Попитайте експерта: IBS-C срещу хроничен идиопатичен запек

1. Синдромът на раздразнените черва със запек и хроничният идиопатичен запек различни състояния ли са?

Синдромът на раздразнените черва със запек се нарича IBS-C. Хората с IBS-C изпитват коремна болка, свързана със запек. Това обикновено е придружено от промяна в честотата или формата на техните изпражнения.

Когато има постоянен запек без коремна болка като основен симптом, това се нарича хроничен идиопатичен запек (CIC). Болката в корема не е преобладаващ или чест симптом при CIC, което е основната разлика между двете състояния.

Коремният дискомфорт е симптом, който често присъства при IBS-C, но понякога може да се появи и при хора с CIC.

2. Какви са общите симптоми на IBS-C и хроничния запек?

Както IBS-C, така и CIC ще имат постоянни симптоми на запек. И двете могат да имат болки в корема. Но коремната болка не е преобладаващ или чест симптом при CIC.

Симптомите, свързани с IBS-C и CIC, включват:

  • запек
  • болка в корема
  • подуване на корема
  • напрежение по време на движение на червата
  • изхождане на изпражнения, които са твърди, сухи или на бучки
  • чувство, че движението на червата е непълно
  • промени в навиците на червата

3. Какви симптоми са различни?

Основната разлика между двете състояния е коремна болка, свързана с движенията на червата.

Въпреки че болката не е основният симптом и не е нито честа, нито силна при хора с CIC, тя е преобладаващото оплакване при тези с IBS-C. Основният симптом, който отличава CIC от IBS-C, е коремна болка.

4. Различни ли са причините за IBS-C и CIC?

IBS е функционално стомашно-чревно (GI) заболяване, което има множество основни причини. Това е нарушение на взаимодействието черва-мозък.

Висцерална свръхчувствителност, имунологичен отговор, чревна микробиота, чревна подвижност и обработка на висцерална информация от централната нервна система са начините, по които се проявяват променените взаимодействия между мозъка и червата.

Докато CIC може също да се счита за мозъчно-чревно разстройство, анормалната чревна функция и подвижността са основните проблеми.

5. Как можете да разберете дали имате IBS-C или CIC? Как се диагностицират?

Тъй като основните причини за IBS-C и CIC са неизвестни и нито едно заболяване няма специфичен тест, диагностицирането на тези състояния може да бъде трудно. Премахването на други потенциални причини за тези симптоми е част от диагностичния процес. Това се нарича изключваща диагноза.

Ако всички други сценарии са изключени, IBS-C или CIC са вероятната причина за симптомите на дадено лице. Конкретните симптоми, които човек има и колко тежки са тези симптоми, определят дали имат IBS-C или CIC.

За да диагностицирам тези състояния, провеждам физически преглед и преглеждам медицинската история на човека, за да установя причината за неговия запек. Обработката често включва кръвен панел и проби от изпражнения. Стомашно-чревният тракт може да бъде изследван чрез допълнителни изследвания като колоноскопия, както и образни тестове като рентгенови лъчи или компютърна томография.

6. Как се лекуват IBS-C и CIC? Различават ли се леченията за всяко състояние?

Лечението на IBS-C и CIC може да включва промени в начина на живот, включително диета и упражнения. Пациентите трябва да се уверят, че получават достатъчно вода и да увеличат приема на фибри чрез храна или добавки с фибри.

Тъй като и двата типа пациенти имат симптоми на запек, IBS-C и CIC могат да се възползват от употребата на лекарства или лечения, които намаляват запека. Основната разлика между IBS-C и CIC е висцералната свръхчувствителност, която се проявява като стомашна болка, подуване и дискомфорт в допълнение към запека.

Ако човек има IBS-C, той изпитва както коремна болка, така и запек. Има няколко лекарства, които могат да помогнат и при тези симптоми, и това са леченията, които смятам за тези пациенти.

7. CIC форма на IBS ли е?

Както IBS-C, така и CIC причиняват хроничен запек и споделят редица други припокриващи се симптоми. IBS-C и CIC се считат за различни синдроми по някои критерии, но други твърдят, че и двата са в един и същ континуум от разстройства.

8. Бавният транзитен запек същото ли е като IBS?

Не. Бавният запек е подвид на CIC, при който времето за преминаване на изпражненията през дебелото черво е по-бавно от нормалното.


Saurabh Sethi, MD, MPH, е сертифициран от борда на ABMS лекар по вътрешни болести, специализиран в гастроентерология, хепатология и усъвършенствана интервенционална ендоскопия. В момента той е практикуващ гастроентеролог в района на залива на Сан Франциско.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss