Потискащо лечение на генитален херпес по време на бременност

Общ преглед

Основната цел на гениталния херпес по време на бременност е да се предотврати инфекцията при бебето. Жените с херпесни лезии по време на раждането са изложени на най -висок риск от предаване на инфекцията на бебето. Ако сте склонни да имате повтарящи се херпесни лезии, Вашият лекар най -вероятно ще обсъди рисковете и ползите от използването на потискащо лечение към края на бременността. Потискащото лечение може да помогне за намаляване на риска от повтарящи се лезии и други симптоми. Това може да намали риска от предаване на генитален херпес на вашето бебе по време на раждането.

Лекарства за потискащо лечение по време на бременност

Вашият лекар може да препоръча потискаща терапия по време на бременност, за да намали броя на огнищата на херпес, особено ако имате шест или повече епизода годишно. Дългосрочната потискаща терапия може значително да намали тези огнища и вероятно е безопасна по време на бременност.

Ацикловир (Zovirax) и валацикловир (Valtrex) са лекарствата, които най -често се използват за потискане и лечение на херпесни огнища по време на бременност. Тези лекарства помагат да се намали активността на вируса. Те също помагат за ускоряване на заздравяването на лезиите. Те също могат да намалят шанса за активни лезии по време на раждането. Това от своя страна намалява вероятността от раждане чрез цезарово сечение, за да се избегне предаването на вируса.

Няма данни, свързващи ацикловир или валацикловир със сериозни странични ефекти при бебета, родени от майки, приемали тези лекарства по време на бременност.

Лечението с тези лекарства обикновено започва около 36 -та седмица от бременността. Продължава чрез доставка. Както Американският колеж по акушерство и гинекология, така и Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват следните дози по време на бременност:

  • ацикловир: 400 mg дози три пъти дневно
  • валацикловир: дози от 500 mg два пъти дневно

Фамцикловир (Famvir) също е одобрен за лечение на рецидивиращ генитален херпес. Фамцикловир е толкова ефективен, колкото ацикловир или валацикловир, но е и по -скъп. Няма данни за употребата на фамцикловир по време на бременност, така че това лекарство се използва по -рядко.

Превенция на предаване по време на полов акт

Потискащото лечение на генитален херпес също може да помогне за намаляване на риска от предаване на инфекцията на нови сексуални партньори. Други стъпки също могат да ви помогнат да не заразите сексуален партньор. Например, инфекцията с генитален херпес може да се предава чрез контакт между устата и гениталиите в допълнение към гениталния контакт, така че трябва да използвате презерватив или зъбен язовир. Това е вярно дори когато нямате симптоми.

Когато имате избухване на симптоми, трябва да избягвате напълно сексуалния контакт. Това включва периода преди огнището, когато може да сте по -чувствителни на допир в гениталната си област. Чувствителността е предупреждение, че предстои поява на огнище на херпесни лезии.

Говорете с Вашия лекар

Имате възможности за потискане на гениталния ви херпес по време на бременност. Това има няколко предимства, включително:

  • намален риск от предаване на вируса на вашето бебе по време на раждането
  • възможно намаляване на необходимостта от раждане със секцио
  • намален риск от предаване на вируса на сексуални партньори

Говорете с Вашия лекар, за да обсъдите дали едно от потискащите лекарства може да бъде добър вариант за Вас.

Прочетете повече: Симптоми, лечение и профилактика на херпес, придобит при раждане »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss