Попитайте адвоката: Останете активни с астма

Астмата е хронично състояние, което причинява възпаление и подуване на дихателните пътища, което затруднява дишането по време на обостряне на симптомите.

При някои хора с астма някои форми на упражнения могат да предизвикат пристъп. Но упражненията имат и много потенциални ползи. Може да помогне за намаляване на възпалението, подобряване на белодробния капацитет и поддържа цялостното физическо и психическо здраве.

За да научите повече за това да станете активни с астма, Healthline разговаря с Shivaika Sewlal. Тя е защитник на пациентите и създател на съдържание за начина на живот в Кейптаун, Южна Африка, която използва социални медийни платформи като TikTok, Instagram и YouTube, за да повиши осведомеността за това какво е да живееш с астма, екзема и хранителни алергии.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Как оставате активни с астма?

Ходя много на фитнес. Правя уроци по йога, пилатес и други силови тренировки. Обичам да се разхождам на открито. И аз тичах, но сега краката ми създават проблеми, така че спрях това.

Обикновено вземам инхалатора си за астма преди каквато и да е форма на упражнение и се опитвам да избегна провокаторите на астма.

Отначало упражненията предизвикаха астмата ми много и предположих, че е лошо за хората с астма. Но сега, когато спортувам редовно, се справям добре. Мога да тичам на дълги разстояния, без това изобщо да предизвика астмата ми.

Опитвам се да избягвам да спортувам на открито, когато има твърде много полени, защото имам алергия към полени, което отключва моята астма и екзема. Когато ходя на туризъм, използвам маска, за да покрия лицето си и това помага много. По време на пандемията от COVID забелязах, че астмата ми се подобрява и продължих да използвам маска, защото ми помага.

Също така се опитвам да избягвам да спортувам на открито в студено време, защото студеният въздух отключва астмата ми.

Слушам тялото си, за да науча кое работи и кое не. Когато астмата ми се разгори, правя по-малко повторения. Не се натоварвам и не надхвърлям лимита си. Мисля, че разбрах тялото си и знам от какво има нужда.

Можете ли да опишете предизвикателство, пред което сте се изправили, докато сте тренирали с астма? Как се научихте да се справяте с това предизвикателство?

Имах трудно преживяване с астма, докато участвах във водни спортове за училище.

Плавахме на писта с препятствия във водата и не знаех дали моят инхалатор за астма е водоустойчив или не, затова го оставих на брега. По средата на пистата с препятствия започнах да се чувствам стегнат. Казах си: „Просто ще плувам обратно“, но не осъзнавах колко усилия ще отнеме това.

Докато плувах към брега, се опитвах да нося сал през водата и накрая просто се хванах за него. То носени аз до брега, защото започнах да се чувствам наистина замаян и замаян. Дори не можех да говоря с никого. Казах си: „Просто трябва да си взема помпата за астма точно сега.’

Това беше много страшно, особено защото се случи, докато бяхме на къмпинг, така че бях далеч от родителите си и обичайния си учител, който знаеше за моята астма. Не се бях сетила да кажа на никого за това, така че никой не знаеше какво се случва – и не можех наистина да го обясня, докато имах астматичен пристъп.

Бях толкова стресиран и разтревожен от това преживяване, че се опитах да избегна водните спортове след това.

Но сега се опитвам да се върна към водните спортове. Опитвам се да държа инхалатора си за астма във водоустойчива чанта и да съм сигурен, че е винаги при мен. Винаги съм мислил наблизо би било добре, но трябва да бъде на мен. Също така е важно да информирате някой наблизо за вашата астма.

Има ли ресурси, които желаете да са по-широко достъпни, за да помогнат на хората с астма да станат активни?

Бих искал да видя повече видео съдържание за деца.

Спомням си, че когато растях с астма, не го разбирах наистина. Въпреки че зададох много въпроси, много възрастни щяха да ми го обяснят по начин, който ми мина през главата. Така че никога не съм разбирал моите тригери или как да си помогна.

След като се прибирахме от лекаря, майка ми преглеждаше цялата информация, която бяха споделили, и се опитваше да ме накара да я прочета и аз. И толкова се отегчих, след като прочетох първия параграф. Просто исках нещо кратко.

Тогава един от моите пулмолози ми помогна да обясня астмата си с 3-D модели. Тя обясни всичко по толкова прост и забавен начин и го направи наистина разбираемо.

Сега се опитвам да създавам забавно, забавно съдържание, което бих оценил, когато бях по-млад. Основният ми фокус е кратко видео съдържание, защото много хора са по-склонни да гледат нещо, отколкото да го прочетат, особено при по-младите поколения. Публикувам това съдържание в TikTok, Instagram и YouTube.

Искам да популяризирам по забавен и забавен начин и също така да представя – да покажа на други деца или млади хора като мен, че могат да имат активен, щастлив живот с астма.

Когато за първи път започнах да спортувам, се сблъсках с много страх. Родителите ми бяха много уплашени и се опитаха да ме убедят да не спортувам, за да избегна всякакви задействания. Но моят пулмолог обясни на мен и родителите ми, че упражненията са полезни и това наистина помогна.

В началото активизирането ще се чувства стресиращо, но с времето става по-добре. Виждате спортисти, като Дейвид Бекъм, които са толкова завършени и живеят най-добре, които също имат астма. Това показва, че можем да издържим.


Shivaika Sewlal е 22-годишен създател на лайфстайл съдържание в Кейптаун, Южна Африка. Тя живее с астма, екзема и множество хранителни алергии. Когато Шив растеше, тя не виждаше много онлайн представяния на хора с тези алергични състояния, което я оставяше да се чувства сама. Сега тя създава съдържание в социалните медии, което показва, че води щастлив, здравословен живот, с надеждата, че може да помогне на други хора с алергични състояния също да се почувстват положително за собствения си живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss