Попитайте експерта: Как трябва да се наблюдава CLL по време на периода на „наблюдение и изчакване“?

Експертът по ХЛЛ д-р Шийл Пател хвърля светлина върху това какво точно да очаквате по време на периодите на „наблюдение и изчакване“.

Защо „гледаме и чакаме“? Защо не лекуваме винаги?

Хроничната лимфоцитна левкемия (CLL) и малък лимфоцитен лимфом (SLL) са подобни заболявания. Единият се среща в кръвта, а другият в лимфните възли. И двете са заболявания, които имат различни резултати в зависимост от това колко агресивна е болестта, най-вече в зависимост от характеристиките на самата болест.

Някои хора с CLL или SLL могат да имат типична, очаквана продължителност на живота без симптоми и може да няма полза от предлагането на лечение, тъй като лекарството може да не подобри качеството им на живот или да удължи продължителността на живота им. Ползата от гледането и чакането е, че не е нужно да понасяте потенциалните странични ефекти от лечението.

Колко време обикновено продължава периодът на „наблюдавайте и чакайте“?

Периодът „наблюдавайте и чакайте“ не е фиксирано или предварително определено време. Получаваме лабораторна работа на всеки 3 месеца с физически преглед. Ако няма признаци на агресивна активност на CLL след първата година, можете да проследявате по-рядко, ако желаете.

Ще спрем периода на „наблюдение и изчакване“ и ще започнем лечение, ако заболяването CLL започне да причинява симптоми, неприятно подуване на лимфните възли или далака, или ако има анемия или тромбоцитопения (намаляване на кръвната картина).

Какви са симптомите, за които трябва да внимавате и какво трябва да направя, ако ги появя?

Най-честите симптоми на CLL са значителна умора, нощно изпотяване веднъж месечно, необясними трески за 2 седмици или неволна загуба на тегло с повече от 10% от телесното тегло. Ако се появи някой от тези симптоми, свържете се с Вашия лекар за допълнителни изследвания.

Какво се случва, ако започна да изпитвам симптоми?

Ако започнете да изпитвате горните симптоми, избягвайте близък физически контакт с всеки, който е болен, тъй като е по-вероятно да получите инфекции, и се свържете с Вашия лекар за допълнителни изследвания.

Свързването с Вашия лекар при първите признаци на тези симптоми може да не е винаги необходимо, тъй като симптомите на вирусни инфекции могат да имитират симптомите на CLL. Въпреки това, ако симптомите продължават дълго време, определено се свържете с Вашия лекар.

Има ли някакви ограничения в начина на живот по време на периода на „наблюдение и изчакване“?

Периодът на „наблюдение и изчакване“ обикновено няма ограничения в начина на живот. Опитайте се да избягвате близък физически контакт с болни хора и включете някои промени в начина си на живот в рутината си, включително редовни упражнения и балансирана диета. Обсъдете стандартните ваксинации с Вашия лекар.

Какви са евентуалните възможности за лечение?

Хората с „активно заболяване“ обикновено се нуждаят от лечение. Лечението на CLL обикновено включва лекарства под формата на хапчета или интравенозна (IV). Това се нарича комбинация от химиоимунотерапия. Хапчетата могат да варират от BTK инхибитори (ибрутиниб [Imbruvica]акалабрутиниб [Calquence]занубрутиниб [Brukinsa]) към BCL2 инхибитори (венетоклакс [Venclexta]). IV лекарството обикновено е обинутузумаб (Gazyva) или ритуксимаб (Rituxan).

Традиционната химиотерапия е изпаднала в немилост в много случаи на CLL. Но някои фактори може да имат смисъл за традиционната употреба на химиотерапия, като например вероятността ракът да реагира на химиотерапия (статус на мутация на IgHV гена) и възрастта на човека.

Какво трябва да направя, за да увелича шансовете си за положителни резултати?

След като получите диагноза CLL или SLL, много онколози може да ви препоръчат да си правите често лабораторни изследвания през първата година, за да определите дали ракът е агресивен или се развива бавно. Това може да определи колко често може да имате нужда от онкологични прегледи в бъдеще. Следването на този график е важно за определяне кога дадено заболяване може да изисква лечение.

Тъй като CLL или SLL може да имат генетични причини, може да няма много драстични промени, които можете да направите, за да промените хода на прогресията на това заболяване. Въпреки това воденето на здравословен начин на живот, включително елиминирането или намаляването на преработените и базираните на захар храни и редовните упражнения, може да повлияе положително на вашето здраве.

Какъв е най-добрият начин хората, които се грижат за мен, да ме подкрепят през това време?

CLL или SLL може да не е необходимо да бъде диагноза, променяща живота, особено в периода на „чакане и наблюдение“. Нещо повече, хората могат да се опитат да не се идентифицират единствено с болестта или медицинското си състояние, тъй като повишените нива на стрес могат да доведат до депресия и други негативни въздействия върху здравето навсякъде.

Полагащите грижи могат да бъдат отдушници за обсъждане и подкрепа, когато хората преминават през различните етапи на заболяването, изпитват странични ефекти от лечението или просто имат несигурност за бъдещето.


Д-р Шийл Пател е сертифициран лекар от борда на ABMS по хематология, онкология и вътрешни болести. Д-р Пател е практикуващ лекар в медицинския център Orlando VA във Флорида. Специализира пикочно-полова онкология.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss