Попитайте експерта: Какво мога да направя, за да предотвратя повторната поява на рак на гърдата?

Въпреки че няма начин да се гарантира, че ракът на гърдата никога няма да се появи отново, медицинският онколог Ейми Тиърстен, доктор по медицина, споделя как предприемането на стъпки за поддържане на здравето може също да помогне за предотвратяване на рецидив на рак на гърдата.

Колко важно е да останем активни?

Определено е доказано, че упражненията намаляват риска от рецидив на рак на гърдата. Упражняването само на 30 минути ходене 5 дни в седмицата значително намалява риска от рецидив.

Може ли спазването на определена диета да помогне?

Приемането на диета с ниско съдържание на мазнини (повече пилешко и риба, отколкото червено месо) и избягването на преработени храни със захар може да помогне за намаляване на риска от рецидив.

Но наистина храната трябва да се наслаждава – и всичко е наред в умерени количества.

Има погрешно схващане, че соята в храни като тофу или едамаме може да увеличи риска от рецидив, но всъщност е точно обратното. Въпреки това, не бих препоръчал соеви добавки – консумирайте соя само в хранителни източници.

Може ли управлението на теглото да помогне?

Проучвания са показали, че поддържането на умерено тегло след поставяне на диагнозата може да намали риска от рецидив.

Могат ли витамините и добавките да помогнат?

В по-голямата си част, ако следвате добре балансирана диета, витамини и добавки не са необходими.

Но може да се наложи да приемате добавка с калций и D, ако имате загуба на костна маса. Някои от антиестрогенните лекарства могат да причинят загуба на костна маса.

Безопасен ли е алкохолът за консумация?

Има данни, че употребата на алкохол се увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Но те са няма добри данни че алкохолът след диагноза определено увеличава риска от рецидив.

Като се има предвид това, обикновено казвам на хората с рак на гърдата да бъдат внимателни и да употребяват умерено алкохол.

Колко важно е да се предприемат стъпки за управление на стреса?

Управлението на стреса е важно за цялостното качество на живот, но не е доказано конкретно, че намалява риска от рецидив.

Въпреки това, мразя да виждам хора, които са допълнително стресирани относно техния стрес, защото се притесняват, че ще върне рака. Опитайте техники за управление на стреса като упражнения, които могат да помогнат за справяне със стреса, като същевременно намаляват риска от рецидив на рак на гърдата.

Какво друго мога да направя?

Попитайте вашия онколог за вашия индивидуален риск от рецидив. Може да се изненадате да чуете, че не е толкова високо, колкото си мислите. В крайна сметка ние лекуваме повечето случаи на рак на гърдата в наши дни.

Отидете на часовете си, докладвайте за страничните ефекти на лекарствата, за да може да ви бъде помогнато, и бъдете в крак с прегледите си. Например, някои хора приемат, че просто трябва да живеят със симптоми на лишаване от естроген, които някои от лекарствата, които предписваме, могат да причинят. Но могат да се направят много за облекчаване на симптоми като:

  • вагинална сухота
  • болка в ставите
  • горещи вълни

Не се страхувайте да обсъдите тези неща с вашия онколог – тяхната работа е да ви помогнат. Освен това никога не се колебайте да съобщавате за всеки нов симптом, който ви притеснява.

Понякога търсенето на консултация за справяне със страха от повторение може да бъде полезно.


Д-р Ейми Тирстен е медицински онколог, сертифициран от ABMS, специализиран в рак на гърдата и гинекологичен рак. Тя е професор по медицина и клиничен директор по медицинска онкология на гърдата в болница Mount Sinai в Ню Йорк.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss