Попитайте адвоката: Как казвате на хората, че имате алопеция ареата?

Много хора, които изпитват загуба на коса поради алопеция, имат инстинкта да се отдръпнат или да се скрият. Намирането на правилната подкрепа е от ключово значение. В зависимост от вашето ниво на комфорт, това може да включва споделяне на вашата диагноза с други.

Поддръжката може да изглежда различно за всеки. Вашите близки, специалисти по психично здраве и общности от хора, които имат отношение към вашите преживявания, са всички потенциални ресурси, на които да се разчитате, докато се справяте с възходите и паденията.

За да научите повече за това какво да очаквате, когато говорите за алопеция, Healthline разговаря с Keya Trammell. Тя е базирана в Чикаго звукозаписна артистка и артистка, която получи диагноза алопеция ареата на 2 години.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Какво беше усещането да кажеш на хората, че имаш алопеция ареата? Какви бяха ползите?

Спомням си първите мигове като младо момиче, когато се представях на първия учебен ден или летен лагер. Бих казал: „Здравей, казвам се Кея и имам алопеция!“

Моето ентусиазирано представяне беше моят собствен умен начин да създам осведоменост сред връстниците си за моята уникалност, преди дразненето дори да е било опция.

Носих перуки от първи клас до колежа. Майка ми и аз смятахме, че перуките могат да бъдат вид защита за мен. Понякога привличах вниманието към себе си, като свалях перуката си в клас, за да разсмивам другите. Отново се опитвах да победя закачката.

Това не продължи дълго, особено след като осъзнах, че дразненето ще дойде, независимо дали съм го поканил или не. Веднъж, в последната ми година в гимназията, перуката ми се изплъзна в час. Този път не беше умишлено. Класът се засмя, включително учителят ми, и аз поисках извинение да отида до тоалетната. Бях меко казано съсипан.

На следващия ден обръснах останалата си коса, за да възвърна достойнството си. Все още ходех на училище с перука, но отдолу щях да се превърна в супергерой. Върнах силата си в този момент.

Да живея моята истина и да я обичам

Сега съм артист, базиран в Чикаго, Илинойс, така че винаги съм пред хората.

Преди около 8 години написах стихотворение, озаглавено „Алопециан“, в което щях да говоря за моето пътуване с косопада. Бих го рецитирал с перука и щях да грабна перуката в края на стихотворението. Уау! Щеше да събуди публиката и винаги щях да плача, след като приключих.

Докато се чувствах все по-удобна с външния си вид, реших, че ще се впусна в ежедневното приключение да бъда плешива жена. Това беше най-доброто решение, което някога съм вземал. Помогна ми да се почувствам свободен. Дори животът ми на срещи е по-добър, не непременно защото съм плешив, а защото съм толкова уверен във външния си вид.

Плувам по-леко. Нямам коса на лицето със свалени прозорци. А главата ми е гладка като дупето на бебе след прясно бръснене. Всъщност получавам много комплименти и най-хубавото е, че срещам толкова много хора, които също имат алопеция. Намирам, че тези взаимодействия се случват по-бързо, отколкото ако нося перука всеки ден.

Не ме разбирайте погрешно Имам 24-инчова плетена перука, афро перука, която докосва небесата, и перука, която Бионсе вероятно би искала да носи, но моят избор е да ги нося.

През годините имах много различни начини да се представям като чернокожа жена, която живее с алопеция. Това, което изглежда е общото на всичко е, че е истинско. Независимо дали наистина се страхувате, глупаво или смело, винаги е било искрено.

Как се справяте с нежеланите мнения относно алопецията?

През целия си живот съм получавал нежелани мнения за това състояние. Някои невежи, други с лоша воля, а други услужливи. Чувал съм:

  • „Уаканда завинаги“, изтърси ми, докато се разхождах.
  • „Мога ли да се взря в главата ти, за да видя дали ще мога да надникна в бъдещето си?“
  • „Всеки не може да свали този вид.“
  • „Красива си, с коса или без коса.“

Аз лично приемам всичко това със зърно сол и винаги помня своята стойност. Знам кой съм и никакво мнение не може да промени това!

Приемам подкрепа от моята общност

Открих, че общността е това, което ме държи на земята дори след като получа предизвикващи нежелани мнения. Един пример за това беше след широко разпространената подигравка с алопеция ареата по време на наградите Оскар през 2022 г.

Това, което последва, беше обществена вихрушка от непоискани мнения за алопецията. Седях в хола си ядосан, дори не заради личния си опит, а заради приятели, които имат алопеция и не се чувстват толкова комфортно със състоянието си.

Някои имат съпрузи, до които спят всяка вечер, които никога не са ги виждали без перука. Някои са мои наставлявани в юношеството си, управляващи депресия и суицидни мисли поради липса на коса.

Бях ядосан за по-младото си аз, защото си спомнях как дори и най-малкото споменаване на това състояние, ако не беше изречено внимателно, можеше да развали деня ми.

След като гневът ми се уталожи, започнах да оценявам факта, че общността на алопеция ареата стоеше заедно и се утвърждаваше взаимно чрез социални медии, телефонни обаждания, писма и други.

Не само самата общност се изказа – и други го направиха. Получавах обаждания месеци след това и ме питаха дали съм добре от хора, които нямат алопеция. Дори ме помолиха да се включа в радиоподкаст, за да говоря за алопецията.

Никога не бях виждал толкова много обществена осведоменост по темата за алопецията. Това ме накара да искам лично да бъда по-ангажиран.

Създаване на нови връзки и участие в застъпничество

Отидох на конференцията на NAAF през юни 2022 г. и бях развълнуван от решението си. Казах си: „Уау, това е първият път, когато изпитвам какво е усещането да си човек, а не просто единственият човек с алопеция в стаята.“

Всички присъстващи са имали работа с непоискани мнения в един или друг момент. За момент обаче успяхме да се утешим един друг с прозрачен разговор, приемане и като цяло забавно време.

Бих препоръчал на всеки да намери общност за алопеция близо до вашето местоположение. Без значение къде живеете, има с кого да се свържете. Посещението на конференция на NAAF е друг чудесен начин да се свържете с другите. Няма нищо по-успокояващо от намирането на племе, което споделя същите върхове и спадове като вас.

Не сте сами — след като разберете това, нежеланите мнения може да ви ужилят, но ужилването няма да продължи!


Кея Трамел е професионална певица, гримьор, актриса и защитник на алопецията. Тя израства пеейки в църква и стартира музикалната си кариера през 2016 г., след като видео, на което тя пее кавър песен, стана вирусно, събирайки над 1,3 милиона гледания за една седмица. Носителят на Чикагската музикална награда има специална любов и уважение към сценичните изкуства. Тя е отваряла и изпълнявала фонови вокали за музиканти, печелили награда Грами, и използва своята платформа, за да предизвика увереност чрез отдаденост на въплъщението на характера, пеейки от духа и свързвайки се с всички в публиката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss