Преглед на дребноклетъчния рак на простатата

Дребноклетъчният рак на простатата е рядка, но агресивна форма на рак на простатата.

По-малко от 2% от всички видове рак на простатата са дребноклетъчни карциноми на простатата (SCCP), според Cancer Research UK. Повечето случаи са в напреднал стадий до момента на диагностициране.

Научете повече за симптомите, потенциалните причини и възможностите за лечение на дребноклетъчен рак на простатата, които може да искате да обсъдите допълнително с лекар.

Симптоми на дребноклетъчен рак на простатата

Подобно на други видове рак на простатата, дребноклетъчният рак на простатата може да не причини симптоми, докато не се разпространи.

Един от най-честите симптоми е затрудненото уриниране. Други често срещани симптоми включват болка и объркване.

Дребноклетъчният рак на простатата може също да причини симптоми на паранеопластичен синдром, като:

 • мускулни крампи
 • изтръпване или изтръпване на ръцете и краката
 • затруднения при ходене
 • проблеми с паметта
 • затруднено преглъщане на твърди храни и течности

Какво причинява дребноклетъчен рак на простатата?

Повечето видове рак на простатата са аденокарциноми. Аденокарциномите са бавно растящи тумори, които се развиват в клетките на простатната жлеза. Вместо това дребноклетъчният рак на простатата засяга невроендокринните клетки в простатата.

Наричан още дребноклетъчен невроендокринен карцином на простатата, този тип рак не включва повишени нива на специфичен за простатата антиген (PSA), както други видове рак на простатата. Това е така, защото невроендокринните клетки не произвеждат PSA.

относно 50% на SCCP се развиват сами в невроендокринните клетки. Възможно е също така дребноклетъчен рак на простатата да се развие след съществуващ простатен аденокарцином.

Средната възраст при поставяне на диагнозата е 70 години.

Наследствен ли е дребноклетъчният рак на простатата?

Не е ясно дали дребноклетъчният рак на простатата е наследствен, но ракът на простатата може да има генетичен компонент. Смята се, че мъжете, които имат преки роднини с рак на простатата, са два до три пъти по-вероятно е да развият самите рак.

Потенциални усложнения на дребноклетъчен рак на простатата

Дребноклетъчният рак на простатата е по-агресивен от обичайния вариант на рак на простатата (аденокарцином). Това означава, че може да се разпространи бързо от първоначалния тумор към други части на тялото, като органи или кости. Това е характерно и за напредналите стадии на рак на простатата.

Всъщност, по време на диагностицирането на рак, обичайно е хората с SCCP вече да имат метастази в:

 • пикочен мехур
 • червата
 • мозък
 • черен дроб
 • бели дробове
 • лимфни възли

Как лекарите диагностицират дребноклетъчен рак на простатата?

За да диагностицира дребноклетъчен рак на простатата, лекарят ще назначи комбинация от следните тестове:

 • кръвни изследвания
 • сканиране на костите
 • образни тестове, като CT или MRI
 • биопсия на тъканта, за която се смята, че е ракова, която може да включва простатата

Лекарят може също да нареди тест за PSA, но резултатите обикновено са в рамките на типичния до малко по-висок диапазон при този вид рак.

Лечение на дребноклетъчен рак на простатата

Поради агресивния си характер повечето хора с дребноклетъчен рак на простатата вече се считат за напреднала форма. Като такава, основната цел на лечението е да помогне за намаляване на симптомите, като същевременно предотврати по-нататъшното разпространение на рака.

Лечението е строго индивидуално. Това ще зависи от степента на рака и колко напреднал стадий е той. Опциите могат да включват:

 • Химиотерапия: Считана за основно лечение за този вид рак, химиотерапията се състои от лекарства, които помагат за намаляване на туморите и намаляване на свързаните с рака симптоми, като болка. Химиотерапията също може да помогне за удължаване на живота ви.
 • Лъчева терапия (радиотерапия): Този метод използва високоенергийни лъчи, които също могат да намалят туморите. Лъчевата терапия може да се използва по време на или след химиотерапия. Това е особено полезно в случаите, когато ракът на простатата се е разпространил в други части на тялото.
 • Хормонална терапия: Докато хормоналните терапии могат да се използват за повечето видове рак на простатата, лекарите препоръчват това лечение само за случаи на дребноклетъчен рак на простатата, който се появява едновременно с аденокарцином.
 • Хирургия: Напредналите случаи може също да изискват хирургично отстраняване на простатната жлеза (радикална простатектомия) и единия или двата тестиса.

Процент на преживяемост при дребноклетъчен рак на простатата

SCCPs са агресивни и се разпространяват бързо. Приблизителната 5-годишна относителна преживяемост за отдалечен или напреднал рак на простатата (повечето от които са аденокарцином и по-малко агресивен от дребноклетъчния карцином на простатата), който се е разпространил, е 34,1%.

Според един Проучване от 2019 г с 260 мъже с SCCP, изследователите съобщават за следните нива на оцеляване:

 • Една година: 42,1%
 • 2 години: 22,1%
 • 5 години: 12,5%

Изследователите отбелязват, че въпреки че 5-годишната относителна преживяемост при дребноклетъчен рак на простатата е по-ниска от тази при други видове рак на простатата, химиотерапията може да увеличи общата преживяемост.

Тъй като дребноклетъчният рак на простатата често е в напреднал стадий към момента на откриването им, такива случаи не се считат за лечими. Лечението обаче може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно прогресиране, като същевременно удължи общата преживяемост.

Какво е относителна преживяемост?

Относителният процент на преживяемост ви дава представа за това колко дълго може да живее някой със специфично заболяване след поставянето на диагнозата в сравнение с някой без това заболяване. Например, 5-годишна относителна преживяемост от 70% означава, че някой с това заболяване е 70% по-вероятно да живее 5 години, отколкото някой без това заболяване.

Важно е да запомните, че тези цифри са приблизителни. Говорете с Вашия лекар за вашата конкретна ситуация.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси за дребноклетъчен рак на простатата

Ако вие или ваш близък наскоро сте получили диагноза дребноклетъчен рак на простатата, лекарят вероятно ще препоръча агресивно лечение, за да спре по-нататъшното разпространение на рака. По-долу са ключови въпроси, които може да искате да обсъдите с лекар.

Какво е най-доброто лечение за дребноклетъчен рак на простатата?

Докато планът за лечение на дребноклетъчен рак на простатата ще се основава на степента на разпространението му в други части на тялото, химиотерапията се счита за основна терапия за този вид рак. Вероятно ще включва комбинация от лекарства за химиотерапия.

Колко дълго можете да живеете с дребноклетъчен рак на простатата?

5-годишната относителна преживяемост при напреднал рак на простатата е 34,1%. Изследванията показват, че 5-годишната преживяемост при дребноклетъчен рак на простатата е 12,5%.

За вкъщи

Дребноклетъчният рак на простатата се развива в невроендокринните клетки вместо в жлезистите клетки. Въпреки че този вид рак на простатата се счита за рядък, той също е много агресивен. Ранната диагностика и лечение са от съществено значение за намаляване на симптомите и увеличаване на продължителността на живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss