По какъв начин ракът на яйчниците има тенденция да се разпространява или да метастазира?

Ракът на яйчниците обикновено започва във фалопиевите тръби. Може да се разпространи в таза или извън стените на таза. Метастатичният рак на яйчниците обикновено засяга лимфните възли, след това черния дроб и след това белите дробове, преди да се разпространи по-нататък в тялото.

Ракът на яйчниците, белязан от растежа на ракови клетки в яйчниците, не следва една единствена траектория.

Вместо това траекторията зависи от различни фактори, казва д-р Нана Чабо, гинекологичен онколог от Atlantic Health System в Мористаун, Ню Джърси.

Те включват следното:

 • клетки или мутация в клетките, причиняващи рака
 • време, през което първичният рак присъства в тялото
 • скоростта на растеж на рака
 • текущ вид лечение или получено лечение
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

Къде обикновено се разпространява ракът на яйчниците?

Ракът на яйчниците обикновено произхожда от фалопиевите тръби. Може да се разпространи в таза или извън стените на таза.

„Най-често ракът произлиза от мутация в епителните клетки“, обяснява д-р Мишел Форсие, клиницист, потвърждаващ пола, с виртуална здравна услуга FOLX. Това е известно като епителен рак на яйчниците.

Епителните клетки покриват повърхността на яйчниците, покриват фалопиевите тръби и покриват перитонеалната мембрана, която обвива органите в корема и таза, казват те.

Когато ракът се разпространи в таза – като например в перитонеалната кухина и долната част на корема – това е известно като локално напреднал рак на яйчниците.

Без диагноза и лечение ракът може да се разпространи в по-отдалечени части на тялото, обяснява Форсие. Ракът, който се разпространява извън границите на таза, е известен като метастатичен рак на яйчниците.

Метастатичният рак на яйчниците обикновено засяга лимфните възли, след това черния дроб и след това белите дробове, преди да се разпространи по-нататък в тялото.

Как обикновено се разпространява ракът на яйчниците?

Има три основни модела на разпространение, които обикновено се наблюдават при недиагностициран, нелекуван или неефективно лекуван рак на яйчниците.

Основният модел на разпространение е чрез вътрекухино разпространение, докато лимфното и хематогенното разпространение представляват вторични пътища.

Интракавитално разпространение

Понякога ракът на яйчниците започва с разпространение извън яйчниците към други повърхности в таза. Това е известно като интракавитетно разпространение.

Тук ракът може да се разпространи в:

 • перитонеална кухина, пространството между таза и корема
 • площ под повърхността на диафрагмата
 • оментум, тъканта, която покрива коремните органи
 • стените на червата, апендикса или черния дроб

Лимфно разпространение

Мрежа от лимфни съдове свързва всички лимфни възли в тялото. Така че, когато раковите клетки засегнат един лимфен възел, другите възли и широко свързаните помежду си лимфни канали също могат да станат ракови.

Хематогенен

Известен също като кръвообращение, този тип се случва, когато раковите клетки на яйчниците навлязат в кръвоносните съдове и кръвообращението.

Колко бързо обикновено се разпространява ракът на яйчниците?

Колко бързо се разпространява ракът зависи от модела на разпространение на конкретния случай. Ракът се разпространява по-бързо чрез кръвта, отколкото през лимфната система. Интракавиталното разпространение обикновено е най-бавно.

Ракът на яйчниците, който започва във фалопиевите тръби, отнема около 6 1/2 години да се разпространи в яйчниците. Ако ракът достигне яйчниците, той може да се разпространи много по-бързо в други части на тялото.

Някои данни предполагат, че ракът на яйчниците може да отнеме около 2 години, за да се разпространи до места като перитонеалната кухина и корема. Това обаче е средно – не е гаранция.

„При някои пациенти ракът на яйчниците ще се разпространи от ранен стадий до напреднал стадий в рамките на една година“, обяснява Чабо.

Освен това, един от най-често срещаните видове рак на яйчниците, наречен раков епителен карцином, може да се разпространи в рамките на няколко седмици до месеци, казва тя.

Как се използва стадирането за описване на разпространението на рак на яйчниците?

Здравните специалисти използват система за стадиране, за да опишат размера на раковия тумор и да покажат докъде се простира разпространението на рака от неговия произход в тялото.

Има четири широко признати етапа на рак на яйчниците:

 • Етап 1: Първо, разпространението на рака включва един или двата яйчника или фалопиевите тръби.
 • Етап 2: Второ, разпространението на рака достига до други тазови органи, като матката, пикочния мехур и ректума.
 • Етап 3: Трето, ракът се разпространява в лимфните възли, коремната лигавица или оментума.
 • Етап 4: И накрая, четвъртият етап включва разпространение на рака в отдалечени органи, като белите дробове или черния дроб.

Експертите могат да разбият тези класификации на подетапи.

Какви симптоми са възможни при напреднал рак на яйчниците?

Едно от предизвикателствата при рака на яйчниците е, че признаците и симптомите, свързани с това заболяване, са неспецифични, казва д-р Саназ Мемарзадех, гинеколог онколог от UCLA Health в Лос Анджелис.

Някои хора могат лесно да припишат определени симптоми на други състояния, включително менструация и менопауза, казва тя.

А Проучване от 2020 г установи, че много хора, на които е поставена диагноза рак на яйчниците, си спомнят, че са имали симптоми, които, въпреки че първоначално не са имали смисъл, имат смисъл след поставянето на диагнозата.

Това предполага, че хората често може да не са наясно за какви симптоми да следят или да докладват на медицински специалист.

Следните симптоми обикновено се свързват с рак на яйчниците, казва Мемарзаде:

 • коремна болка или болка в таза

 • раздуване (подуване на корема) или подуване на корема
 • промени във функцията на червата или пикочния мехур
 • ранно засищане (усещане за ситост по-бързо от обикновено)

 • загуба на апетит
 • неволна загуба на тегло

Неочаквано вагинално кървене и необичайни промени във вагиналното течение също могат да показват рак на яйчниците – особено при хора след менопауза.

„Ако изпитвате някой от тези симптоми, най-добре е да посетите лекар, за да можете да се подложите на гинекологична оценка в допълнение към други показани тестове“, казва Мемарзаде.

Долния ред

Ракът на яйчниците е втори по честота гинекологичен рак в Съединените щати. както и да е Американско общество за борба с рака отбелязва, че диагнозите са намалели през последните няколко десетилетия.

Понастоящем няма надежден начин за скрининг за рак на яйчниците, така че е важно да сте наясно със симптомите. Бързата диагностика и лечение могат да помогнат за подобряване на цялостната перспектива и намаляване на риска от дългосрочни усложнения.

Уговорете си среща със здравен специалист, ако имате въпроси относно риска, симптомите, които имате, или други притеснения.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss