Преглед на емфизематозен холецистит, спешна медицинска помощ, засягаща жлъчния мехур

Какво е емфизематозен холецистит?

В горната дясна част на корема, под черния дроб, има малък орган с крушовидна форма, наречен жлъчен мехур (освен ако вече не сте отстранили своя). Работата на жлъчния мехур е да съхранява и освобождава вид течност, наречена жлъчка.

Жлъчката се произвежда в черния дроб. Той помага за разграждането и усвояването на мазнините, които идват от храната, която ядете. Това ги прави по-лесно смилаеми, когато бъдат освободени от жлъчния мехур в първата част на тънките ви черва, наречена дванадесетопръстник.

Понякога жлъчката може да попадне в жлъчния мехур и да причини интензивна, внезапна болка; зачервяване; раздразнение; и възпаление. Това състояние се нарича холецистит.

В някои случаи пристъпите на холецистит са остри, което означава, че възникват внезапно. В други случаи те са хронични, което означава, че се случват многократно във времето.

Емфизематозен холецистит е рядък, но много сериозен вид остър холецистит, който може бързо да стане животозастрашаващ без незабавно спешно медицинско лечение.

Спешна медицинска помощ

Емфизематозен холецистит се счита за животозастрашаваща спешна медицинска помощ.

Ако изпитате внезапна и силна болка в горната дясна част на корема, обадете се незабавно на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ.

Нуждаете се от незабавно лечение на емфизематозен холецистит, за да избегнете потенциално животозастрашаващи усложнения, свързани със запушване на жлъчния мехур и задържана жлъчка.

Какво причинява емфизематозен холецистит?

Холециститът най-често възниква, когато се образуват втвърдени бучки жлъчка, наречени камъни в жлъчката, и блокират тръбата, която отвежда жлъчката от жлъчния мехур в тънките черва.

В други случаи холециститът може да бъде причинен от:

 • бактериална инфекция
 • тумори в черния дроб или панкреаса
 • диабет, който може да причини намалено кръвоснабдяване на жлъчния мехур

 • утайка от жлъчния мехур, която най-често засяга бременни хора или хора, които са преживели бърза загуба на тегло

Емфизематозен холецистит се причинява от газообразуващи бактерии, които заразяват жлъчния мехур след некроза (смърт на орган) в жлъчния мехур поради липса на кръвоснабдяване. Тази липса на кръвоснабдяване възниква в резултат на тежко или дълготрайно възпаление и кара тъканта на стената на жлъчния мехур да започне да умира. Мъртвата тъкан задържа бактериите, които отделят газ в жлъчния мехур.

Най-често срещаните видове бактерии, причиняващи емфизематозен холецистит, включват:

 • Clostridium perfringens
 • Clostridium welchii
 • Ешерихия коли
 • Клебсиела

Хората с диабет изглежда са изложени на повишен риск тези бактерии да растат в телата им, според 2022 изследване. Имайте предвид обаче, че емфизематозен холецистит е рядък и се среща само в около 1% от всички случаи на остър холецистит, отбелязва същото изследване.

Без лечение газовете ще се натрупат до точката, в която изпълват целия жлъчен мехур. Потенциално може да причини гангрена и да доведе до спукване на жлъчния мехур. Спуканият жлъчен мехур често причинява временна интензивна, остра болка. Това може да доведе до животозастрашаващ сепсис или инфекция.

Кой получава емфизематозен холецистит?

До половината от хората, които имат емфизематозен холецистит, имат диабет. Това е по-високо при мъжете.

Според а Доклад по казус за 2018 гналичието на анамнеза за сърдечно заболяване може да направи някого по-вероятно да получи емфизематозен холецистит и е по-вероятно състоянието да засегне биологичните мъже.

Това състояние също има тенденция да засяга хора на възраст 45 или повече години, показва същият доклад за случая.

Симптоми на емфизематозен холецистит?

Симптомите на емфизематозен холецистит са подобни на тези при остър холецистит. В много случаи симптомите първоначално не са лесно очевидни – но те бързо се влошават без лечение.

Симптомите включват:

 • внезапна и силна болка в горната дясна част на корема
 • болка, простираща се до гърба или под дясната лопатка, която обикновено се влошава, когато вдишвате дълбоко
 • гадене и повръщане
 • разхлабени и светло оцветени движения на червата
 • подут корем
 • пожълтяла кожа и очи (жълтеница)

Ако не се лекува, емфизематозен холецистит може да прогресира до животозастрашаващи състояния като:

 • сепсис и шок

 • повишен сърдечен ритъм (аритмия)
 • ниско кръвно налягане (хипотония)
 • сърдечна недостатъчност

Кога да потърсите медицинска помощ

Спешна медицинска помощ

Никога не трябва да пренебрегвате симптомите на емфизематозен холецистит. Тъй като това състояние може да бъде фатално, важно е незабавно да се обадите на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ.

Как се диагностицира емфизематозен холецистит?

Медицински специалист може да диагностицира емфизематозен холецистит чрез снемане на медицинска история и физически преглед, заедно с допълнителни тестове.

Ключови признаци на емфизематозен холецистит могат да се видят при образни тестове като сонография и рентгенография, като компютърната томография има най-голяма точност.

В случаите на емфизематозен холецистит образната диагностика ще покаже наличието на газ и газови мехурчета вътре в жлъчния мехур или в стените на жлъчния мехур. Понякога образните тестове също ще покажат събиране на течност в жлъчния мехур.

Освен това, жлъчни култури в случаи на емфизематозен холецистит ще покажат растеж на бактерии.

Лечение на емфизематозен холецистит

Бързото, ранно лечение на емфизематозен холецистит е важно за предотвратяване на смъртоносните усложнения, които това състояние може да причини. Основното лечение на това спешно състояние е операция за отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия).

Видът на операцията зависи от състоянието на жлъчния мехур. Хирургът може да използва лапароскопска хирургия с нисък риск или, в по-спешни случаи, отворена операция на жлъчния мехур.

Общите рискове от операция на жлъчния мехур включват:

 • кървене
 • кръвни съсиреци или пневмония (които могат да възникнат в резултат на продължителното време за възстановяване, свързано с отворена операция)

 • рискове от обща анестезия
 • инфекция
 • увреждане на жлъчните пътища, черния дроб, големите кръвоносни съдове, тънките черва

Възстановяване и перспектива

Някои лекари може да предпишат болкоуспокояващи или антибиотици, за да помогнат при възстановяването след операция. Поддържащо лечение, като интравенозно приложение на течности, може също да се приложи в болницата, за да помогне за стабилизирането на някой с напреднал емфизематозен холецистит.

Повечето нежелани реакции от операция на жлъчния мехур са временни. Те включват:

 • болка в корема и раменете (ако е използван газ за надуване на корема по време на операция)
 • подуване на корема, диария и метеоризъм (които могат да продължат няколко седмици и могат да бъдат сведени до минимум чрез консумация на храни с високо съдържание на фибри или прием на лекарства)
 • гадене (от упойки и болкоуспокояващи)
 • подуване, синини и болка около мястото на операцията

Хората, които са претърпели лапароскопска операция, често могат да напуснат болницата в деня на операцията и да се върнат към обичайните си дейности след около 2 седмици, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Отнема около 3 до 4 седмици, за да се върнете към обичайните си дейности след отворена операция на жлъчния мехур, казва NHS, и до 8 седмици, ако сте имали по-обширна отворена операция.

NHS препоръчва някой да остане с вас най-малко 24 часа след операция на жлъчния мехур, тъй като може да продължите да изпитвате ефектите на упойката.

В редки случаи след операция хората могат да продължат да изпитват симптоми на холецистит. Това се нарича постхолецистектомичен синдром.

Симптомите включват:

 • болка в корема
 • подуване на корема
 • диария
 • газ

Можете да управлявате тези симптоми с лекарства и те често намаляват с времето.

Спешна медицинска помощ

Ако почувствате треска или силна болка (което може да са признаци на инфекция), обадете се на спешна медицинска помощ или незабавно отидете до най-близкото спешно отделение.

Телата ни все още могат да функционират добре без жлъчен мехур. Навременното лечение на емфизематозен холецистит може да сведе до минимум риска от усложнения след операцията и може да спаси живота ви.

За вкъщи

Емфизематозен холецистит е рядка и животозастрашаваща форма на остър холецистит, която изисква незабавно спешно медицинско лечение.

За лечение на това тежко състояние е необходима операция за отстраняване на жлъчния мехур. С операция повечето хора, които имат емфизематозен холецистит, се възстановяват напълно.

Ако забележите някой от признаците на холецистит, особено ако имате диабет, биологично сте мъж и сте на възраст 45 или повече години, незабавно се обадете на спешна медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss