Попитайте адвоката: Как да разкрия, че приемам PrEP?

Адвокатите Бенджамин Уорън и Майкъл Скот, координатор по сексуално здраве на гей мъже и съответно работник по сексуално здраве на гей мъже в ACCKWA, говорят за нюансите на разкриването, че приемате PrEP.

Уорън и Скот предлагат своята гледна точка относно решението за разкриване и предлагат начини за споделяне, ако решите, че това е правилният път за вас.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Как действа PrEP и колко ефективен е?

Предекспозиционната профилактика (PrEP) е лекарство с рецепта, което се предлага в две форми: ежедневно перорално лекарство или инжекция с продължително действие. PrEP предотвратява установяването на HIV в тялото след излагане, главно чрез анален или вагинален секс без презерватив.

Лекарството пречи на способността на ХИВ да се копира през първите няколко дни след експозицията. Това предотвратява разпространението на ХИВ в тялото и вирусът ще умре. Не забравяйте, че PrEP предпазва само от предаване на ХИВ, но не и от други ППИ [sexually transmitted infections]. Ето защо рутинното изследване за ППИ е част от грижата за PrEP.

PrEP е 99% ефективен [against getting HIV from sexual contact] когато се приема, както е предписано. ХИВ-негативният човек, който приема PrEP, ще трябва да следва схемата на дозиране, която е уговорил със своя медицински PrEP специалист. Това може да бъде ежедневно хапче или инжектиран PrEP на всеки 2 месеца след първоначалния период на придържане и наблюдение.

[While the World Health Organization (WHO) has adopted guidelines for on-demand PrEP, it is not yet recommended by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).] Има някои доказателства за мъжете, които правят секс с мъже, че използването на подхода „2-1-1 (PrEP-On-Demand)“ е до 86% ефективно [in avoiding HIV compared to a placebo]. Това включва прием на две хапчета 2–24 часа (препоръчва се 24 часа) преди анален секс без презерватив, едно хапче 24 часа след първата доза и друго хапче 24 часа след втората доза.

Как стигмата влияе върху употребата на PrEP?

Стигмата засяга употребата на PrEP по няколко начина. Индивидите изпитват бариери пред достъпа до PrEP първоначално поради ХИВ стигма, хомофобия и сексуална негативност. Много хора са споделили с нас, че самите здравни специалисти са накарали хората да се чувстват срамни от желанието си да приемат PrEP.

В други случаи, индивидуално искане за PrEP [may be] уволнени поради предположенията на медицинския специалист относно тяхната сексуална активност или ориентация. Здравният специалист не е задавал въпроси, нито е създавал безопасно пространство, което индивидът да разкрива.

Друг начин, по който стигмата засяга употребата на PrEP, е, че хората на PrEP често се засрамват от своите връстници, че са „безразборни“ или „се излагат на риск“ от ХИВ. Вместо това, те трябва да бъдат отпразнувани, че се грижат за своето сексуално здраве и здравето на своите сексуални партньори!

Въпреки че PrEP е революционна стъпка напред за ХИВ-негативните хора за предотвратяване на предаването на вируса, тя може да бъде и стигматизираща за живеещите с ХИВ, тъй като те се разглеждат като „преносители на болестта“, от които другите се нуждаят от защита.

Така че трябва да повишим осведомеността и да увеличим достъпа до PrEP за всички лица, които биха могли да се заразят с ХИВ, като същевременно подчертаваме и зачитаме достойнството на хората, живеещи с ХИВ, както и правото им да имат здравословен и активен сексуален живот!

Как човек трябва да реши дали да разкрие, че приема PrEP?

Едно лице може да реши да разкрие, че приема PrEP по различни причини.

Те може да са в началото на етапа на придържане, когато лекарството не е напълно ефективно, и да изберат да разкрият това на сексуален(и) партньор(и), за да могат междувременно да договорят използването на презерватив или други по-безопасни сексуални практики.

Разкриването, че приемат PrEP, е начин да отворят вратата за по-нататъшни разговори относно сексуалното здраве и по-безопасните сексуални практики с техните сексуални партньори. Това е чудесен начин да се грижите един за друг, независимо от структурата на връзката. Говоренето за PrEP може също да включва говорене за използването на презервативи, ползите от рутинното изследване за ХИВ и ППИ и вашите интереси и граници, когато става въпрос за секс.

Важно е да запомните, че как и кога дадено лице решава да разкрие, че приема PrEP, зависи изцяло от него.

Има ли моменти, когато е най-добре да не казвате на някого, че сте на PrEP?

Да кажеш на някого, че приемаш PrEP е не задължителен. Това е частна здравна информация, която имате пълното право да запазите за себе си, ако смятате, че това е най-добро за вас.

Някои хора може да не искат да разкрият, че са на PrEP, защото са имали негативни преживявания, правейки това в миналото. Други може да почувстват, че не искат да водят разговора, защото сексуалният партньор е случаен, а не някой, който ще остане в живота им за дълго.

Доверете се на инстинкта си и подходете към него по начин, който работи за вас.

Ако човек реши да разкрие, че приема PrEP, кой е най-добрият начин да направи това?

Можете да започнете разговора, като попитате другия човек какво знае за PrEP и ХИВ. Това ще ви даде по-добро разбиране на тяхната база от знания и ще ви позволи да прецените тяхната реакция. Някои хора имат отрицателен опит, когато разкриват, че приемат PrEP, така че искаме да сте подготвени.

Оттам можете да споделите знанията си за PrEP и може би да ги научите на нещо или две за текущия пейзаж на превенцията на ХИВ.

Винаги насърчаваме хората да бъдат открити и честни относно сексуалното си здраве с партньор(и). Питането за ХИВ/ППИ статуса на другия, датата на последните им тестове за пълен скрининг, употребата на презерватив, предпочитанията им за сексуално позициониране и дали приемат или не PrEP са всички начини да се уверите, че разполагате с цялата необходима информация се чувстват сигурни и сигурни в общуването.

Знанието е сила и това също ще ви даде възможност да поставите всякакви граници и очаквания.

Знаем, че говорим за всичко, свързано със сексуалното здраве всеки може да бъде неловко и неудобно изживяване за повечето хора. Не се колебайте да се свържете с организация за ХИВ/СПИН или клиника за сексуално здраве близо до вас. Винаги ще има някой на разположение, който да ви помогне да изградите вашия капацитет и увереност за провеждане на тези разговори.

Нещо друго, което да имате предвид, когато става въпрос за употребата на PrEP?

PrEP е невероятно ефективен инструмент за превенция на ХИВ, който е добре документиран и проучен през последните две десетилетия. За да научите повече за това, вижте:

  • Готов, готов, PrEP
  • Държавният департамент по здравеопазване в Ню Йорк, запознат с PrEP
  • Сексът, който искате, Алиансът за сексуално здраве на гей мъжете в Онтарио

  • Онтарио PrEP
  • CATIE, канадски източник на информация за ХИВ и хепатит С

Обърнете внимание, че PrEP може да се приема за кратък или дълъг период от време — зависи изцяло от вас и вашия медицински екип! Дори и да сте човек, който няма голяма вероятност да се зарази с ХИВ, приемането на PrEP може да бъде чудесен начин да облекчите ума и безпокойството си, когато става въпрос за ХИВ, и да ви позволи да правите секса, който искате.

Запомнете: PrEP предпазва само от предаване на ХИВ, не и от други ППИ. Рутинните тестове и използването на презерватив/преграда все още се насърчават, докато приемате PrEP.

Ако имате въпроси или притеснения относно PrEP, свържете се с осведомени организации за подкрепа и информация. Винаги ще отделяме време за вас и ще гарантираме, че разполагате с всички ресурси, от които се нуждаете, за да вземете най-добрите и информирани решения за себе си, когато става въпрос за превенция на ХИВ.


Майкъл Скот (вляво) е работник по сексуалното здраве на гей мъжете в Комитета по СПИН на Кеймбридж, Китчънър, Ватерло и района (ACCKWA). Той е страстен защитник на сексуалното здраве и се ориентира в пресечната точка на личния опит и академичните постижения, докато наближава завършването на степента си по обществено здраве. Неговата уникална гледна точка като гей мъж го подтиква да преодолее пропастта между академичните среди и общността, насърчавайки взаимоотношенията на сътрудничество и гарантирайки спазването на здравните стандарти. С визия да превърне уменията си в ролята на инспектор по обществено здраве, той се очертава като сила, готова да допринесе значително за здравните стандарти на общността и цялостното благосъстояние.

Бенджамин Уорън (вдясно) е координатор по сексуалното здраве на гей мъжете в ACCKWA. Той е регистриран социален работник, който подкрепя гейове, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже в региона Ватерло, Онтарио, за предотвратяване на ХИВ и други полово предавани инфекции (ППИ). Той е гей мъж и се е ангажирал да предоставя всеобхватни и холистични услуги за сексуално здраве на членовете на своята общност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss