Попитахме мъжете: „Какво ви накара най-накрая да започнете да овлажнявате?“

Определено има правилни (и грешни) начини да накарате мъжете да овлажняват.

Защо е толкова трудно да накараш мъжете да се грижат за кожата?

Може да е фактът, че толкова много мъже сами не говорят за това. 33-годишният Исус говори за това как обсъждането на грижата за кожата сред мъжете е неприязън за латиноамериканците.

„Грижата за кожата е една от онези теми, при които, когато сте около други латиноамериканци, не споделяте режима си за грижа за кожата и те всъщност ще ви се подиграват, ако го направите. Само ако алфа мъжът от групата сподели нещо и след това каже: „Хей, аз използвам това, ти трябва да го използваш.“

60-годишният Дейвид също потвърждава, че момчетата и мъжете често се дразнят взаимно за кожата си и никога не обсъждат съвети или личния си режим. „Грижата за кожата идва сред момчетата само ако е дразнеща. Като: „Виж се, глезените ти са пепеляви!“ Бръснарски шеги по този начин.”

Много пъти интервенциите на кожата изглеждат заяждащи. В действителност просто ни пука.

Нека си го кажем: да накарате човека в живота ви да се грижи за кожата си може да бъде сложно. Трябва да вземете предвид техния тип кожа и нужди, емоции и тип личност, както и собствената си достоверност.

Никога няма да забравя как умишлено избягвах да помагам на бивше гадже от страх да не унищожа чувствата му. Той не използваше правилния продукт за бръснене, за да го предпази от удари с бръснач. Вратът му изглеждаше така, сякаш беше взел ренде за сирене.

Вместо сама да му помогна, разчитах на баща ми да се намеси и да му покаже своите продукти за кожата. Бившият ми никога не приема съвета, но споменът винаги ме караше да се чудя: Има ли по-добри начини – други начини – да накараш момчетата да се грижат за кожата си? Как можем да накараме мъжете в живота ни да започнат да овлажняват, слънцезащитни, ексфолират и лекуват акнето си?

За да добия по-добро усещане за подходите и преживяванията за намеса на кожата – добрите, лошите и грозните – се обърнах към някои от най-близките си приятели и членове на семейството.

Ето техните преживявания.

Започнете с нежен подход

Когато става въпрос за брат й, 26-годишната Кандис знае, че трябва да смекчи препоръките. Не му харесва, когато тя му казва какво да прави и ще я откаже, когато го направи.

„Трябва наистина да го улесня в нещата. Забелязах, че получава топлинни удари, така че казах: „Хей, забелязвам, че кожата ти се напуква. Какво правиш, за да се грижиш за него? Работи ли за вас?“

Когато той й каза, че използва само сапун, тя препоръча ексфолиращ скраб. „Той го опита и каза: „Йо, това [bleep] е дрога! Ще продължа да използвам това!“

Когато става въпрос за грижа за кожата в хетеронормативни пространства, Джуси, 26, отбелязва, че той трябва да бъде директен, тъй като грижата за кожата никога не идва.

Кандис също използва този подход с гаджето си, добавяйки: „Мъжете не знаят нищо за почистващите или овлажнители, така че трябваше да го насърча да ексфолира също. Той все още използва сапун в по-голямата си част, но сега ексфолира веднъж седмично.

Определено избягвайте осъждането и тормоза

Предупреждение за спойлер: Това е най-малко ефективни подход за подпомагане всеки подобряват кожата си. Моля, никога не правете това!

30-годишната Моник никога не е имала проблеми с кожата в семейството си и беше в пълна загуба, когато видя по-малкия си племенник с акне.

„Приятелите му щяха да го дразнят. Имаха чиста кожа и окосмяване по лицето. Беше се преместил в по-голям град и външният му вид ставаше все по-важен за него. Мисля, че акнето му понижи хичът му, а той е красив малък човек. И никой не обича акне.”

„Казах му: „Трябва да си миеш лицето повече. И си смени калъфките за възглавници.“ Тя също го попита: „Кой ти сложи мръсните ръце? Кой докосва лицето ти?” Когато й каза, че си измива лицето, тя видя смущението и разочарованието.

Той никога повече не е молил Моник за помощ с кожата му и в ретроспекция тя разбира защо.

Използвайте смесената компания като възможност

Исус, който преди това обсъждаше тормоза върху кожата сред момчета, имаше рядък опит да обсъжда открито грижата за кожата с приятел мъж в смесена компания.

„Работихме със студенти, а момичетата и момчетата винаги се мотаеха с нас по време на междучасията. Един ден нашите студентки просто се мотаха и си говореха за овлажнители. И това беше нашият шанс да се включим в разговора.

Шон ми каза: „Хей, Исусе, виждам, че кожата ти е малко мазна. Трябва да опитате това. Не е толкова скъпо и можете да го получите в Costco. Вярвай ми, ще ми благодариш.’”

Исус беше поразен от резултатите и оттогава разшири рутината си за грижа за кожата.

„Видях, че малкият ми брат получава мустаци и го попитах бръсне ли се или не, опитал ли е или не. И той имаше малко акне и забелязах някои подутини… и така казах нещо: „Това ще помогне.“ — Дейвид, 60 г

Покажете своя опит, за да изградите връзка

Случайно Исус също има майка козметолог и брат с лицензиран масажист, към които да се обърне за допълнителна помощ.

„Винаги съм успявал да отида при майка си, за да видя кои продукти за кожа да използвам. Брат ми знае за масла за вашата кожа и подобни неща, така че ми препоръча някои масла и дори какаово масло за моята кожа“, казва той.

Дейвид, който преди това отбеляза важността на грижата за кожата за самочувствието на мъжете, има приятелка, която притежава бизнес за грижа за кожата.

Когато търси отзиви за продукти, тя ще му даде продукти, които да опита, ще поиска отзивите му и ще препоръча на шега нови подходи.

„Познавам я от цяла вечност, така че тя щеше да каже: „О, Боже, трябва да спреш да използваш този вазелин! казах ти да спра да използвам този вазелин!“ И имаше известна съпротива, но тя казваше: „Вижте, работи!“ Тя щеше да ме образова.”

Прочетете стаята: Разберете кога да бъдете директни или безплатни

26-годишната Джуси винаги е имала безупречна кожа. Родителите му насърчаваха грижата за кожата му в ранна възраст, включително внушавайки значението на поддържането на хидратация. (Повярвайте ни, това прави чудеса за отключване на този вътрешен блясък.)

Когато става дума за грижа за кожата в хетеронормативни пространства, той отбелязва, че трябва да бъде директен, тъй като грижата за кожата никога не идва. (Напротив, когато той е в LGBTQ+ пространства, комплиментите изглежда работят по-добре.)

Работи като родител в общежитие. Когато говори с учениците си от мъжки пол, Джуси казва: „Много съм откровен. [I’ll say], „Имате нужда от лосион. Защо? Защото кожата ви се напуква и не изглежда добре.“

Неговите чернокожи ученици са склонни да оценят пряката му помощ и да ги извикат със срам. „Моите ученици, които не са чернокожи, може да се нуждаят от няколко напомняния“, казва той. „Не мисля, че им резонира, че сухотата на кожата е нещо, с което трябва да са наясно. Те са по-загрижени да нямат пъпки или петна.”

„Все още имам белега и до днес. Сега просто моля жена ми за помощ с кожата ми.” – Коби, 36

По същия начин, 54-годишната Ерика, която цял живот се бори с проблемите със сухата кожа, има подход без филтър, за да накара съпруга си да овлажнява.

„Видях, че лицето на съпруга ми е наистина обривано. Беше наистина лошо, като чудовище! Затова просто го попитах: „Какво става с лицето ти? Използвали ли сте овлажнител? Бях притеснен, че подаграта му се е върнала, защото кожата му беше толкова обрива. Бях притеснен.”

С нейния опит в продуктите за грижа за кожата, тя успя да препоръча овлажнител, който той с готовност опита.

Дейвид популяризира грижата за кожата на млади и възрастни мъже като маркер за професионализъм и гордост от себе си.

„Искате да бъдете представителни, знаете ли… какво се опитвате да проектирате? Малкият ми брат беше в гимназията, така че е като: „Стегни се. Знам, че имаш своя [hip-hop] стил, но момичетата все още харесват представителния. Ще искаш работа, трябва да си представителен. Не искаш да изглеждаш като носорог!“

“[My wife] просто ми каза да започна да използвам овлажнител и подобни неща. Тя не беше критична или нещо подобно. Тя просто искаше да ми помогне.” – Орвил, 60 г

Дейвид също така споменава интервенцията на кожата като начин за решаване на проблеми. По подобен начин той помогна на дядо си да намери продукти за бръснене, по-подходящи за по-тънка кожа поради стареенето.

„Видях, че малкият ми брат получава мустаци и го попитах бръсне ли се или не, опитал ли е или не. И той имаше малко акне и забелязах някои подутини… и така казах нещо: „Това ще помогне.“

И двамата се поддадоха на този тип подход и изпробваха неговите препоръки.

В редки случаи някои мъже просто знаят кого (и кога) да попитат

Okonkwo, 28, е самопровъзгласил се „мъж“ и е много уверен и стилен. Той се бори с акнето като тийнейджър и е ходил на дерматолог.

Той никога не е говорил с друг мъж за помощ с кожата си и разчита на своите приятелки или приятелки. Той предполага, че те „знаят много повече за това от момчетата“. (От разговорите ми с други мъже относно грижата за кожата, той е прав.)

36-годишният Коби се бори с акне като млад мъж и потвърждава, че да помолиш други мъже за помощ с кожата му не е най-добрият подход.

„Играх футбол и моят съотборник видя огромен подуване на носа ми. Каза ми да го стискам, докато излязат гнойта и кръвта, и след това да използвам тампон. Така че се прибрах и направих това.”

Този подход обаче го остави в белези. буквално. „Все още имам белега и до днес. Сега просто моля жена ми за помощ с кожата ми.”

Когато 60-годишният Орвил получи скорошни пристъпи поради веганската си диета, той помоли съпругата си за помощ и оцени нейния неосъдителен подход. „Тя просто ми каза да започна да използвам овлажнител и подобни неща. Тя не беше критична или нещо подобно. Тя просто искаше да ми помогне.”

И това е същността на всичко. Когато се раздават съвети за грижа за кожата – на мъже и жени – това е акт на грижа, от любов.


Захида Шърман е специалист по разнообразие и приобщаване, който пише за култура, раса, пол и зряла възраст. Тя е маниак на историята и начинаещ сърфист. Следвайте я Instagram и Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss