Превантивни ефекти на зехтина върху болестта на Алцхаймер: Какво трябва да знаете

Снимка на няколко купи, съдържащи: зехтин, зелени маслини и черни маслини.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция. Това е прогресивно състояние, което засяга областите на мозъка, свързани с паметта, езика и мисълта. Въпреки че не е известно какво точно причинява заболяването, възрастта е рисков фактор – по-често се среща при възрастни над 60-годишна възраст – и генетиката също може да играе роля.

Факторите на диетата и начина на живот също могат да бъдат част от него. Изследователите се опитват да разберат какво всъщност може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Тази статия ще разгледа връзката на зехтина с болестта на Алцхаймер и цялостното здраве на мозъка.

Зехтинът помага ли за предотвратяване на болестта на Алцхаймер?

Зехтинът е основна част от средиземноморската диета. А Проучване от 2006 г предполага, че спазването на средиземноморската диета може всъщност да намали риска от болестта на Алцхаймер. В допълнение, a 2018 проучване установи, че диетата може да помогне за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер.

Що се отнася до ползите от зехтина сам по себе си, проучване от 2021 г. предполага, че той може да играе роля за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Изследователите отбелязват, че олеуропеин агликон, полифенол, съдържащ се във високи нива в необработения зехтин, намалява образуването на амилоидни отлагания, отличителен белег на болестта на Алцхаймер.

Имайте предвид, че това е in vitro изследване, което означава, че е проведено върху колекция от лабораторно отгледани клетки. Не е ясно дали зехтинът има същия ефект при хората.

А Проучване върху животни през 2017 г установиха, че мишките, които редовно консумират зехтин, изглежда имат намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер. С допълнителни изследвания, особено при хора, авторите на изследването отбелязват, че консумацията на зехтин в крайна сметка може да се превърне в ефективен инструмент за предотвратяване на болестта на Алцхаймер или за забавяне на нейното прогресиране.

Въпреки че изследванията около зехтина и болестта на Алцхаймер звучат обещаващо, необходими са повече изследвания върху хора, за да се очертае пълната картина за това как – и до каква степен – консумацията на зехтин влияе върху риска.

Въпреки това, ако се опитвате да намалите риска от болестта на Алцхаймер, добавянето на зехтин към вашата диета в умерени количества може да си струва да опитате.

Коя е най-добрата мазнина за мозъка?

Зехтинът съдържа високи нива на ненаситени мазнини, които са едни от най-добрите мазнини за вашия мозък. Има два вида ненаситени мазнини:

  • Мононенаситени мазнини: Те са най-изобилни в храни на растителна основа, включително зехтин, ядки, семена и авокадо.
  • Полиненаситени мазнини: Те включват омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са ключови за здравето на мозъка. Можете да намерите тези мазнини в мазна риба, като сьомга или херинга, и масла от семена, като ленено семе или масло от гроздови семки.

Общите ползи за здравето от зехтина

Зехтинът не е полезен само за вашия мозък. Освен това е богат на олеинова киселина, която може да помогне намаляване на възпалението и антиоксиданти, които биха могли да намалят риска от различни заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Консумацията на зехтин също може да помогне:

  • намалявам риска от диабет тип 2
  • убивам H. pyloriбактерия, която може да причини инфекции, които увеличават риска от язви и рак на стомаха
  • облекчава симптомите на ревматоиден артрит, особено когато се комбинира с рибено масло

Как да намерим най-добрия зехтин

Не всички маслинови масла са еднакви, така че е важно да знаете как да намерите най-добрия, който ще осигури най-много ползи за здравето.

  • Потърсете зехтин екстра върджин: Това е видът зехтин, който изследванията на болестта на Алцхаймер са използвали най-много. Освен това е най-малко обработеният зехтин, което означава, че запазва повече антиоксиданти и други полезни съединения.
  • Уверете се, че зехтинът е в непрозрачна или тъмна стъклена бутилка: В противен случай маслото ще бъде изложено на ултравиолетови лъчи, ще се окисли и някои от хранителните му вещества ще се разпаднат.
  • Проверете етикета за подробности като например кога е събрана: Колкото по-дълго е стоял на рафта, толкова повече време е трябвало да се окисли.
  • Потърсете органичен печат: Освен това търсете масла с етикети DOP (Защитено наименование за произход) или PGI (Защитено географско указание), като и двете гарантират качество чрез стандартите на Европейския съюз.
  • Изберете по-малка бутилка: Това гарантира, че бутилката няма да стои на рафта ви дълго време, преди да бъде използвана. Колкото по-дълго стои, особено след като се отвори, толкова повече се влошава качеството.

Имайте предвид, че много марки продават или разреден зехтин, или други масла, фалшиво етикетирани като зехтин. Когато проучвате марките зехтин, потърсете сертификатите, споменати по-горе, както и прозрачността в методите на събиране и обработка на марката.

Можете също така да потърсите печата на Северноамериканската асоциация за зехтин или NAOOA, печат, когато пазарувате. Организацията поддържа списък на своите сертифицирани марки по имена на магазини, за да ви улесни в намирането на качествени зехтини.

Често задавани въпроси за зехтина

Тъй като зехтинът има толкова много ползи за здравето, естествено е да имате някои въпроси относно това как да включите употребата му в ежедневието си.

Колко зехтин можете да пиете на ден?

Не е ясно дали пиенето на зехтин е по-полезно от простото му включване в храната. Но някои хора съобщават, че пиенето на зехтин ги кара да се чувстват гадени, особено ако го пият на празен стомах.

Въпреки че няма определени препоръки, анекдотични доклади сочат, че консумацията на 1 до 2 супени лъжици зехтин на ден е безопасна и ефективна.

Преди да пиете зехтин, помислете за разговор със здравен специалист, за да определите колко трябва да се стремите да консумирате. Те също могат да ви помогнат да определите дали трябва да го пиете или да го включите в храната си.

Трябва ли да държите зехтина в хладилника?

Зависи. Зехтинът трябва да се съхранява между 55°F и 60°F (13°C и 16°C) за идеално съхранение. Ако вашата кухня или килер е около 70°F (21°C), не е нужно да ги охлаждате. Ако обаче често е по-топло, най-добре е да го съхранявате в хладилника.

За дългосрочно съхранение се препоръчва охлаждане, с изключение на премиум екстра върджин маслинови масла.

Зехтинът подобрява ли паметта?

Изследване от 2018 г. установи, че зехтинът, заедно със средиземноморската диета, спомага за намаляване на когнитивните увреждания и ефектите от стареенето върху мозъка. Не е ясно обаче дали ефектите са само от зехтина, диетата или и двете.

А 2012 проучване по-рано беше установено, че полифенолите в екстра върджин зехтин помагат за преодоляване на свързаните с възрастта и болестта проблеми с ученето и паметта при мишки. Полифенолите изглежда помагат за намаляване на оксидативния стрес в мозъка.

Зехтинът помага ли за намаляване на възпалението?

Олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, изглежда има противовъзпалителни свойства, според изследване от 2012 г.

В допълнение, на Проучване върху животни през 2017 г споменато по-рано предполага, че зехтинът може да помогне за намаляване на невровъзпалението, което се отнася до активирането на имунния отговор на мозъка. Невровъзпалението може да допринесе за определени неврологични състояния, включително болестта на Алцхаймер.

За вкъщи

Зехтинът, особено необработеният зехтин, може да предложи някои защитни ефекти срещу болестта на Алцхаймер. Въпреки това, повечето от съществуващите изследвания около зехтина за болестта на Алцхаймер са извършени върху животни или лабораторно отгледани клетки, така че все още не е ясно дали тези ефекти се отнасят за хората.

Ако се интересувате да опитате зехтина, за да намалите риска от болестта на Алцхаймер, започнете с включването на няколко чаени лъжички в диетата си всеки ден. Може да пожелаете да говорите със здравен специалист за това колко трябва да се стремите да консумирате на ден. Просто не забравяйте да сте в крак с всички други предписани лекарства, които приемате, тъй като зехтинът не е адекватен заместител сам по себе си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss