Попитайте експерта: Как действа генетичното изследване за хипертрофична кардиомиопатия?

Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) е генетично сърдечно заболяване, което затруднява сърцето да изпомпва кръв. Генетичното изследване често се препоръчва за членове на семейството на хора с HCM.

В тази статия Uzochukwu Ibe, MD, MPH, отговаря на въпроси относно генетичното изследване за хипертрофична кардиомиопатия, генетично сърдечно заболяване, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Как се извършва генетичното изследване за HCM?

Генетичното изследване за HCM изисква кръвна проба, която се изпраща в лаборатория, където се извършва ДНК анализ. Целта на този тест е да идентифицира грешки в протеина, създаден от този ген.

Генетичните тестове често включват генетичен консултант преди и след тестването.

В идеалния случай генетичното изследване трябва да се извърши в център за HCM. Извършва се с помощта на различни модалности, търсещи осемте най-често идентифицирани саркомерни гена с цел идентифициране на вариант, причиняващ заболяване.

Трябва ли вашето семейство да получи следкланичен тест?

Членовете на семейството трябва да получат следсмъртно изследване за HCM.

Понякога семействата биват предупреждавани за наличието на генетична аномалия, водеща до HCM, когато е имало внезапна смърт в семейството.

При този сценарий се препоръчва изследване след смъртта, за да се потвърди диагнозата HCM и да се улесни генетичното изследване и клиничния скрининг при роднини от първа степен.

Трябва ли да направите генетично изследване за семейно планиране?

Генетичното изследване за HCM е много важно за семейното планиране.

HCM се предава чрез автозомно доминантен модел на наследяване, което означава, че ако единият родител има гена, този ген, причиняващ заболяване, може да бъде предаден на следващото поколение.

Пренаталното генетично консултиране помага при обясняването на риска от предаване и репродуктивните възможности като ин витро оплождане (IVF) и целеви генетични тестове, за да се гарантира, че цялата информация е достъпна за семейството.

Какво означават резултатите?

Наличието на положителна генетична мутация за HCM не означава, че имате заболяването, но ви прави по-висок риск от развитие на HCM. Като каза това, наличието на мутацията може да уведоми лекарите, че трябва да следят дългосрочното ви здраве по отношение на HCM.

Ако генът, причиняващ болестта, е наследен от роднина от първа степен, те изискват наблюдение през целия живот. Тези, които не са носители на варианта, не се нуждаят от наблюдение през целия живот.

Какъв е генетичният маркер за хипертрофична кардиомиопатия?

Множество дефектни гени са замесени при пациенти с HCM. Общите гени са тежката верига на бета миозина 7 (MYH7) и миозин-свързващ протеин С3 (MYBPC3).

Тези два гена представляват по-голямата част от HCM, докато другите идентифицирани гени (TNNI3, TNNT2, TPM1, MYL2, MYL3и ACTC1) са по-рядко замесени.

Може ли HCM да пропусне поколение?

Всяко потомство на член на семейството с HCM има 50% шанс да наследи варианта. В някои случаи, когато мутацията е наследена, болестният процес може да не се прояви.

Някои генетични заболявания може да изглеждат така, че да прескочат едно поколение, ако няма симптоми или болестта не се прояви.

Колко често трябва да се изследвате за HCM?

При пациенти със съмнение за HCM трябва да се направи трансторакална ехокардиограма. Всички роднини от първа степен на пациенти с HCM трябва да преминат генетични изследвания, съчетани с ехокардиограма.

Ако има положителен генетичен скрининг, ехокардиограмите могат да се правят толкова често, колкото всяка година или на всеки 1 до 2 години.

Можете ли да получите HCM без фамилна анамнеза?

Да, можете да получите HCM без фамилна анамнеза. Подгрупа от пациенти с HCM няма фамилна анамнеза или никакви доказателства за генетична причина. Групираме това в „нефамилна“ хипертрофична кардиомиопатия.


Uzochukwu Ibe, MD, MPH е сертифициран лекар по вътрешни болести и сертифициран общ кардиолог. Той завършва стипендията си по интервенционална кардиология в Акрон, Охайо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss