъбрек.

Нефректомия при рак

Нефректомията е едно от най-честите лечения на рак на бъбреците. Хирурзите често извършват лапароскопска нефректомия за лечение на рак в етапи 1-3. Частичната нефректомия, при която се отстранява само част от бъбрека, може да лекува тумори, по-малки от 3 инча през.

Освен това лапароскопската циторедуктивна нефректомия е обичаен избор за лечение на стадий 4 на рак на бъбреците. Тази процедура включва хирург, който премахва бъбрека, след като ракът се е разпространил в отдалечени тъкани, за да се намалят симптомите или да се забави разпространението на рака.

Нефректомия при други бъбречни заболявания

Други състояния, които може да изискват нефректомия, включват:

 • травматично увреждане на бъбреците
 • бъбречна инфекция
 • бъбречни нередности, присъстващи от раждането
 • неракови тумори

Колко ефективна е лапароскопската нефректомия?

Лапароскопската нефректомия може потенциално да излекува рак на бъбреците. В Съединените щати през 2012–2018 г. хората с рак на бъбреците живеят поне 5 години 77% толкова често, колкото хората без рак на бъбреците. Хората с рак на бъбреците са живели най-малко 5 години 93% толкова често.

В проучване от 2020 г. изследователите сравняват ефективността на лапароскопската нефректомия с отворената нефректомия в две болници в Южна Африка. Те установиха, че лапароскопската хирургия е по-добра по отношение на:

 • загуба на кръв
 • скорост на кръвопреливане
 • продължителност на болничния престой
 • общ процент на усложнения

Лапароскопската хирургия не се представи по-зле по отношение на:

 • оперативно време
 • изход от рак
 • нива на сериозни усложнения

Какви са рисковете от лапароскопската нефректомия?

Страничните ефекти, които се появяват при повечето хора, които получават лапароскопска нефректомия, включват болка около мястото на разреза и подуване на корема.

Страничните ефекти, които се появяват при 2-50% от хората, включват:

 • болка във върха на рамото поради дразнене на диафрагмата от въглероден диоксид, който хирург изпомпва в тялото, за да направи бъбрека по-видим
 • кървене, изискващо допълнително лечение
 • инфекция
 • херния
 • нараняване на органи или кръвоносни съдове, изискващо преминаване към отворена операция

По-малко от 2% от хората изпитват:

 • кървене, изискващо кръвопреливане или преминаване към отворена операция
 • нараняване на белодробната кухина
 • сърдечно-съдови проблеми
 • реакции към анестетика, изискващи кръвопреливане

 • инфекции, получени в болницата

Рискът от смърт е по-малък от 1%.

Етапи на лапароскопска нефректомия

Ето какво можете да очаквате преди и по време на процедурата.

Преди процедурата

Около седмица преди процедурата ще имате предварителна оценка, при която вашият лекар ще оцени годността ви и ще ви даде възможност да зададете всякакви въпроси, които може да имате относно вашата процедура.

В деня на вашата процедура ще имате още една възможност да задавате въпроси. Лекарят може да Ви предложи седатив перорално или интравенозно, което означава във вена, около час преди операцията.

В операционната зала ще получите анестезия, която да ви приспи. Обикновено лекар ще приложи упойката през вена на ръката ви.

По време на процедурата

Ето какво можете да очаквате по време на процедурата:

 1. След като заспите, вашият хирург ще ви постави на операционната маса, така че бъбрекът ви да е достъпен.
 2. Те ще поставят катетър в пикочния ви мехур, за да го изпуснат по време на процедурата и да измерят отделянето на урина след това.
 3. След това ще направят малък разрез от около половин инч в корема ви, до пъпа ви. Те ще вкарат пластмасова тръба, наречена порт, в коремната ви кухина и ще прекарат въглероден диоксид през нея, за да надуят кухината. След това ще прекарат тясна тръба с камера през порта, за да погледнат вътре в корема ви. Те обикновено правят два или три други разреза за други портове.
 4. Хирургът ще прекара специални инструменти през портовете, за да извърши операцията. Те ще използват тези инструменти, за да отделят бъбрека ви.
 5. След това ще удължат един от разрезите до около 2–3 инча, за да позволят на бъбрека ви да премине през него.
 6. Накрая ще затворят раните ви с шевове и ще ги покрият с превръзки.

Подготовка за лапароскопска нефректомия

Ще получите някои тестове по време на предварителната си оценка, включително:

 • кръвни изследвания
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • електрокардиограма

Ако пушите, лекарят може да ви препоръча да спрете няколко седмици преди операцията. Това може да намали вероятността от развитие на инфекция на гръдния кош.

Възстановяване след лапароскопска нефректомия

Ще трябва да останете поне 1 нощ в болницата, но е обичайно да останете до 3 нощувки. Вероятно ще бъдете свързани с епидурална упойка, която е вид анестезия, за 2-3 дни. Освен това може да не сте в състояние да ядете или пиете нормално за няколко дни.

Можете бавно да започнете да възобновявате ежедневните си дейности, когато се почувствате готови. Пълното възстановяване от тази процедура може да отнеме 4-6 седмици.

Колко струва лапароскопската нефректомия?

Цената на лапароскопската нефректомия зависи от фактори като това къде живеете и клиниката, в която се извършва процедурата. Medicare и повечето други доставчици на застраховки покриват лапароскопската нефректомия, когато това е медицинско необходимо.

Неправителствената организация FAIR Health изчислява, че разходите в мрежата в Ню Йорк са 7121 долара, а в Оклахома Сити са 1766 долара.

Алтернативи на лапароскопската нефректомия

Отворената лапароскопия е алтернатива на лапароскопската нефректомия. Това е по-инвазивна процедура, която включва отстраняване на целия бъбрек през голям разрез.

Често задавани въпроси относно лапароскопската нефректомия

Ето някои често задавани въпроси относно лапароскопските нефректомии.

Колко време отнема възстановяването след лапароскопска нефректомия?

Пълното възстановяване от процедурата може да отнеме 4–6 седмици. Типичният болничен престой е 1-3 дни.

Каква е разликата между нефректомия и лапароскопска нефректомия?

Отворената нефректомия включва отстраняване на бъбрека през един голям разрез. Лапароскопската нефректомия включва използването на малки разрези и по-малки инструменти.

За вкъщи

Лапароскопската нефректомия може да бъде животоспасяваща, но носи рискове. Следването на инструкциите на вашия хирург преди и след операцията ви дава най-добрия шанс да избегнете сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss