Преглед на доброкачествените (неракови) бенки

Доброкачествените бенки са неракови кожни образувания. Те обикновено са симетрични със заоблена форма и гладък ръб.

Бенката е малка колекция от кожни клетки. Известен е също като невус (множественото число е „невуси“). Повечето хора имат 10–40 мола по тялото им и тези бенки обикновено са доброкачествени (неракови). Бенките, които присъстват от раждането, се наричат ​​вродени невуси, докато бенките, които се появяват през целия ви живот, се наричат ​​придобити бенки.

Бенките се предлагат в различни размери, текстури и цветове. Бенките с неправилна форма и повече цветове имат по-голям шанс да бъдат ракови. Важно е да се консултирате с лекар, ако външният вид на бенката се промени, ако стане болезнена или ако не сте сигурни дали е доброкачествена.

Какви са признаците, че бенката е доброкачествена?

Доброкачествени бенки обикновено:

 • имат кръгла или овална форма
 • са по-малки от 5 милиметра широки
 • са в един и същи цвят навсякъде
 • имат отчетливи, гладки ръбове

Доброкачествените бенки могат да бъдат плоски или повдигнати и от тях могат да растат косми.

Какво причинява доброкачествените бенки?

Бенките са причинени от неправилен растеж на кожата. Специални клетки, които съдържат меланин, са отговорни за по-тъмното оцветяване на бенките.

Около 1 на 100 бебета се раждат с бенка. Но тези бенки могат да бъдат много по-големи от тези, придобити по-късно в живота. Генетичните мутации в утробата са смята се, че играе роля при образуването на вродени бенки.

Повечето хора развиват бенки, докато станат 40 годишен. Смята се, че излагането на слънце и UV лъчи е причина за много придобити бенки. Генетиката също може да повлияе на броя на бенките, които развивате.

Прочетете повече за придобитите бенки.

Представляват ли рискове доброкачествените бенки?

Има вероятност доброкачествените бенки да станат ракови с течение на времето. Атипичните бенки, известни като диспластични невуси, са по-склонни да станат ракови. относно 1 на 10 Американците имат поне един диспластичен невус по тялото си.

Въпреки че рядко се случва доброкачествена бенка, включително диспластичен невус, да се превърне в меланом (вид рак на кожата), това е възможно. Излагането на UV лъчи и фамилната анамнеза за меланом могат да увеличат шансовете ви за развитие на рак на кожата.

Отстраняването на доброкачествени бенки също крие някои рискове, включително:

 • белези
 • инфекция
 • отделяне на раната
 • рецидив на бенката

Как лекарите могат да кажат, че бенката е доброкачествена?

За да определи дали вашата бенка е доброкачествена, лекар ще я прегледа визуално и ще я сравни с външния вид на други доброкачествени бенки. В зависимост от това, което виждат, те могат да извършат кожна биопсия. Това е единственият начин да разберете със сигурност дали дадена бенка е ракова.

По време на кожна биопсия лекарят ще отстрани част от кожата, която изглежда нетипично, и ще я изпрати в лаборатория за изследване. Процедурата обикновено отнема само няколко моментано може да се наложи да изчакате няколко дни или седмици за резултатите.

Как се лекуват доброкачествените бенки?

Бенките обикновено не се нуждаят от лечение, освен ако не са ракови. Ако вашият лекар се притеснява, че дадена бенка е ракова, може да препоръча хирургичното й отстраняване.

Трябва ли да се премахват доброкачествените бенки?

Повечето доброкачествени бенки не се нуждаят от отстраняване. Вероятността доброкачествената бенка да стане ракова е малък. Ако местоположението или размерът на бенката е нежелателно, можете да говорите с Вашия лекар за отстраняването й по козметични причини, но застраховката може да не покрива процедурата.

Кога да се свържете с лекар

Трябва да се свържете с лекар, ако:

 • забележите, че бенка е променила цвета, формата или размера си
 • имате бенка, която е станала сърбяща, образувала коричка, възпалена или кървяща
 • развиете необичаен белег върху кожата си, който не изчезва след няколко седмици
 • не сте сигурни дали бенката е доброкачествена
 • искате да премахнете бенка

Често задавани въпроси за доброкачествени бенки

Ето отговорите на някои от най-често задаваните въпроси относно доброкачествените бенки:

Какво е доброкачествена бенка?

Доброкачествената бенка е малко, оцветено, нераково образувание върху кожата ви.

Могат ли да растат доброкачествени бенки?

Да, особено доброкачествените бенки могат да растат като дете остарява. Вродените бенки ще растат пропорционално на тялото ви. Ако бенката расте неравномерно, важно е да уведомите това на Вашия лекар или лекаря на Вашето дете.

Може ли една нормална бенка да има два цвята?

Да, доброкачествените бенки могат да имат два цвята. Но бенка с допълнителни цветове е по-вероятно да бъде ракова.

Може ли бенката да изглежда като меланом, но да е доброкачествена?

Да, атипичните бенки, наречени диспластични невуси, могат да изглеждат като меланом, въпреки че са доброкачествени. Единственият начин да разберете със сигурност дали дадена бенка е доброкачествена или ракова е да направите биопсия, която включва вземане на проба от кожни клетки.

Може ли доброкачествената бенка да стане злокачествена?

Доброкачествената бенка може да се превърне в меланом, но това е редки.

Могат ли доброкачествените бенки да изчезнат?

Да, обичайно е бенките да избледняват или изчезват с възрастта.

За вкъщи

Бенките са често срещани кожни образувания и повечето са доброкачествени (неракови). Доброкачествените бенки обикновено са с кръгла или овална форма и гладки ръбове. Обикновено доброкачествените бенки не се нуждаят от лечение, но е важно да наблюдавате бенки, които имате, за признаци на рак.

Трябва да се свържете с лекар, ако имате бенка, която променя формата или цвета си или става болезнена. Ако Вашият лекар се притеснява, че дадена бенка може да е ракова, той може да извърши биопсия и може да препоръча хирургичното й отстраняване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss